Het tjänstesektor hittar inte personal

Tjänsteproduktionen i Sverige når under årets första kvartal toppen av konjunkturen, i nivå med den förra konjunkturtoppen år 2007.

Det indikerar arbetsgivarorganisationen Almegas tjänsteindikator för det första kvartalet.

Detta sker samtidigt som bristen på arbetskraft når nya rekordnivåer och anställningsbehovet inte fullt ut uppfylls.

"Vi ser exempelvis att personalen arbetar allt mer och det bottnar sannolikt i att det är svårt att rekrytera för att möta behoven", säger Almegas chefekonom Lena Hagman.

Almegas tjänsteindikator för produktionstillväxt visar nu på ett indexvärde på 103,3 för årets första kvartal. Under konjunkturtoppen år 2007 noterades 103,5 som högsta indexvärde.

En återkommande fråga är enligt Almega hur tjänsteföretag som nu producerar till nära maximalt resursutnyttjande ändå lyckas öka sin produktion med sina i dagsläget begränsade produktionsresurser.

"Den kortsiktiga lösningen under föregående år har varit att öka medelarbetstiden för den befintliga personalen. Vi ser att den genomsnittliga arbetstiden ökade med 1,1 procent under år 2016 och då kan man öka produktionen trots stora problem att få in nya resurser i form av rätt kompetens", säger Lena Hagman.

Enligt branschorganisationen har den faktiska ökningen av sysselsättningen i genomsnitt varit betydligt lägre än vad arbetsmarknadsindikatorn har pekat på sedan 2015.

"Det sker samtidigt som befintlig personal arbetar mer och sammantaget stärker det bilden av att det just nu är svårt att rekrytera personal med den kompetens man söker", resonerar Lena Hagman.

Företagen inom utbildningsverksamhet sticker specifikt ut i det första kvartalets tjänsteindikator. Från att ha legat längst ned på rankinglistan över tillväxttakterna i de olika tjänstebranscherna, har branschen nu seglat upp till toppen av listan med en tillväxt på hela 12,6 procent i januari.

"Det är en ovanligt stor uppgång, men det är också en fullt logisk ökning då den rekordstora asylinvandring under år 2015 gör att behovet av kursen i Svenska för invandrare är väldigt högt", säger Lena Hagman.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?