Annons

Hemnet: Räkna med stigande bostadspriser nästa år

Bostadsmarknaden har återigen fått upp ångan. När 2019 snart är slut märks en uppåtgående pristrend för både villor och bostadsrätter. 

Foto:Photographer Michael Folmer

2017 var ett oroligt år på den svenska bostadsmarknaden och priserna backade. Efter ett år av stabilisering kom köparna tillbaka under 2019.

”Under 2019 har vi sett en tydlig återhämtning på bostadsmarknaden med snabbare affärer, högre budpremie och stigande priser”, kommenterar bostadssajten Hemnets talesperson Staffan Tell prisutvecklingen. 

”Förändringen i bostadsköparnas prisförväntningar har varit ganska extrem. I januari i år trodde 15 procent på stigande priser. Nu i december har den andelen mer än fördubblats samtidigt som andelen som tror på sjunkande priser har minskat kraftigt. Sammantaget finns det ett antal faktorer som talar för att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga under 2020”, fortsätter han.

Trenden med ett ökande utbud av bostäder bröts i år. Första veckan i november fanns det 10 procent färre bostadsrätter till salu jämfört med samma vecka föregående år. Samtidigt hade antalet villor till salu minskat med 8 procent.

Det sjunkande utbudet beror främst på snabbare försäljningstakt än ett ökat utbud, visar Hemnets siffror. I oktober och november låg antalet sålda villor och bostadsrätten på den högsta nivån sedan 2013.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera