1515

Hisnande skadestånd hotar efter HQ-målet

Det stora civilmålet om HQ-kollapsen har gått i mål.

Nu väntar fyra månaders ovisshet för 17.000 aktieägare som hoppas att Mats Qviberg och övriga ska förlora i tingsrätten.

Christer Sandberg, ordförande för HQ AB, och Mats Qviberg.
Christer Sandberg, ordförande för HQ AB, och Mats Qviberg.Bild:Claes-Göran Flinck; TT

Sedan i november 2016 har det stora HQ-målet om civilrättsligt skadestånd avhandlats i Stockholms tingsrätt. Det på Aktietorget noterade HQ AB har stämt Mats Qviberg, och tidigare ledning och revisor i HQ och HQ Bank, på 3,2 miljarder plus ränta i skadestånd för de värden aktieägarna förlorade när HQ gick under 2010.

Det är ett enormt mål med över 31 advokater och 12 svaranden som skapat över tio hyllmeter pärmar med handlingar. Advokatnotan för allt arbete de senaste åtta åren har blivit därefter. När advokaternas kostnadsberäkningar presenterades för tingsrätten landade den totala summan på hisnande 442 Mkr.

HQ AB:s advokater kräver tillsammans närmare 181 Mkr medan svarandesidans ombud har lagt ner arbete för 261 Mkr.

Efter närmare 90 förhandlingsdagar stod parterna fortfarande i varsitt hörn, precis som när förhandlingarna inleddes. I stället har tonen i rättssalen hårdnat. HQ AB:s ombud har nyligen anmält Mats Qvibergs advokat till Advokatsamfundets disciplinnämnd för att han ska ha citerat henne fel.

Svarandesidan har å sin sida lämnat in krav på att advokaterna som drivit målet för HQ:s räkning, Christer Sandberg samt tre advokater från Franks advokatbyrå, personligen ska betala ersättning för bland annat ”onödiga kostnader” och ”försumligt vidlyftig processföring”.

Skulle tingsrätten gå på Mats Qviberg & Co:s linje kan de fyra tvingas att personligen betala mångmiljonbelopp. Till exempel kräver bara Stefan Dahlbo 7 Mkr av HQ:s storägare och ordförande Christer Sandberg.

”Grund för yrkandet är att Christer Sandberg orsakat dessa kostnader genom vårdslöshet och försummelse”, skriver Stefan Dahlbos advokater till tingsrätten.

Svarandesidan är säker på att tingsrätten i sin dom avvisar HQ:s skadeståndskrav.

”Hela målet kommer att falla”, säger Torgny Wetterberg som försvarat KMPG och revisorn Johan Dyrefors.

Han säger att målet är ”stenkört” för HQ:s del.

”Det är en meningslös huvudförhandling för HQ, man har fel i sak och talan är otjänlig eftersom man gjort flera allvarliga misstag”, säger Torgny Wetterberg

Aktietorgsbolaget HQ, vars enda uppgift är att bedriva skadeståndsprocessen, skrev i senaste delårsrapporten i maj: ”Vi har ett starkt case”. I dag vill inte ordförande Christer Sandberg uttala sig.

”Jag har inga kommentarer före domen den 19 oktober”, är allt han låter hälsa.

Skulle HQ vinna målet är de stora vinnarna finansmannen Sten Mörtstedt, fondbolaget Skagens grundare Kristofer Stensrud och advokat Christer Sandberg. De tre äger tillsammans närmare 49 procent av bolaget och eventuella framtida skadestånd. Den andra hälften är fördelad på cirka 17.000 aktieägare som hoppas på en seger i tingsrätten.

När HQ kollapsade 2010 hade bolaget 8.300 aktieägare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?