Annons

Heta aktietips inför rapportsäsongen

Ett verkstadsbolag och ett investmentbolag.

Det är sparekonomens tips om du kan shoppa aktier i dag.

I Börsmorgon förklarar hon varför.

Skandias sparekonom Maria Landeborn gästade Börsmorgon under onsdagen och passade på att ge tittarna två aktietips. 

Det ena var verkstadsbolaget Atlas Copco ATCO A -3,53% Dagens utveckling

”Det är ett av de finaste verkstadsbolagen som vi har på Stockholmsbörsen och passar i ett långsiktigt sparande. Sedan är aktien kanske lite dyrare än andra, men man får betala för kvalitet”, säger hon. 

Atlas Copco kostade klockan 10.15 på onsdagen 335 kronor.

Om de gynnsamma konjunkturvindarna börjar vända menar Maria Landeborn att Atlas Copco är ett bolag som klarar en turbulent marknad, det har historien visat.

”Tittar man till exempel på finanskrisen så var Atlas ett av de bolag som klarade sig bäst i sin sektor. Detta därför att man har försäljning till tillväxtmarknader, både till Europa och USA. Man har en väldiversifierad portfölj av marknader” säger hon.

Sparekonomen tror också att avknoppningen av gruvdelen Epiroc, som ska ske under året, kan bli en potentiell kurstrigger.

”Förhoppningsvis handlar det om att man renodlar de båda verksamheterna och göra bättre fokuserade insatser på det som blir kvar inom respektive bolag.”

Maria Landeborns andra aktietips är investmentbolaget Kinnevik KINV B -1,71% Dagens utveckling .

”Jag gillar ju investmentbolag och Kinnevik har en fin portfölj med Zalando som största innehav. Zalando befinner sig där H&M, Kappahl och andra inom detaljhandeln skulle vilja vara”, säger hon.

E-handelsbolaget redovisade på onsdagen en försäljningstillväxt på 22 procent under det fjärde kvartalet och en marginal på 8 procent.

”De har en skyhög tillväxt men inte lika superhöga marginaler. Men det beror ju på att man prioriterar tillväxt och man tjänar fortfarande mycket pengar.”, säger Maria Landeborn.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera