1515
Annons

Historisk makt till regeringen i coronakrisen

Regeringen vill snabbt kunna fatta beslut om coronarelaterade åtgärder – och detta utan att först få riksdagens godkännande.

Sådan stor makt har en svensk regering inte haft sedan andra världskriget.

”För Sverige skulle detta vara unikt”, säger professorn i folkrätt, Mark Klamberg.

Foto:Ali Lorestani/TT

Det kan handla om att begränsa folksamlingar, stänga ned hela köpcentrum eller införa begränsningar för transporter – åtgärder som snabbt måste till för att begränsa smittspridningen i samhället. Nu vill den svenska regeringen tillfälligt få utökade maktbefogenheter och kunna fatta den här typen av beslut utan att först låta lagförslagen gå igenom riksdagen, vilket Expressen avslöjat. Socialminister Lena Hallengren (S) vill inte lämna några kommentarer förrän det finns ett färdigt lagförslag, rapporterar TT.

I många länder finns en generell bestämmelse om undantagstillstånd som gäller både vid krig och i fredstid. En sådan bestämmelse finns också i svensk grundlag, men gäller bara vid krig.

I Sverige har vi i stället valt att ändra i varje enskild lag för att anpassa dem till kristillstånd. En anledning till att den vägen valts är att man vill förhindra maktmissbruk.

”Det förutsätter att man i förväg förutser vilka kriser som kommer och vilka regler som måste finnas på plats. Visst har man tänkt på epidemier i förhand, men det är först när det slår till som man vet om det håller. Då har väl tanken varit att man kan ändra lagarna efterhand, men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra”, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

I Norge har en liknande lag trätt i kraft, som Mark Klamberg anser att vi i Sverige kan inspireras av. Bland annat att lagen är tidsbegränsad, vilket den också ser ut att bli i Sverige. Enligt Expressen vill regeringen att den nya lagen ska gälla tre månader. I Norge får lagen bara användas till coronarelaterade åtgärder, vilket också skulle bli fallet i Sverige.

”Det förbereds en lagrådsremiss med förslag om en lag med ett bemyndigande som tillfälligt ska ge regeringen ökade möjligheter att snabbt kunna vidta vissa coronarelaterade åtgärder”, sade statsekreterare Maja Fjaestad (S) i en skriftlig kommentar till TT under fredagen.

Moderaterna kräver att riksdagen ska kunna pröva regeringens beslut i riksdagen i efterhand, och om riksdagen då säger nej ska beslutet sluta gälla. Viktigt är också att det är just riksdagen som aktiverar lagen, anser Mark Klamberg.

”Det här kan ju sätta ett prejudikat där det kan vara andra typer av kriser och där risken för maktmissbruk kan vara större. Så det är viktigt att riksdagen är det organ som ger regeringen denna makt, vilket man gör med en lag, och att riksdagen även kan ta tillbaka beslut”, säger han.

Nya besked: Unga behöver inte covidvaccineras

Friska barn mellan 12 och 17 år behöver inte längre vaccinera sig mot covid-19. Eftersom de sällan blir svårt sjuka av sjukdomen finns inte längre någon anledning, enligt Folkhälsomyndighetens nya besked.

Foto:PETTER ARVIDSON

Hittills har barn i åldrarna 12 till 17 år rekommenderats att ta två doser vaccin mot covid-19.

Men för grundfriska barn kan numera det nya coronaviruset betraktas som ett vanligt luftvägsvirus, bedömer Folkhälsomyndigheten och Svenska Barnläkarföreningen.

Därför tar myndigheten bort den allmänna rekommendationen att i övrigt friska barn i åldersgruppen ska vaccinera sig. 

Vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan omikronvarianten av viruset började sprida sig, konstaterar myndigheten.

”Vi ser nu sammantaget att vaccinationerna inte tillför så mycket i den här gruppen när det gäller att minska risken för allvarlig sjukdom”, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Frågan är om det, med facit i hand, var onödigt från början att vaccinera barn och unga ner till tolv års ålder? Sören Andersson anser inte det.

”Det handlar om att vi haft olika lägen i pandemin med olika virusvarianter. Tidigare visste vi mindre om vaccinerna och konsekvenserna av infektionen. Nu har vi lärt oss mer och sett att vaccinationerna inte tillför så mycket i de här åldrarna”, säger han. 

Beslutet gäller från och med den 1 november. Därefter ska vaccinationen endast erbjudas till barn som har en ökad känslighet för covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten.

Kommer barn mellan 12 och 17 som vill vaccinera sig fortfarande kunna göra det efter den 31 oktober?
”Det är något vi ser över nu och behöver återkomma om innan november”, säger Sören Andersson.

Beslutet att slopa vaccinrekommendationen för unga kan dock komma att ändras ifall läget förvärras, till exempel om det dyker upp farligare virusvarianter.

”Skulle det inträffa så måste vi vara beredda att ompröva beslutet”, säger Sören Andersson.

De barn och unga som fortfarande rekommenderas att vaccinera sig är grupper som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt, eller har påtagligt nedsatt immunförsvar. Vilka grupper det gäller specificeras närmare av Svenska Barnläkarföreningen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera