ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hemnet: Rekordhögt utbud av bostäder – även affärerna ökar

  • "Trots att vi har ett rekordhögt utbud är omsättningshastigheten snabbare än i fjol”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt. Foto: Maja Suslin/TT

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet har varit rekordhögt de senaste månaderna, men även antalet affärer ökar. Ställer man utbudet i relation till antalet affärer, omsättningshastigheten, omsätts utbudet snabbare än det gjorde i fjol, framför allt i Stockholm.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. 

"Trots att vi har ett rekordhögt utbud är omsättningshastigheten snabbare än i fjol. Det verkar också som om det tuffar på mer i Stockholm, särskilt innerstaden. Den är alltid intressant att titta på eftersom trender på bostadsmarknaden ofta börjar här", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt. 

I augusti skulle det ta 2,5 månader att sälja alla bostadsrätter som fanns annonserade på Hemnet, en marginellt snabbare omsättningshastighet än i augusti i fjol. 

I Stockholms län var omsättningshastigheten också 2,5 månader, 4 procent snabbare än i augusti 2018. I Stockholms innerstad var den 9 procent snabbare än i fjol - på 2,3 månader.

Samtidigt som utbudet alltså säljs av snabbare än tidigare är det fortsatt trögare än det var innan oron på bostadsmarknaden slog till hösten 2017, som innebar ett tydligt trendbrott.

"Vi har krafter som verkar åt båda hållen. Det är ett högt utbud, samtidigt som köpare och säljare verkar mötas i högre grad. Man kan också vänta sig att det kan ta flera år att uppnå ett nytt normalläge när marknaden anpassar sig till nya förutsättningar, som de båda amorteringskraven" säger Staffan Tell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer