1515

H&M backar inför rapport

Indextunga H&M agerar sänke på börsen. Aktien backar tillbaka på tisdagen, i väntan på torsdagens rapport.

Karl-Johan Persson, vd H&M.
Karl-Johan Persson, vd H&M.Bild:TT

H&M-aktien har tagit rejäl revansch det senaste veckorna. Sedan kursen i början på september fallit till strax under 200 kronor för första gången på sex år har aktien klättrat omkring 12 procent.

Men på tisdagen föll aktien tillbaka igen. Kursen handlades ned omkring 1 procent till 220,40 kr i takt med att blickarna riktas mot bolagets delårsrapport på torsdagen för kvartalet juni-augusti.

Trots återhämtningen under september är aktien ned hela 27 procent hittills i år.

Under sommaren kom signaler om stora lager som behövde vräkas ut på rea, och en tillväxttakt på omkring 5 procent för sommarmånaderna, alltså långt ifrån målet om tvåsiffrig årlig expansionstakt.

Därefter har dock börsen glatt sig åt bolagets senaste kommunikation, som pekat på att den aggressiva sommarrean lyckats förbättra lagersituationen och att höstkollektionerna fått en bra start.

Hur mycket stryk lönsamheten har fått av reorna är en av de viktigaste frågorna i den kommande rapporten.

Inför rapporten räknar analytikerna med rejält pressad bruttomarginal för kvartalet juni-juli. Snittförväntningarna har sjunkit till 51,6 procents marginal, jämfört med i juli då snittförväntningarna uppgick till 53,3 procent, enligt Nyhetsbyrån Direkt. För motsvarande kvartal i fjol uppgick bruttomarginalen till 54 procent.

Rörelseresultatet för kvartalet, väntas ha fallit till 4,9 miljarder kronor från dryga 6,3 mdr kr ett år tidigare, enligt SME Direkts snitt av 17 analytikers bedömningar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?