1515
Annons

Historiskt ras: Postnords vd vädjar om höjning av portot

Digitaliseringen har lett till ett historiskt ras i volymen fysiska brev som skickas i Sverige. Nu vädjar Postnords vd Håkan Ericsson i ett brev till ansvariga ministern Peter Eriksson om att successivt få höja brevportot, skriver Svenska Dagbladet. 

Postnords vd Håkan Ericsson.
Postnords vd Håkan Ericsson.Foto:TT

Enligt uppgifter till SvD upplevde Postnord under november och december förra året den största minskningen någonsin för brevvolymer i Sverige. Volymen uppges ha minskat med 16 procent i november och 17 procent i december. Det kan jämföras med en nedgång på 12 procent under tredje kvartalet 2018. 

Det alltjämt minskande antalet privatpersoner och företag som skickar fysiska brev har gjort postleveransen för dyr och för bara ett år sedan höjdes brevportot med två kronor till nio kronor. För att klara den betydande minskningen vädjar nu Postnords vd Håkan Ericsson i ett brev till ansvariga ministern Peter Eriksson att tillåta ytterligare en höjning av kostnaderna för porto, skriver Svenska Dagbladet. 

Enligt postchefen är det samhällsuppdrag bolaget har när det gäller en daglig posttjänst som omfattar alla adresser i landet inte anpassat till ständigt fallande brevvolymer.

“Med detta brev vill jag meddela ansvarig minister och regeringskansliet att Postnord under hösten 2019 behöver höja portot med 1 krona för att kunna utföra samhällsuppdraget finansiellt hållbart. En sådan höjning skulle samtidigt, enligt Postnords uppfattning, strida mot pristaket i postförordningen”, skriver han i brevet som SvD har tagit del av. 

Därför är Postnords Håkan Ericssons bedömning är att det är av “största vikt” att lagen ändras så att Postnord “snarast” får förutsättningar att successivt höja brevportot.

I slutet av 2017 ändrade regeringen postlagen och tog bort kravet på att brev ska komma fram dagen efter.

"Det här är en nödvändig modernisering", sade Peter Eriksson då.

 


Ola Rollén om varför han lämnar som vd: ”Kunde ju inte sitta i 22 år till”

Efter 22 år och en totalavkastning på 10.200 procent, mot Stockholmsbörsens 300 procent, tackar Hexagons vd för sig.

”Tid hjälper väldigt mycket, och har man 22 år på sig vore det väl attan om det inte blir bra”, säger Ola Rollén till Di i en stor intervju – och avslöjar att han har lagt skateboarden på hyllan.

Vid årskiftet lämnar Ola Rollén vd-posten på Hexagon.
Vid årskiftet lämnar Ola Rollén vd-posten på Hexagon.

En av Stockholmsbörsens absolut mest framgångsrika vd:ar någonsin mätt i skapat aktieägarvärde är Hexagons vd Ola Rollén, med en totalavkastning på 10.200 procent på meritlistan. Stockholmsbörsen har under samma tid, 2000-2022, gått upp 300 procent.

På måndagen aviserade han sin sorti: Till årsskiftet blir han efter 22 år på posten ordförande, och avlöst som vd av den tolv år yngre italienaren Paolo Guglielmini. Han har arbetat i Hexagon sedan 2010 och är sedan två år chef för den största av Hexagons fem divisioner, Manufacturing Intelligence, där drygt 8.000 av koncernens 22.000 anställda arbetar.

Hur känns det?
”Jag tycker det känns jättebra, kul faktiskt, och det ska bli spännande att se var Hexagon är om tio år – troligen betydligt större och framgångsrikare än nu”, säger en till synes kontrollerad Ola Rollén på telefon från London.

Han utvecklar bakgrunden till beslutet:

”Jag har suttit i 22 år och kunde ju inte sitta i 22 år till. Det sammanföll med att vi har en bra intern lösning som efterträdare, och att Gun (Nilsson, som fyllde 67 i april, Di:s anm) pensioneras från vd-posten i Hexagons huvudägare MSAB och därmed även som styrelseordförande i Hexagon.”

Vad ska du göra vid sidan av ordförandeskapet?
”Jag har byggt på Greenbridge (Ola Rolléns privata investeringsbolag, Di:s anm) vid sidan av, och nu kommer jag att kunna ägna betydligt mer tid åt att göra det. Vi får se om det blir mer, jag tycker det räcker så här. Man ska aldrig sia om framtiden.”

Någon risk för konkurrens om förvärvsobjekten finns inte mellan Greenbridge och det intensivt förvärvande Hexagon säger han: dels finns det skriftligt fastställt, dels finns det en uppsjö av bolag i världen att förvärva så någon praktisk anledning till att de skulle behöva konkurrera finns inte.

Ola Rollén rekryterades som vd för Hexagon vid millennieskiftet av Melker Schörling, som två år tidigare hade blivit huvudägare. De träffades via headhunter, och industrimannen Schörling är den som ”betytt absolut mest” för karriären, menar Rollén apropå att han arbetat 22 av sina 31 yrkesverksamma år i Hexagon.

