1515

Hjälmbolaget Mips rusar i börsdebuten

På torsdagen var det dags för årets andra nyintroduktion när hjälmbolaget Mips började handlas på Stockholmsbörsen. Trots att det är en ”jättedyr aktie”, enligt Di:s Martin Blomgren, rusar aktien på premiären. 

På torsdagen har hjälmbolaget Mips premiär på Stockholmsbörsen. Intresset för aktien har varit stort inför noteringen, både bland allmänheten och institutionella investerare, och ”erbjudandet var kraftigt övertecknat”, enligt bolaget.

Bolaget får 4.000 nya aktieägare och alla privata investerare har tilldelats minst 100 aktier. Teckningskursen var 46 kronor per aktie, vilket ger Mips ett marknadsvärde på 1,164 miljoner kronor. Det är en anmärkningsvärd värdering enligt Di:s Martin Blomgren, som menar att den sticker ut bland nynoterade bolag.

”Det är ett spännande bolag och en spännande produkt, men en jättedyr aktie. Det vill till att de uppfyller kraven på en omsättning på 400 miljoner kronor per år och en marginal på 40 procent”, säger han i Börsmorgon.

”Det är en prognos och det kan hända mycket på vägen. De kan missa det här och då är fallhöjden stor”, fortsätter han och påpekar att ett köp är förenat med stor risk.

Marknaden har dock tilltro till bolaget vars aktie vid 10.30 handlas till kursen 54 kronor, vilket utgör en uppgång om 17,4 procent från teckningskursen på 46 kronor.

"Det är fantastiskt roligt att se det stora intresset för Mips från investerare i Sverige och utomlands. När vi blickar framåt, kommer vårt fokus vara att fortsätta växa med befintliga kunder genom ökad penetration av deras hjälmutbud såväl som att attrahera nya kunder i nuvarande och nya hjälmkategorier. Mips arbete med att sprida information kring Mips BPS och hur rotationsrörelser kan orsaka hjärnskador", kommenterade vd Johan Thiel, enligt Finwire.

Swedbank Robur Fonder, Tredje AP-Fonden, Handelsbanken Fonder, C Worldwide Asset Management, Lannebo Fonder och LMK Venture Partners kommer att äga drygt 29,6 procent av kapitalet. Huvudägarna har åtagit sig att sälja ytterligare 1,86 miljoner befintliga aktier för att teckna eventuell övertilldelning.


Innehåll från SAVRAnnons

Fondavgiften gör banken till vinnare och dig till förlorare

Majoriteten av svenskar har bristande kunskaper om fondprovisionernas betydelse för sparandet. Det visar en undersökning om svenskarnas fondsparande som YouGov gjort för fondplattformen Savr.

Enligt undersökningen placerar sex av tio svenskar sina pengar i fonder vilket gör det till den näst vanligaste sparformen efter sparkonto. Men trots fondernas popularitet visar undersökningen att vår kunskap om fondavgifter är låg.

Tre av fyra svenska fondsparare säger att de vet att fondavgiften påverkar deras sparandes vinst – ändå vet 36 procent inte vad avgiften består av. Undersökningen visar också att 72 procent av de tillfrågade inte hört talas om kickbacks i fondsammanhang.

För de flesta fonder betalar spararen en fondavgift som förenklat består av förvaltningsavgiften, som förvaltaren tar ut för att arbeta med fonden, samt fondprovisionen, också kallad kickback, som går till fondförmedlaren.

Miljarder av fondspararnas pengar går till bankerna

Kickbacken motsvarar ofta hälften av fondavgiften och går till fondförmedlaren – vanligtvis en bank. Detta betyder att ju dyrare en fond är desto mer pengar går till banken, vilket i sin tur kan innebära en intressekonflikt mellan bankerna och spararna. SVT rapporterade i februari att Nordnet och Avanza tjänade cirka 600 miljoner kronor på fondprovisioner under 2020.

– Vi ser ett ökat behov av att uppmärksamma och utbilda kring fondavgifter, provisioner och deras betydelse för sparandets vinst. Savr vill lyfta frågan om fondprovisioner och uppmärksamma en problematisk och förlegad avgiftsstruktur som i slutändan gynnar bankerna och drabbar spararna, säger Daniel Aarenstrup, VD på Savr.

Utmanaren erbjuder provisionsfritt fondsparande

– Skälet till att Savr finns är precis det som undersökningen visar på. Vi grundade Savr för att vi är på kundernas sida. Vi utmanar bankerna genom att transparent erbjuda kunderna samma fonder, fast med en stor skillnad: vi betalar tillbaka all provision till kunderna i stället för att behålla pengarna själva som bankerna och nätbankerna gör. På så sätt behöver spararna inte oroa sig för onödigt dyra kickbacks som äter upp det långsiktiga sparandet, fortsätter Daniel Aarenstrup.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som återbetalar all provision till sina kunder. Med samma trygghet gör Savr det upp till 50% billigare att spara i fonder jämfört med banker. Savr står under Finansinspektionens tillsyn genom Fondab och har såväl insättningsgaranti som investerarskydd.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under 19–24 maj 2021 har sammanlagt 2020 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?