1515
Annons

Het debatt om kärnkraften mellan M och MP

På onsdagen debatterar Ulf Kristersson (M) och Isabella Lövin (MP) kärnkraftfrågan i ett extra långt Hållbart Näringsliv. Debatten efterföljs av ett panelsamtal där bland andra Di:s politiske redaktör PM Nilsson deltar.

Foto:Jesper Frisk

Det har snart gått 40 år sedan svenskarna röstade om kärnkraften. Nu har frågan återigen blivit en het politisk fråga i klimatdebatten. 

I Di TV-programmet Hållbart Näringsliv på onsdagen drabbar Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, miljö- och klimatminister, och Ulf Kristersson, ledare för Moderaterna, samman i den viktiga kärnkraftsfrågan. 

”Kärnkraftfrågan är till stor del anledning till att Miljöpartiet bildades. Förnybar energi måste vara säker och systemen måste vara hållbara”, säger Isabella Lövin.

Ulf Kristersson ser, till skillnad från Isabella Lövin, kärnkraften som en byggsten i ett framtida fossilfritt samhälle.

”Det finns ett antal stora frågor som både är viktiga här och nu men som också är långsiktigt viktiga. Klimat och miljö är en av dem. Vi måste minska den fossila förbränningen, framför allt från trafik och industrier. Det handlar bland annat om kärnkraft, elektrifiering och att ta bort kolet”, säger Ulf Kristersson.

Huruvida vi kan förlita oss på förnybar energi, om Sverige kan nå noll i nettoutsläpp av växthusgaser 2045 utan kärnkraft, vilka marknadsmässiga grunder det finns för kärnkraft och om det är möjligt att hitta en lösning i kärnkraftfrågan är några av de frågor som kommer diskuteras i programmet.

Debatten efterföljs av ett panelsamtal där PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, Anders Lindberg, politisk chefredaktör för Aftonbladet, samt Susanne Nyström, ledarskribent på Eskilstuna-Kuriren, Strängnäs Tidning och Katrineholms-Kuriren, deltar. 

PM Nilsson tror att kärnkraft är en fråga som engagerar stora delar av tidningens läsare.

”Många av våra läsare jobbar inom industrin och är därför intresserade av en säker och billig elförsörjning. De tar beslut som sträcker sig långt in i framtiden”, säger han inför debatten.

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

”Man blir smartare när man delar med sig”

Morgondopp håller Jenny Rundbladhs karriär vid liv. Hon är pensionsbolaget SPP:s nya vd och sparar själv genom att investera i norrländsk skog.

Jenny Rundbladh, pensionsbolaget SPP:s nya vd, svarar på Di Weekends 21 snabba frågor.
Jenny Rundbladh, pensionsbolaget SPP:s nya vd, svarar på Di Weekends 21 snabba frågor.Foto:Oscar Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera