ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Hållbart näringsliv

Het debatt om kärnkraften mellan M och MP

På onsdagen debatterar Ulf Kristersson (M) och Isabella Lövin (MP) kärnkraftfrågan i ett extra långt Hållbart Näringsliv. Debatten efterföljs av ett panelsamtal där bland andra Di:s politiske redaktör PM Nilsson deltar.

Det har snart gått 40 år sedan svenskarna röstade om kärnkraften. Nu har frågan återigen blivit en het politisk fråga i klimatdebatten. 

I Di TV-programmet Hållbart Näringsliv på onsdagen drabbar Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, miljö- och klimatminister, och Ulf Kristersson, ledare för Moderaterna, samman i den viktiga kärnkraftsfrågan. 

”Kärnkraftfrågan är till stor del anledning till att Miljöpartiet bildades. Förnybar energi måste vara säker och systemen måste vara hållbara”, säger Isabella Lövin.

Ulf Kristersson ser, till skillnad från Isabella Lövin, kärnkraften som en byggsten i ett framtida fossilfritt samhälle.

”Det finns ett antal stora frågor som både är viktiga här och nu men som också är långsiktigt viktiga. Klimat och miljö är en av dem. Vi måste minska den fossila förbränningen, framför allt från trafik och industrier. Det handlar bland annat om kärnkraft, elektrifiering och att ta bort kolet”, säger Ulf Kristersson.

Huruvida vi kan förlita oss på förnybar energi, om Sverige kan nå noll i nettoutsläpp av växthusgaser 2045 utan kärnkraft, vilka marknadsmässiga grunder det finns för kärnkraft och om det är möjligt att hitta en lösning i kärnkraftfrågan är några av de frågor som kommer diskuteras i programmet.

Debatten efterföljs av ett panelsamtal där PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, Anders Lindberg, politisk chefredaktör för Aftonbladet, samt Susanne Nyström, ledarskribent på Eskilstuna-Kuriren, Strängnäs Tidning och Katrineholms-Kuriren, deltar. 

PM Nilsson tror att kärnkraft är en fråga som engagerar stora delar av tidningens läsare.

”Många av våra läsare jobbar inom industrin och är därför intresserade av en säker och billig elförsörjning. De tar beslut som sträcker sig långt in i framtiden”, säger han inför debatten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer