1515
Annons

Hittills 50.000 slipper amortera sina bolån

Knappt 50.000 bolånetagare har hittills fått pausa eller minska sina amorteringar sedan Finansinspektionen, FI, tillfälligt slopade amorteringskraven.

Samtidigt uppger FI att bankerna beviljar ”den stora merparten” av alla ansökningar.

Den 2 april meddelade FI att myndigheten, på grund av coronakrisen, pausar de tvingande amorteringskraven fram till i alla fall juni 2021.

”Den här krisen är så omfattande och så kraftfull att vi bedömer att vi behöver ge bolånetagarna ännu större marginaler att kunna agera i sitt eget intresse”, sade Henrik Braconier, chefsekonom på FI, vid en pressträff.

Den tillfälliga amorteringsfriheten trädde i kraft den 14 april, och efter drygt en vecka är det knappt 50.000 hushåll som helt eller delvis har fått godkänt att sluta amortera, enligt FI. Sett till medianhushållets amorteringsbelopp på 3.200 kronor i månaden innebär det totalt cirka 1,9 miljarder kronor i minskad amortering på ett år.

”Hittills rör det sig om uppemot 50.000 bolånetagare som har fått pausa eller minska sina amorteringar. Det motsvarar ett par procent av alla bolånetagare”, uppger Victoria Ericsson, biträdande kommunikationschef på FI, för Di.

Knappt tre fjärdedelar av Sveriges 2,5 miljoner bolånetagare omfattas dock inte av amorteringskraven, eftersom de tog sina lån innan kraven infördes. Sett till målgruppen för FI:s pausade amorteringskrav – de som omfattas av kraven – är det alltså färre än var tionde som hittills fått godkänt av banken att sluta amortera.

Redan innan amorteringsfriheten trädde i kraft meddelade flera storbanker att deras kunder kan räkna med att slippa amortera. Så ser det också ut att ha blivit. Att de flesta bolånetagare än så länge fortsätter att amortera beror inte primärt på att banken har sagt nej till deras ansökan om amorteringsfrihet.

”Vi ser att många bankkunder nu ansöker om tillfällig amorteringsfrihet och att bankerna beviljar den stora merparten av alla ansökningar som kommer in”, uppger Victoria Ericsson på FI.

 

 

 

 

 

”Tillverkningsindustrin på väg mot en recession”

Den svenska tillverkningsindustrin rusar in i en recession. Det konstaterar storbanken Nordea efter ett brant fall för industrins orderingång i september.

Samtidigt har kostnadstrycket tagit ny fart och hotar verkstadsbolagens marginaler, enligt Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB.

Svenska verkstadsbolag kommer att få det tufft framöver, varnar Nordea.
Svenska verkstadsbolag kommer att få det tufft framöver, varnar Nordea.Foto:Press, TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera