1515

Hillary Clinton tar på sig skuld i ny bok

Giftiga beskrivningar av dåvarande motståndaren Donald Trump, Rysslands president Vladimir Putin och demokraten Bernie Sanders är att vänta. På tisdag kommer den tidigare presidentkandidaten Hillary Clintons nya bok ut.

Den 494 sidor tjocka luntan är vida omskriven i USA i förväg, bland annat kom nyhetskanalen CNN över en kopia härom dagen. I den stundtals självrannsakande, stundtals trotsiga texten skriver demokraten att hon under valrörelsen "missbedömde hur snabbt marken skiftade under allas våra fötter". Hon försökte driva en traditionell kampanj medan Trump körde en reality show som obarmhärtigt spelade på amerikaners ilska och missnöje.

Men den tidigare utrikesministern lägger inte skulden på någon annan. I stället tittar hon tillbaka på sina egna tillkortakommanden och de misstags som gjordes och tar ansvar för dem alla, skriver hon.

Dock åsamkade Vermontsenatorn Bernie Sanders, som slogs med henne om Demokraternas presidentnominering, kampanjen långvarig skada och gjorde det svårare för henne att ena USA:s vänsterväljare. Det gjorde också att Trumps envisa påhopp om "oärliga Hillary" fick fäste, resonerar hon.

I boken "What happened" funderar Clinton också över vad som hade hänt om dåvarande presidenten Barack Obama agerat mer kraftfullt gentemot Ryssland, som enligt flera rapporter lade sig i presidentvalet. Hon önskar att hon fått möta Rysslands president Vladimir Putin mellan fyra ögon och visa att hans försök att lägga sig i valet och installera "en vänligt inställt marionettdocka" (i Vita huset) hade misslyckats. "Han måste uppskatta allt det som hänt i stället. Men han har inte fått det sista skrattet ännu", noterar Clinton.

En annan person som berörs är Hillary Clintons nära medarbetare och tidigare biträdande kampanjchef Huma Abedin, vars exmake Anthony Weiner senare i september får sitt straff för de sexmeddelanden han erkänt att han skickat till en minderårig flicka. Weiner var tidigare kongressledamot för New York och paret var länge en "power-duo". Men det var fynd i Abedins dator, i samband med utredningen av Weiner, som ledde till att FBI kort före fjolårets presidentval återupptog sin omtvistade e-postutredning av Clinton. Det i sin tur anses vara en starkt bidragande faktor till att demokraten förlorade valet.

I "What Happened" skriver Clinton att hon aldrig lastade Huma Abedin för det inträffade och att medarbetaren grät mot hennes axel när det stod klart att e-postutredningen skulle återupptas, rapporterar bland andra webbtidningen The Hill.

"Den här mannen kommer att bli min död", ska Abedin ha sagt om Weiner.


Innehåll från ImagineCareAnnons

Proaktiv och digital företagshälsa ger friskare medarbetare – ImagineCare och Hedda Care i nytt samarbete

Egenmonitorering av hälsan kopplat till vårdgivaren Hedda Care ska tidigt kunna upptäcka utmattningssyndrom bland anställda, för att mer proaktivt kunna sätta in rätt medicinska åtgärder. 

Utvalda medarbetare på konfektionsföretaget Björn Borg tillhör de första användarna av lösningen.

– Företagshälsovård har tidigare varit mest reaktiv, där personal fått hjälp först efter att de börjat må sämre. Modern teknik gör att företagshälsovård kan ske i realtid genom egenmonitorering och därmed förebygga sjukdom, säger Annette Brodin Rampe, vd på ImagineCare, som utvecklat den tekniska lösningen.

Utmattning och stressrelaterad ohälsa är i dag de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar. Det utgör också en stor kostnad, både för samhället och den enskilda arbetsgivaren. 

I efterdyningarna av pandemin, som kommit att påverka vårt sätt att arbeta, kommer detta att bli en av de viktigaste frågorna för arbetsgivarna.

Hedda Care får tillgång till hälsodatan

Den nya tekniska lösningen från ImagineCare består av en användarvänlig app, där medarbetaren regelbundet får svara på frågor om hälsotillståndet och skatta sitt välmående eller följa sina värden så som till exempel sitt blodtryck, sin puls eller glukosnivå. 

Hälsodatan analyseras och görs tillgänglig för vårdpersonalen på Hedda Care, som sedan kan kommunicera med medarbetaren och anpassa åtgärder och eventuell medicin för att förebygga ett försämrat hälsotillstånd.

– Vårdpersonalen kan lätt se, prioritera, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för varje individuell person, säger Sara Löfgren, VD på Hedda Care, och tillika läkare och specialist i allmänmedicin. 

De som är väldigt intresserade och de som är en riskgrupp kan mäta sitt blodtryck varje dag och mätvärdena förs över digitalt in i appen, för att själv ha koll. 

– Försämras tillståndet så får företagshälsovården reda på det i samma ögonblick, fortsätter Sara

För den medarbetare som redan befinner sig i en riskgrupp är denna lösning ett sätt att ständigt ha tillgång till hjälp.

– Det här är framtidens sätt att bedriva vård, avslutar Annette Brodin Rampe. 

Om ImagineCare
ImagineCare är ett hälsoteknikföretag som hjälper personer med långvariga hälsoutmaningar till ett bättre liv. ImagineCare har utvecklat ett digitalt stöd för att läsa av hälsotillstånd. 

Sedan 2021 har ImagineCare ett samarbete med Hedda Care, som erbjuder högspecialiserad vård inom bland annat allmänmedicin, gynekologi, kardiologi, psykiatri, företagshälsovård, barnhälso- samt mödravård.

Läs mer på www.imaginecare.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ImagineCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?