1515
Annons

Historiskt besked: Donald Trump ställs inför riksrätt en andra gång

NEW YORK. Representanthuset har röstat för att ställa Donald Trump inför riksrätt en andra gång, vilket aldrig har hänt tidigare i USA. 

Tio republikaner röstade med demokraterna.

Rättegången i senaten väntas starta efter att Joe Biden svurits in som president. 

USA:s avgående president Donald Trump.
USA:s avgående president Donald Trump.Foto:Evan Vucci

Normalt tar en riksrättsprocess flera månader att genomföra, med omfattande förhör och vittnesmål. Men efter bara några timmars debatt i kammaren röstade en majoritet av ledamöterna i representanthuset på onsdagseftermiddagen för att den avgående presidenten måste ställas inför riksrätt. 

Man anser att det inte råder någon tvekan om att Donald Trump gjort sig skyldig till det man anklagar honom för.

”Vi vet att USA:s president uppviglade till det här upploppet, det här beväpnade upproret mot vårt land”, sa representanthusets talman, Nancy Pelosi, när debatten inleddes.

”Han måste bort. Han är ett tydligt hot mot nationen som vi alla älskar.”

Av de 232 ledamöter som röstade för att fälla Donald Trump fanns tio republikaner, vilket var i linje med förväntningarna. 

Men även bland dem som röstade emot riksrätt, 197 ledamöter, var det få som försvarade Donald Trumps agerande. Många motsatte sig däremot att genomföra riksrätt med argumentet att en sådan process bara skulle öka spänningarna bland befolkningen. 

”En röst för att ställa presidenten inför riksrätt skulle ytterligare splittra det här landet”, sa Kevin McCarthy, Republikanernas minoritetsledare.

Kevin McCarthy avvisade däremot barskt de rykten som spreds av vissa av hans partikollegor under eftermiddagen, om att vänstergruppen Antifa skulle ha legat bakom attacken mot kongressen förra veckan. 

”Det finns absolut inga bevis för det. Och konservativa politiker borde vara först med att säga det”, sa han.

Under den förra riksrättsprocessen mot Donald Trump röstade ingen av republikanerna i representanthuset och bara en av dess senatorer, Mitt Romney, emot presidenten.

Den rekordsnabba processen innebär att stafettpinnen nu går över till senaten där själva rättegången ska äga rum. När och hur detta kommer att ske är dock oklart och beror framför allt på när Nancy Pelosi väljer att skicka vidare ärendet. 

Senatens nuvarande majoritetsledare, Mitch McConnell, meddelade på onsdagen att processen inte kommer att kunna starta förrän efter Joe Bidens installation på onsdag. 

Ett antal demokrater har påpekat att det kanske är bättre att dröja med rättegången till dess att den nya presidenten blivit varm i kläderna. Man vill heller inte störa processen med att godkänna hans ministrar, som också sker i senaten.

Det innebär att Donald Trump kommer att ställas inför riksrätt efter att han lämnat Vita huset. 

Många kongressledamöter sägs vara ute efter att se till att Donald Trump inte kan kandidera för ett politiskt ämbete igen, vilket skulle bli effekten om han fälls.

Efter representanthusets omröstning skickade Donald Trump ut en fem minuter lång video genom Vita husets Twitter-konto, där han i starka ordalag fördömde förra veckans händelser i Washington. 

”Jag vill vara tydlig. Jag fördömer helt och hållet våldsamheterna som vi såg förra veckan, våld och vandalism har absolut ingen plats i vårt land, och ingen plats i vår rörelse”, sa presidenten med referens till hans ”Make America Great Again”-rörelse.

Han uppmanade samtidigt amerikanerna att sänka temperaturen inför det stundande maktskiftet. Däremot nämnde han inte riksrättsprocessen. 

”Vad som behövs nu är att lyssna på varandra, inte att tysta varandra”, sa presidenten avslutningsvis apropå den ”censur” som han påstår pågår i USA. 

Han syftade på det faktum att sociala medieplattformar som Twitter, Facebook och YouTube har stängt ned presidentens konton efter förra veckans händelser.

Under de senaste dagarna har allt fler republikaner uppgetts överväga att rösta emot Donald Trump i den stundande rättegången, inklusive Mitch McConnell.

Under onsdagen meddelade dock Kentucky-senatorn att han ännu inte har bestämt sig för hur han ska rösta. 

”Jag har för avsikt att lyssna på de juridiska argumenten när de presenteras i senaten”, skrev han i ett uttalande. 

Mitch McConnells fru, Elaine Chao, avgick i förra veckan som Donald Trumps transportminister i protest mot presidentens agerande.

I senaten krävs två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten. 

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?