Annons

Hemnet: Räkna med stigande bostadspriser nästa år

Bostadsmarknaden har återigen fått upp ångan. När 2019 snart är slut märks en uppåtgående pristrend för både villor och bostadsrätter. 

Foto:Photographer Michael Folmer

2017 var ett oroligt år på den svenska bostadsmarknaden och priserna backade. Efter ett år av stabilisering kom köparna tillbaka under 2019.

”Under 2019 har vi sett en tydlig återhämtning på bostadsmarknaden med snabbare affärer, högre budpremie och stigande priser”, kommenterar bostadssajten Hemnets talesperson Staffan Tell prisutvecklingen. 

”Förändringen i bostadsköparnas prisförväntningar har varit ganska extrem. I januari i år trodde 15 procent på stigande priser. Nu i december har den andelen mer än fördubblats samtidigt som andelen som tror på sjunkande priser har minskat kraftigt. Sammantaget finns det ett antal faktorer som talar för att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga under 2020”, fortsätter han.

Trenden med ett ökande utbud av bostäder bröts i år. Första veckan i november fanns det 10 procent färre bostadsrätter till salu jämfört med samma vecka föregående år. Samtidigt hade antalet villor till salu minskat med 8 procent.

Det sjunkande utbudet beror främst på snabbare försäljningstakt än ett ökat utbud, visar Hemnets siffror. I oktober och november låg antalet sålda villor och bostadsrätten på den högsta nivån sedan 2013.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?