1515

Hittade gömda skatter under coronakarantänen

Den 24 mars tvingades Thielska Galleriet stänga till följd av coronapandemin. Under tiden de höll stängt kom sommarens utställning ”Dolda skatter” till. Nu hoppas de att publiken hittar tillbaka. 

Patrik Steorn, museichef Thielska Galleriet, och Porträtt av hertiginnan Katarina av Lucas Cranach den äldre (1472–1553).
Patrik Steorn, museichef Thielska Galleriet, och Porträtt av hertiginnan Katarina av Lucas Cranach den äldre (1472–1553).Foto:Thielska Galleriet

Thielska Galleriet, konstmuseet ute på Blockhusudden på Djurgården och hem till Ernest Thiels konstsamling, var ett av alla museer som stängde ner under pandemin.

”Vi hamnade i en ekonomisk kris. Vi är beroende av intäkterna från entrébiljetter, visningar och försäljning”, säger Patrik Steorn, museichef på Thielska Galleriet. 

Under tiden som museet höll stängt satsade de på sin digitala närvaro, som filmklipp för hemsidan och en ny webbshop. Det var också under de här månaderna som sommarens utställning kom till. 

”Vi har under en längre tid arbetat med att digitalisera hela Thielska Galleriet. Ernest Thiel har en stor samling och bara hälften finns upphängd i Galleriet.” 

”Ett av mina favoritverk är porträttet av hertiginnan Katarina, av Lucas Cranach. Hon har en guldfärgad klänning på sig med blommor i tyget och en otrolig huvudbonad med medaljonger”, säger Patrik Steorn, museichef på Thielska Galleriet.
”Ett av mina favoritverk är porträttet av hertiginnan Katarina, av Lucas Cranach. Hon har en guldfärgad klänning på sig med blommor i tyget och en otrolig huvudbonad med medaljonger”, säger Patrik Steorn, museichef på Thielska Galleriet.Foto:Thielska Galleriet

Under arbetet har man upptäckt flera dolda skatter som nu kommer att hänga i galleriet mellan 6 juni till 16 augusti. 

”I den här utställningen vill vi visa på bredden i Ernest Thiels samling. När man tänker på Thielska är det framför allt konst från sekelskiftet 1900. Men nu har vi ett rum med äldre konst, däribland fyra verk från renässansen.” 

Bland de äldre verken finns konstnärer som Lucas Cranach den äldre, El Greco och Jacopo Tintoretto. 

”Ett av mina favoritverk är porträttet av hertiginnan Katarina, av Lucas Cranach. Hon har en guldfärgad klänning på sig med blommor i tyget och en otrolig huvudbonad med medaljonger. Den har blivit en ny favorit.” 

Vad är förhoppningarna inför utställningen? 

”Jag hoppas folk turistar i sin egen stad i sommar och upptäcker miljön hos oss. Vi har fortfarande blygsamma besökssiffror. Nu har Kulturdepartementet gått in och sagt att det ska bli ökade anslag, men vi vet inte när eller hur mycket.” 

Ernest Thiels hem fram till 1924, i dag Thielska Galleriet.
Ernest Thiels hem fram till 1924, i dag Thielska Galleriet.Foto:Naina Helén Jåma/TT

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?