ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Het EU-debatt väntas på Vänsterpartiets möte

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Ska Vänsterpartiet som enda parti driva kravet på att Sverige ska lämna EU eller inte? Det är den heta frågan när Vänsterpartiet inleder sin EU-valkonferens klockan 13 i dag i Norrköping.

I partiprogrammet står det att Vänsterpartiet ska verka för att Sverige ska lämna EU. Men partistyrelsen skriver i sitt förslag till EU-valplattform att "det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu".

Om detta råder det dock oenighet i partiet. Göteborgsdistriktet motionerar till konferens om att kravet på utträde ska ingå i EU-valplattformen. Det anser även ordförande i Skånedistriktet och en av partiets kandidater till EU-parlamentet, Ana Süssner Rubin, som anser att utträdeskravet är Vänsterpartiets starkaste kort.

Fram till helt nyligen drev Sverigedemokraterna kravet på att Sverige ska lämna EU, men nu anser partiet att det är bättre att försöka förbättra EU inifrån.

Lördagen inleds med tal av partiledaren Jonas Sjöstedt och därefter startar debatten. Beslut väntas först på söndagen, då även kandidatlistan till valet fastställs.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies