1515

Hit reser svenskarna 2017

Europa i topp när svenskarna väljer. Men även en ny långresa klättrar på listan. Svenskarna reser som aldrig förr och 2017 ser ut att bli ett ovanligt bra semesterår. Bokningarna har ökat med 12 procent jämfört med samma tidpunkt i fjol och årets stora raket blir Kroatien.

Bild:Colourbox

När nyårsklockorna hörs ringa börjar svenskarna mer än gärna det nya året med en resa. Hela 11 procent planerar att resa mer under 2017 och de främsta anledningarna är ökad reslust och ökad inkomst, enligt Tickets Novus-undersökning.

De vinnande resmålen är framför allt trygga klassiker, vilket främst förklaras av oroligheter i världen. En av de stora förlorarna är Turkiet, dit bokningarna har halverats, och där arrangörerna fortsätter att minska sin kapacitet under 2017. De stora vinnarna på utvecklingen är Spanien och Grekland dit både turister och arrangörer flyr.

”Turkiet är dock prisvärt och det finns en chans att landet kan komma tillbaka. Det är framför allt de som väljer att boka tidigt som väljer trygga alternativ”, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Många arrangörer har även ökat sin kapacitet i Kroatien och resmålet ser ut att bli nästa sommars stora vinnare med en bokningsökning på 47 procent, enligt Ticket Privatresor.

”Man har framför allt utökat andelen familjehotell på resmålet. Kroatien har många klapperstränder och det är inte riktigt aktuellt för barnfamiljer med små barn, men nu finns det många hotell med fina poolområden”, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Thailand fortsätter vara en favorit bland svenskarna och är det näst mest bokade semesterlandet under 2017. Intresset för USA fortsätter också att öka och bokningarna ökar med 20 procent trots den dyra dollarn.

”Den hårda konkurrensen mellan flygbolagen har gett pressade biljettpriser och det väger upp den dyra dollarn”, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Bra flygpriser får även fler att resa till Australien och Nya Zeeland. Bokningarna till Oceanien har ökat med 27 procent jämfört med samma tidpunkt förra året, vilket är den största uppgången bland världsdelarna.

”Det är verkligen ett drömresmål för många och trenden med långresor håller i sig under hela 2017."

Bland storstäderna är det London som fortsätter att dominera som det mest bokade resmålet under 2017 och den främsta förklaringen är det billiga pundet.

”Det är många som vill passa på att shoppa billigt och London är en stor favorit”, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Spara till en resa? Jämför sparkonton här (extern tjänst)

New York är dock fortsatt populärt och Prag ser ut att bli årets storstadsraket.

”Många prisvärda weekendresmål i öst ökar eftersom allt fler reser mer än en gång per år. Prag är trendigt, mysigt och prisvärt. Det är bra priser både på flygbiljetterna och på plats.”

https://infogr.am/d99a377e-3b7c-4acc-9f7a-ccbdacdb49ef

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?