De viktigaste besluten under den tiden är, bedömer han, två förvärv: det amerikanska konkursbolaget Brown & Sharpe 2000 i Rhode Island, USA, samt schweiziska Leica Geosystems 2005. 

”Det första köpet blev grunden till mätteknik, och det andra fick oss att dubbla omsättningen inom det området. Det är de två viktigaste besluten som lade grunden till Hexagon, men sedan har vi förstås fattat massor av enskilda viktiga beslut och utvecklat viktiga produkter.”

Det förstnämnda förvärvet var en följd av att Hexagon när Ola Rollén hade blivit vd var ”i desperat behov av att hitta en kärnaffär”. Ola Rollén hade läst på om Brown & Sharpe eftersom han några år dessförinnan hade blivit tillfrågad om att bli vd där av de dåvarande investerarna, några riskkapitalister – något som rann ut i sanden när dessa inte kom över bolaget, men alltså senare bar frukt.

Hexagons börsvärde har ökat från 1,5 miljarder kronor när Ola Rollén började till som mest 400 miljarder kronor i somras. Trots kurstapp på drygt 25 procent sedan dess är börsvärdet alltså i dagsläget nästan 300 miljarder kronor, och Hexagon är därmed Stockholmsbörsens sjunde största bolag. Ola Rollén har blivit rik på kuppen: han har sålt av aktier för flera hundra miljoner i omgångar sedan 2011, och har kvar en post värd 54 Mkr.

Hade du någon bild av att Hexagon skulle bli så här stort när du började som vd?
”Nej, det kan man ju inte ha, det har gått steg för steg. Men någonstans runt 2005, när vi köpte Leica Geosystems, kände jag att det här kan bli riktigt stort. Det har känts som att vi har legat lite före trenderna fram tills nu”, säger han och utvecklar:

”Först nu har världen kommit ikapp Hexagon och numera pratar alla om våra lösningar, som 'digital twins' och digitalisering. Vi pratade om det för 12-13 år sedan, men då förstod ingen vad vi menade. Att alla pratar om det nu gör Hexagons liv lite lättare – vi växer snabbare då, helt enkelt.”

Har du några misstag att lyfta fram?
”Det som inte blir bra direkt får man jobba på. Vi har gjort många dåliga affärer, men inte gett oss och det har blivit bra till slut. Tid hjälper väldigt mycket, och har man 22 år på sig vore det väl attan om det inte blir bra”, säger Ola Rollén och nämner 2009-förvärvet Novatel som exempel på något som initialt var problematiskt men nu har vänt.

Vad är viktigast för fortsatt lönsam tillväxt i Hexagon?
”Vi vet vilka produkter vi kommer att lansera 2027-28, det är långa cykler. Fortsätter vi att utveckla teknik och produkter kommer det att gå bra. Sedan är kulturen i ett företag självklart viktig, och vi har en väldigt bra och stark företagskultur.”

Ola Rollén har själv utåt personifierat Hexagon, men i koncernledningen ingår hela 15 personer varav fem divisionschefer, där en alltså blir vd.

Var Paolo Guglielmini självklar som kronprins?
”Så funkar det inte riktigt, men han har gjort väldigt bra ifrån sig. Vi hade 4–5 andra kandidater, men tyckte att Paolo var bäst”, säger Ola Rollén och beskriver en mängd faktorer bakom beslutet – relationer, prestanda, formell och informell kompetens, etc – och en successionsplanering som pågått under ”säkert 15 år”.

Att en vd blir styrelseordförande är inte okontroversiellt, och måste enligt svenska koden för bolagsstyrning förklaras om det sker. 

”För mig var det inte självklart att jag skulle fortsätta som ordförande, men nomineringskommittén ville väldigt gärna det”, säger Ola Rollén om den saken, och utvecklar:

”Jag tänker inte vara en överrock, men ska hjälpa till om det behövs och framför allt vara tillgänglig för frågor de första åren för Paolo och de andra. De vill ju inte ha mig hängandes över axeln i onödan.”

Tänker du behålla dina aktier?
”Ja, jag har i dag inga planer på att sälja någonting, jag tror det här är en bra aktie.”

Den före detta skidreseledaren Ola Rollén växlar numera boende mellan den schweiziska byn Heerbrugg, där Hexagon-ägda Leica Geosystems forskningsenhet ligger, och London, eftersom Hexagons bas ligger i Cobham utanför den brittiska huvudstaden.

Efter intervjun väntar semester fram till halvårsrapporten, som släpps i mitten av juli, för vd:n som när han var 39 år, år 2004, åkte skateboard på en ramp utanför London, enligt en bild i Dagens industri.

Ola Rollén testar rampen.
Ola Rollén testar rampen.Foto:Kristofer Sandberg

I dag är han 57 år.

Åker du fortfarande skateboard?
”Nej, vi hade en ramp på Hexagon Live (bolagets årliga presentation i Las Vegas av nya produkter, som i år ägde rum 20-23 juni), men det är 8-9 år sedan jag åkte ramp senast och det är så svårt att jag inte provade nu.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?