1515

Historiskt krispaket: Sänker arbetsgivaravgifter

Regeringen och samarbetspartierna sätter ned arbetsgivaravgiften för små företag med totalt 33 miljarder kronor och inrättar en statlig företagsakut på 100 miljarder i vad finansminister Magdalena Andersson (S) betecknar som ”ett historiskt paket”, för att rädda jobb och företag. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

En växande skara experter spår massarbetslöshet och depression i pandemins kölvatten. Regeringen och samarbetspartiernas tredje krispaket är historiskt, påpekar Magdalena Andersson. 

”Många människor känner oro och stress just nu. Många är oroliga för hur man ska kunna försörja sig själv och sin familj”, säger Magdalena Andersson som påpekar att man inte kan rädda alla jobb och företag men att regeringen gör vad den kan.

Torsdagens paket är i första hand riktat till de mindre företagen och innehåller en sänkt arbetsgivaravgift för upp till 30 anställda, för löner upp till 25.000 kronor per månad. Förslaget gäller från den 1 mars och fyra månader framåt och kostar upp till 33 miljarder kronor. 

”Vi vill skapa en lättnad för våra små och medelstora företag här och nu”, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson i Centerpartiet. 

Dessutom föreslår partierna en möjlighet att skjuta upp momsinbetalningar för de små företagen på totalt 7 miljarder kronor. 

En företagsakut inrättas också på totalt 100 miljarder kronor, som hanteras av Riksgälden. Varje enskilt företag kan låna maximalt 75 Mkr. 

”Vi ser att det är svårt att få lån från bankerna. Nu inrättar vi en företagsakut. Det bygger på att staten tar en större risk, bankerna tar en mindre”, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson i Liberalerna. 

”Det finns en möjlighet för skattebetalarna att få tillbaka pengarna när ekonomin tuffar på”, fyller Magdalena Andersson i.  

Dessutom föreslår partierna ett stöd på 5 miljarder kronor som ska gå till hyressänkningar, där staten betalar hälften av en hyressänkning upp till 50 procent av den fasta hyran. 

”Här förutsätter vi att hyresvärdarna redan nu är generösa mot sina hyresgäster”, säger finansmarknadsminister Per Bolund, Miljöpartiet. 

Dessutom innehåller paketet en likviditetsförstärkning där reglerna för periodiseringsfonder ändras och hela den skattepliktiga vinsten får sättas av - upp till ett tak på 1 Mkr.

På tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv sina krav på ett krispaket på totalt 200 miljarder kronor. Moderaternas paket tidigare i veckan uppgick till 300 miljarder och Sverigedemokraterna vill se ett krispaket på 1.000 miljarder kronor.  LO har rest krav på en högre a-kassa med lägre kvalificeringskrav. 

Magdalena Andersson är medveten om att det finns krav på ännu större räddningspaket, men regeringen måste tänka längre, påpekar hon. 

”Den dagen vi är ur krisen ska vi också kunna kickstarta ett rejält stimulanspaket för att komma ur krisen”, säger Magdalena Andersson. 

De avtal om korttidspermittering - som numera även omfattar familjeföretagare - omfattar i dag potentiellt 1,57 miljoner löntagare, enligt Magdalena Andersson. 

Krisen har satt resulterat en lång rad varsel och permitteringar, inte minst i besöksnäringen, men även större delen av fordonsindustrin står still på grund av brist på insatsvaror. De lagda varslen under de tre första veckorna i mars är sex gånger så många som under mars i fjol, enligt Arbetsförmedlingen på måndagen. 

 


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?