ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hemnet höjer priserna

  • Foto: TT

Bostadssajten Hemnets nya ägare plussar på annonspriserna. Hälften av prishöjningen går till mäklarna.

Tidigare mäklarägda Hemnet såldes vid årsskiftet till nya ägare. Nu höjer bostadssajten sina priser för bostadsannonser med mellan 13 och 30 procent från den 1 juli i år.

För bostäder till utgångspris mellan 2 och 5 miljoner kronor höjs annonspriset med 25 procent till 1.500 kr.

Höjningen sker efter den fördubbling av sajtens annonspriser som genomfördes hösten 2015.

”Sajten har utvecklats en del sedan dess. Vi lagt till tjänster och funktionalitet och trafiken har ökat. Så det är en starkare produkt idag”, säger Hemnets pressansvarige Staffan Tell.

Prishöjningen gynnar också fastighetsmäklarna. Av den annonsavgift som bostadssäljaren betalar till Hemnet hamnar hälften i mäklarens ficka, som tack för besväret.

”Mäklarna gör ett visst administrativt arbete. Därför är det rimligt att de får en del av annonspengen”, säger Staffan Tell.

Staffan Tell tror inte att den nya prishöjningen kommer att reta bostadssäljarna.

”Vi är övertygade om att de som säljer sin bostad tycker att priset reflekterar det värde som vi levererar.”

Med Rickard Engström, doktorand vid KTH Bank och Finans med mångårig erfarenhet som mäklare, är kritisk till både prishöjningen och upplägget att mäklarna agerar annonssäljare.

"Personligen anser jag att inga sidoinkomster som kan rubba förtroendet för mäklartjänsten bör tillåtas", säger han.

Hemnets dominanta position på marknaden för bostadsannonser har gjort mäklarkårens försäljning av sajten mycket känslig. Konkurrensverket har tidigare underkänt mediejätten Schibsted som köpare.

Den försäljning som avtalades i december skedde under förutsättning att de nya ägarna inte drar fulla växlar på sajtens marknadsposition, enligt Rickard Engström.

"Priset är satt utifrån att Hemnet inte ska göra kraftiga prishöjningar, för blidka konkurrensverket", säger han.

Riskkapitalbolaget General Atlantic aviserade i december köpet av Hemnet, tillsammans med ett konsortium som företräds av Pierre Siri och Henrik Persson vilka har bakgrund på Blocket respektive Kinnevik. Prislappen uppgavs till totalt 2 miljarder kronor.

Säljare var framför allt mäklarfirmorna Svensk Fastighetsförmedling och Swedbankägda Fastighetsbyrån, tidigare huvudägare. Organisationen Mäklarsamfundet kvarstår dock som minoritetsägare efter affären.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies