Hillevi Engström lämnar nya jobbet

Regeringens nytillträdda samordnare mot våldsbejakande extremism, den tidigare ministern Hillevi Engström (M) lämnar sitt uppdrag. Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har redan börjat leta efter en efterträdare.

"Det finns bra kandidater", säger hon till TT.

Bild:TT

Hillevi Engström, som formellt tillträdde så sent som den 29 augusti, vill tillbaka till sin tjänst som kommundirektör i Upplands Väsby. Men hon ser det inte som att hon sviker ett viktigt uppdrag:

"Det är inte den bilden jag har. Uppdrag är viktigt, det finns en kommitté som arbetar och den har fått förlängt till nästa år. Jag kommer att jobba kvar tills det finns en efterträdare på plats. Vi lämnar också förslag på kommunernas ansvar. Så det blir inget glapp, arbetet fortgår med oförminskad styrka", säger Hillevi Engström.

Hon understryker att beslutet att lämna uppdraget inte bottnar i några motsättningar mellan henne och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

"Det finns det definitivt inte, det vill jag understryka. Jag tycker att statsrådet Alice Bah Kuhnke har varit väldigt lätt att samarbeta med. Jag har också fått ett väldigt bra stöd av departementets tjänstemän", säger Hillevi Engström.

Alice Bah Kuhnke säger att hon är förvånad över Hillevi Engströms beslut.

"Inte minst för att Hillevi Engström så gärna ville ha det här uppdraget, men jag har full respekt för hennes beslut. Jag blev väldigt glad när hon tackade ja, så självklart tycker jag att det är tråkigt att hon nu har beslutat att lämna", säger Bah Kuhnke till TT.

Engström har kvar sin tjänst till dess att en ersättare är på plats.

"Dessutom har vi ett kansli, vi har en huvudsekreterare som är oerhört kompetent, vi har forskare och praktiker, så arbetet med Sveriges kommuner kommer att löpa på", säger Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke har redan har varit i kontakt med eventuella efterträdare, och hon hoppas kunna presentera en ny nationell samordnare inom kort.

"Det är många bitar som ska på plats, men det finns bra kandidater", säger Bah Kuhnke.

Enligt Hillevi Engström handlar det helt enkelt om vad hon vill göra i framtiden:

"Det här handlar om vad som känns rätt i magen och hjärtat. Det arbete som pågår i Upplands Väsby är jag väldigt intresserad av och engagerad i. Det är en av Stockholms mest framgångsrika kommuner. Ibland får man känna efter själv vad man passar bäst för", säger Hillevi Engström.

TT: Vad är det Upplands Väsby ger dig som du inte får på regeringskansliet?
"Det är två skilda uppgifter. Det är väldigt roligt att jobba i en kommun, och det är viktigt. Det här jobbet är också viktigt. Nu hade jag chansen att komma tillbaka till Upplands Väsby och jag tycker att det är stimulerande att jobba mot våldsbejakande extremism på lokal nivå, tillsammans med alla andra frågor", säger Hillevi Engström.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?