1515

H&M-ägaren: ”Det behövs fler lärlingsplatser”

H&M:s huvudägare Stefan Persson är allvarligt oroad över att så många ungdomar befinner sig i utanförskap.
”När de inte ser någon ljusning kan de hamna i desperata situationer, som blir farliga för hela samhället”, säger han.

H&M:s huvudägare Stefan Persson.
H&M:s huvudägare Stefan Persson.Bild:Filip Erlind

Stefan Persson har varit engagerad som styrelseledamot i den ideella organisationen Mentor sedan starten 1994, och klädföretaget H&M har varit ett av Mentors partnerföretag lika länge.

Enligt Mentors egna undersökningar känner hälften av Sveriges unga oro och ångest inför framtiden, och 42 procent saknar en vuxen att prata med.

”Det är alarmerande höga siffror. Jag tror att vi har blivit lite tagna på sängen av allvaret i det här i Sverige. Vi har inte riktigt förstått”, säger Stefan Persson.

Han ser inte bara integrationen som en av vår tids största utmaningar, utan också som ett av vår tids största misslyckanden.

”Ungdomsarbetslösheten var stor redan innan den stora flyktingvågen kom förra hösten. Sedan har vi tagit emot många flyktingar, utan att lyckas integrera dem. Det bästa är att de kommer i arbete fort.”

Han efterlyser större krafttag från regeringen och en ny saltsjöbadsanda i frågan, där alla parter strävar mot samma mål.

”Jag blir bekymrad när politiker och facket inte lyssnar på näringslivets förslag om till exempel lärlingsplatser och lägre ingångslöner. Företagen kan inte agera på egen hand”, säger Stefan Persson.

Byggföretaget JM har varit partnerföretag till Mentor sedan 2001.
Bolaget har dessutom genomfört flera byggprojekt tillsammans med Mentors samarbetsskolor.

”Bland det första vi gjorde var att bygga ett nytt uppehållsrum och en ny trappa i Hjulstaskolan. Ungdomarna fick vara med när vi projekterade, ritade, kalkylerade och byggde”, säger Johan Skoglund, vd för JM som även sitter i styrelsen för Mentor.

”Det roligaste var att några av dem sedan blev duktiga hantverkare, och jag tror att någon blev ingenjör också.”

JM har genomfört liknande projekt i bland annat Biskopsgården i Göteborg, Rosengård i Malmö och Hässelby gård i Stockholm.

”Vi har byggt en parkour-bana och flera sportplaner och skolgårdar, som vi även har finansierat. Det är tillfredsställande att kunna bidra så konkret till att ungdomar ser möjligheter i arbetslivet och förstår att det är värt att lägga kraft på skolan”, säger Johan Skoglund.

”Det viktigaste av allt är att vi får fler ungdomar i arbete. Det är även grunden för att vi ska lyckas med integrationen. Om man har möjlighet att göra skillnad ska man göra det, tycker jag.”

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca, som också är en mångårig general partner till Mentor, erbjuder sina medarbetare att utföra volontärarbete på arbetstid.

”Många av våra anställda är redan engagerade i Mentor, men vi vill att det ska bli många fler”, säger Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca i Sverige och styrelseledamot i Mentor.

Han har själv varit jobbmentor, vilket innebär att man tillsammans med andra volontärer besöker en högstadieskola för att berätta om sin yrkesbana.

”Jag var på en skola i närheten av där jag själv växte upp, i Frölunda söder om Göteborg. Det var extra roligt att vara just där, det blev så på riktigt.”


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?