1515
Annons

Historisk rymdresa ska göra USA kvitt Rysslandberoende

På onsdag kan Space X skriva historia. Om vädret tillåter är planen att Elon Musks rymdbolag som första privata aktör ska genomföra en bemannad rymdresa. 

”Det skulle innebära att ett nytt kapitel inleds”, säger en rymdforskare till Di.

Uppskjutningen ska ske på onsdag eftermiddag lokal tid från Kennedy Space Center i Florida.
Uppskjutningen ska ske på onsdag eftermiddag lokal tid från Kennedy Space Center i Florida.Foto:John Raoux

Under coronakrisen har det pågått en debatt i USA om vilka verksamheter som ska anses samhällskritiska och därmed tillåtas ha öppet. Elon Musk hävdade länge att hans Tesla-tillverkning borde kvalificera sig, vilket myndigheterna inte köpte.

Den stämpeln har däremot hans rymdbolag fått. Space X har tack vare samarbetet med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa kunnat fortsätta att förbereda sig för veckans historiska utmaning: en bemannad rymdresa.  

Uppskjutningen ska ske på onsdag eftermiddag lokal tid från Kennedy Space Center i Florida. Med hjälp av startraketen Falcon 9 ska två rutinerade Nasa-astronauter skickas upp i Space X rymdkapsel Crew Dragon till den internationella rymdstationen ISS, där de ska vara i två månader. 

”Det är en historisk uppskjutning på många sätt”, säger Kristofer Hallgren, försteforskare inom rymdanalys på Totalförsvarets forskningsinstitut, till Di.

”Dels är det nästan nio år sedan USA skickade upp astronauter från amerikansk mark. Dels är det här en ny typ av kontrakt, då Space X tagit fram både tekniken och designen och byggt de olika delarna.”

De senaste åren har Nasa satsat på samarbeten med privata aktörer för att ta fram rymdfärdkoster snarare än att designa allt själv, som förr i tiden. Planen är att kunna anlita olika bolag för att utföra specifika tjänster, exempelvis transportera astronauter till rymdstationen. På så sätt hoppas man att kostnaderna ska minska. 

Sedan 2011, när rymdfärjorna skrotades, har Nasas astronauter tvingats lifta med ryska farkoster för att ta sig ut i rymden. Det har kostat enorma pengar – 40 miljarder kronor, enligt Kristofer Hallgren.

”Nu kommer man bli mindre beroende av Ryssland, så det finns även säkerhetspolitiska skäl till det här”, säger han. 

Förutom Space X har Nasa investerat i Boeings rymdprojekt. Bolaget väntas genomföra sin första bemannade testuppskjutning nästa år.

Space X har även gjort framsteg när det gäller dess kommersiella rymdverksamhet, vilket också uppmuntras av Nasa. I slutet av 2021 är planen att de fyra första turisterna ska besöka ISS under tio dagar. Biljetterna uppges kosta motsvarande 550 miljoner kronor per person. 

Även Jeff Bezos rymdbolag Blue Origin, Kalifornien-baserade Sierra Nevada och Richard Bransons Virgin Galactic planerar för rymdturism, men har en bit kvar dit. Bransons satellitbolag, Virgin Orbit, drabbades på måndagen av ett bakslag när dess första testuppskjutning misslyckades. 

En av dem som kommer vara på plats i Florida på onsdag är president Trump. Hans administration har satsat hårt på ökad rymdnärvaro och bland annat gjort rymden till en ny vapengren inom militären. Planen är att en amerikan återigen ska sätta sin fot på månen år 2024. Därefter är siktet inställt på mars. 

Kristofer Hallgren tror att det kan bli svårt att hålla tidsplanen. 

”Jag tror att det kommer hända, frågan är bara när. Om allt går enligt plan kan det ske 2024, men ofta blir ju saker försenade snarare än tvärtom i den här branschen”, säger rymdforskaren, och tillägger:

”Tanken är nog att det ska ske medan Trump fortfarande är president.”

 

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera