Heta aktietips inför rapportsäsongen

Ett verkstadsbolag och ett investmentbolag.

Det är sparekonomens tips om du kan shoppa aktier i dag.

I Börsmorgon förklarar hon varför.

Skandias sparekonom Maria Landeborn gästade Börsmorgon under onsdagen och passade på att ge tittarna två aktietips. 

Det ena var verkstadsbolaget Atlas Copco ATCO A +0,23% Dagens utveckling

”Det är ett av de finaste verkstadsbolagen som vi har på Stockholmsbörsen och passar i ett långsiktigt sparande. Sedan är aktien kanske lite dyrare än andra, men man får betala för kvalitet”, säger hon. 

Atlas Copco kostade klockan 10.15 på onsdagen 335 kronor.

Om de gynnsamma konjunkturvindarna börjar vända menar Maria Landeborn att Atlas Copco är ett bolag som klarar en turbulent marknad, det har historien visat.

”Tittar man till exempel på finanskrisen så var Atlas ett av de bolag som klarade sig bäst i sin sektor. Detta därför att man har försäljning till tillväxtmarknader, både till Europa och USA. Man har en väldiversifierad portfölj av marknader” säger hon.

Sparekonomen tror också att avknoppningen av gruvdelen Epiroc, som ska ske under året, kan bli en potentiell kurstrigger.

”Förhoppningsvis handlar det om att man renodlar de båda verksamheterna och göra bättre fokuserade insatser på det som blir kvar inom respektive bolag.”

Maria Landeborns andra aktietips är investmentbolaget Kinnevik KINV B -0,23% Dagens utveckling .

”Jag gillar ju investmentbolag och Kinnevik har en fin portfölj med Zalando som största innehav. Zalando befinner sig där H&M, Kappahl och andra inom detaljhandeln skulle vilja vara”, säger hon.

E-handelsbolaget redovisade på onsdagen en försäljningstillväxt på 22 procent under det fjärde kvartalet och en marginal på 8 procent.

”De har en skyhög tillväxt men inte lika superhöga marginaler. Men det beror ju på att man prioriterar tillväxt och man tjänar fortfarande mycket pengar.”, säger Maria Landeborn.


Innehåll från EvondosAnnons

Robot bakom stark expansion

Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.
Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.

Evondos läkemedelsrobot skapar trygghet för patienter i 50 svenska kommuner – från Ystad till Kiruna. I Norden finns tjänsten tillgänglig i över 200 kommuner. Under 2021 flyttar Evondos fram positionerna med starka ägaren Verdane i ryggen. 

När framtidens vårdresurser ska räcka till fler har robotar en självklar plats. Redan idag har Evondos läkemedelsrobot levererat över sju miljoner läkemedelsdoser inom hemsjukvården. Med goda resultat och nöjda vårdgivare rullas roboten nu ut till allt fler kommuner i hela Norden.

– Vi har starka ägare i Verdane som vill investera och utveckla. Under 2021 ser vi fram emot att fortsatt växa, expandera och serva nya kommuner, säger Clarence Jacobson, Sverigechef för Evondos. 

Läkemedelsskåp och larmcentral

Evondos robot är på samma gång ett låst läkemedelsskåp som en effektiv larmcentral som levereras som en helhetstjänst till vårdgivaren. Roboten talar om för patienten att det är dags att ta medicin, patienten trycker på en knapp och dospåsen kommer ut. Om medicinen glöms åker den ner i ett låst fack och ett larm går vidare till vården. 

– Vi har en kamera inne i roboten som läser av namn, datum, tid och personnummer på varje dos. Skulle detta saknas kan den inte dela ut dosen och kommer att larma personalen. 

En av de stora fördelarna med Evondos tjänst är extremt hög tillförlighet. Över 99,4 procent av läkemedelspåsarna tas vilket innebär att vårdgivaren inte behöver åka ut mer än 0,6 procent av gångerna jämfört med tidigare. 

– Roboten kan också ge påminnelser för andra läkemedel som till exempel insulin – ett område som kommer att utvecklas.

Stark ägare riggar för snabb expansion

Under 2020 startade flera kommuner upp med införandet av robot. Clarence Jacobson tror att pandemin har skapat en ny medvetenhet kring att arbeta på nya sätt. 

– Vi kan se att kommuner har blivit mer mottagna och nyfikna. Och vi har kunnat utbilda på distans – att jobba smart kommer vi att fortsätta med! 

Clarence Jacobson ser stor potential för Evondos som är stadda i kassan. År 2020 omsatte man cirka 18 miljoner och år 2021 räknar bolaget med en omsättning på 30 miljoner. 

– Vi riggar för att kunna växa och omsätta över 100 miljoner inom några år. Med stark ägare i ryggen kan vi fortsätta investera i utveckling och i den svenska marknaden.

Om Evondos 

Evondos är branschpionjärer och marknadsledande inom både hembaserad robotik och automatiserad läkemedelsdosering. FoU och tillverkning av läkemedelsrobotar är placerad i Finland. Läs mer här.

 

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?