Annons

Historisk omställning i fokus när Stora Mobilitetsdagen samlar branschen

Elektrifiering, digitalisering och en framväxande delningstrend tvingar biltillverkarna att omvärdera en affärsmodell de finslipat på i över hundra år. Och i nacken flåsar en uppsjö av pigga utmanare. Årets upplaga av Stora Mobilitetsdagen samlar företagsledare, makthavare och experter för att diskutera den förvandlingsresa som branschen befinner sig i här och nu. 

Koenigseggs vd Christian von Koenigsegg, Porsches Europachef Marco Schubert (ej på bild) och Clotilde Delbos, vice vd för Renault Group &
vd för Mobilize.
Koenigseggs vd Christian von Koenigsegg, Porsches Europachef Marco Schubert (ej på bild) och Clotilde Delbos, vice vd för Renault Group & vd för Mobilize.

”Det är en historisk omställning för transportsektorn som nu ska kunna ställa om och bli klimatvänlig. Och där är elektrifiering huvudspåret just nu. Samtidigt blir bilarna mer som våra mobiler med skärmar och uppkoppling och vi köper dem på nya sätt. De här trenderna ska vi borra djupare i under konferensen”, säger moderatorn Karin Olander som till vardags bevakar fordonsbranschen på Dagens industri.

Den 7 december samlar de tre Bonnier News-ägda titlarna Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Dagens Samhälle företagsledare, makthavare och en rad experter för att diskutera framtidens hållbara transporter.

”Det är en hel bransch som ska gå ifrån ett energisystem som funnits i hundra år och som man byggt en hel infrastruktur kring. Plötsligt ska tankstationen vara hemma eller på jobbet och bilarna ska gå på batterier istället. Det här är så mycket bredare än bara bilen”, säger Olander.

På konferensen kommer besökare få lyssna på talare från bland andra Volvo Cars, Porsche, Renault, BMW, Volkswagen, Lynk & Co och Nio. Bland annat berättar Volvo Cars tekniska direktör om utmaningarna i att omvandla den svenska nationalklenoden till ett rent elbilsmärke inom nio år. Northvolt, som inlett ett samarbete med just Volvo Cars om en ny batterifabrik, diskuterar batteriåtervinning som en ödesfråga för hela branschen. Publiken får också veta mer om Renaults planer på att få mobilitetstjänster lönsamma och få en inblick i grannlandet Norges bilpolitik. 

För första gången på Stora Mobilitetsdagen så står Porsche på scenen. Hur ska det ikoniska bilmärket ta sportbilssjälen in i elektrifieringen? Eventet avslutas med Sveriges egna exklusiva superbilstillverkare Koenigsegg.

”Vi försöker att ha en mix som tar upp de viktigaste trenderna och som sträcker sig över de stora märken och också ha sånt som sticker ut”, säger Karin Olander och fortsätter:

”Att avsluta dagen med Christian von Koenigsegg kommer att bli en höjdare där han berättar om hur de växer och bygger en ny fabrik samtidigt som de utvecklar nya lösningar inom elektrifiering och självkörandeteknik i en bil som har fart och kraft som sin essens.”

Vad ska besökare och deltagare förvänta sig att få ut av Stora Mobilitetsdagen?
”De kommer förhoppningsvis få med sig en djupare insikt om vad som håller på att hända i den här omställningen som vi pratat om i flera år, men som vi faktiskt befinner oss mitt i just nu. Jag hoppas man ska kunna greppa den genom att höra hur de som är inne i branschen resonerar. Vi får lyssna till både de traditionella drakarna och nykomlingarna. Kanske får man veta saker som man inte tänkt på förut”, säger Karin Olander.

Själv då? Vad hoppas du få reda på som du inte visste sen tidigare?
”Jag vill att Volvo Cars och Northvolt berättar om var de tänkt bygga sin gemensamma batterifabrik. Det tänker jag pressa dem på.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera