Hoppa till innehållet

Annons

Hennes bok djupdyker i modevärldens digitala tidsålder

En ny bok visar hur digitalisering, influencers och bloggare har förändrat den svenska modebranschen totalt. Men bokens författare Karin Winroth följer utvecklingen med skräckblandad förtjusning: ”Jag följer gärna branschen på en armlängds avstånd.”

Karin Winroth, docent i företagsekonomi vid Södertörns högskola.
Karin Winroth, docent i företagsekonomi vid Södertörns högskola.Foto:Amanda Lindgren

Att digitaliseringen tagit plats och form i de flesta branscher är i dag så gott som självklart. I sin nya bok djupdyker Karin Winroth, docent i företagsekonomi vid Södertörns högskola, i hur kartan för modebranschen ritats om i takt med att de digitala verktygen blivit allt mer styrande.

”Modebranschen är en av de branscher som påverkats väldigt mycket av det digitala”, berättar Karin Winroth.

”Det handlar om alltifrån hur sociala medier har kommit att bli en viktig plattform inom branschen till hur man bygger varumärken och digitala verksamheter i dag.”

Vilka är de tydligaste förändringarna?

”Försäljningen sker på ett helt annat sätt. Det har blivit dyrt att ha fysiska butiker när alla handlar på nätet. I och med det har sociala medier och även influencers blivit en viktig försäljningskanal.”

Att det över huvud taget skulle bli en bok på temat var inte självklart – tanken föddes i samband med ett forskningsprojekt. Hon beskriver sin egen relation till branschen som något av en skräckförtjusning.

”Det är en spännande och inspirerande bransch, men den verkar ganska ansträngd. Jag följer den gärna på en armlängds avstånd”, säger hon och skrattar.

I boken får vi bland annat följa två drivna entreprenörers digitala väg in i modebranschen, varav svenska Elin Kling är en utav dem. Genom sin modeblogg, startad 2007, klättrade hon sig i sinom tid upp till branschens toppskikt.

”Hon började som en vanlig tjej med en modeblogg, nu är hon en minst lika viktig aktör själv. Modebranschen har blivit lite mer demokratisk på så sätt”, säger Karin Winroth.

Men att det tidiga 2000-talets modebloggare – att jämföra med dagens influencers på sociala medier – skulle få en betydande roll för de stora modehusen var till en början långt ifrån självklart. Karin Winroth beskriver deras resa in i branschens finrum som både svår och lång.

”Enligt Elin Kling kom vändningen när hon fick göra sin gästkollektion för H&M 2011. Hon var den första bloggaren att få göra ett sådant samarbete. Efter det började bloggarna släppas in och bli allt tydligare spelare”, säger hon och fortsätter:

”De blev viktiga för modehusen, genom bloggarna kunde de visa sig uppdaterade och dessutom få kontakt med kunderna.”

Sedan dess har Elin kling gjort ytterligare en gästkollektion och dessutom varit creative director för modemagasinet ”Styleby”. I dag har hon tagit en paus från bloggandet, istället driver hon klädmärket Tôteme tillsammans med sin man Karl Lindman. 

Under det senaste räkenskapsåret omsatte Tôteme över 108 miljoner kronor, och de räknar med att omsätta uppemot 200 Mkr under 2020. En framgångssaga som enligt Elin Kling inte hade varit möjlig utan den nära kontakt med konsumenterna hon etablerat under sin tid som bloggare.

”Hon vet hur hon ska exponera Tôteme, och hon har förvaltat sina kontaktnät väl. Sedan måste hon ju vara en affärskvinna också”, säger Karin Winroth.

Men att göra samma resa som Elin Kling i dag är nästintill omöjlig, menar Karin Winroth. Modebloggarnas tid tycks vara något passé, och att nå igenom bruset på sociala medier kan vara svårt. I sin bok nämner hon fyra avgörande aspekter för den som vill lyckas på den digitala modearenan: timing, att se möjligheter, persona och nätverk.

”Spelplanen förändras konstant. Du kan inte sitta och planera i tre år, då har spelplanen hunnit bli något helt annat. Se till att utnyttja kontakter, det behöver inte vara stora företag”, tipsar hon.

Men i grund och botten verkar det vara hur mycket av en medial persona man har som styr framgången – möjligen är det till och med ett krav, enligt Karin Winroth.

”Söker man finansiell framgång kan det till att börja med framstå som att det är bättre att satsa på att bli trader på finansmarknaden. Men då får man inte vara med i den mediala cirkusföreställning som modebranschen erbjuder”, skriver hon i boken.

 

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera