Annons

Historisk makt till regeringen i coronakrisen

Regeringen vill snabbt kunna fatta beslut om coronarelaterade åtgärder – och detta utan att först få riksdagens godkännande.

Sådan stor makt har en svensk regering inte haft sedan andra världskriget.

”För Sverige skulle detta vara unikt”, säger professorn i folkrätt, Mark Klamberg.

Foto:Ali Lorestani/TT

Det kan handla om att begränsa folksamlingar, stänga ned hela köpcentrum eller införa begränsningar för transporter – åtgärder som snabbt måste till för att begränsa smittspridningen i samhället. Nu vill den svenska regeringen tillfälligt få utökade maktbefogenheter och kunna fatta den här typen av beslut utan att först låta lagförslagen gå igenom riksdagen, vilket Expressen avslöjat. Socialminister Lena Hallengren (S) vill inte lämna några kommentarer förrän det finns ett färdigt lagförslag, rapporterar TT.

I många länder finns en generell bestämmelse om undantagstillstånd som gäller både vid krig och i fredstid. En sådan bestämmelse finns också i svensk grundlag, men gäller bara vid krig.

I Sverige har vi i stället valt att ändra i varje enskild lag för att anpassa dem till kristillstånd. En anledning till att den vägen valts är att man vill förhindra maktmissbruk.

”Det förutsätter att man i förväg förutser vilka kriser som kommer och vilka regler som måste finnas på plats. Visst har man tänkt på epidemier i förhand, men det är först när det slår till som man vet om det håller. Då har väl tanken varit att man kan ändra lagarna efterhand, men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra”, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

I Norge har en liknande lag trätt i kraft, som Mark Klamberg anser att vi i Sverige kan inspireras av. Bland annat att lagen är tidsbegränsad, vilket den också ser ut att bli i Sverige. Enligt Expressen vill regeringen att den nya lagen ska gälla tre månader. I Norge får lagen bara användas till coronarelaterade åtgärder, vilket också skulle bli fallet i Sverige.

”Det förbereds en lagrådsremiss med förslag om en lag med ett bemyndigande som tillfälligt ska ge regeringen ökade möjligheter att snabbt kunna vidta vissa coronarelaterade åtgärder”, sade statsekreterare Maja Fjaestad (S) i en skriftlig kommentar till TT under fredagen.

Moderaterna kräver att riksdagen ska kunna pröva regeringens beslut i riksdagen i efterhand, och om riksdagen då säger nej ska beslutet sluta gälla. Viktigt är också att det är just riksdagen som aktiverar lagen, anser Mark Klamberg.

”Det här kan ju sätta ett prejudikat där det kan vara andra typer av kriser och där risken för maktmissbruk kan vara större. Så det är viktigt att riksdagen är det organ som ger regeringen denna makt, vilket man gör med en lag, och att riksdagen även kan ta tillbaka beslut”, säger han.


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?