Annons

Hemnet: Rekordhögt utbud av bostäder – även affärerna ökar

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet har varit rekordhögt de senaste månaderna, men även antalet affärer ökar. Ställer man utbudet i relation till antalet affärer, omsättningshastigheten, omsätts utbudet snabbare än det gjorde i fjol, framför allt i Stockholm.

"Trots att vi har ett rekordhögt utbud är omsättningshastigheten snabbare än i fjol”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.
"Trots att vi har ett rekordhögt utbud är omsättningshastigheten snabbare än i fjol”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.Foto:Maja Suslin/TT

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. 

"Trots att vi har ett rekordhögt utbud är omsättningshastigheten snabbare än i fjol. Det verkar också som om det tuffar på mer i Stockholm, särskilt innerstaden. Den är alltid intressant att titta på eftersom trender på bostadsmarknaden ofta börjar här", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt. 

I augusti skulle det ta 2,5 månader att sälja alla bostadsrätter som fanns annonserade på Hemnet, en marginellt snabbare omsättningshastighet än i augusti i fjol. 

I Stockholms län var omsättningshastigheten också 2,5 månader, 4 procent snabbare än i augusti 2018. I Stockholms innerstad var den 9 procent snabbare än i fjol - på 2,3 månader.

Samtidigt som utbudet alltså säljs av snabbare än tidigare är det fortsatt trögare än det var innan oron på bostadsmarknaden slog till hösten 2017, som innebar ett tydligt trendbrott.

"Vi har krafter som verkar åt båda hållen. Det är ett högt utbud, samtidigt som köpare och säljare verkar mötas i högre grad. Man kan också vänta sig att det kan ta flera år att uppnå ett nytt normalläge när marknaden anpassar sig till nya förutsättningar, som de båda amorteringskraven" säger Staffan Tell.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?