Hoppa till innehållet

Annons

Hemma hos designerparet: "När vi designar ska det vara äkta"

På jobbet ger de Ikea-inredning ny skepnad. Men hemma hos det äkta Superfront-paret Monica och Mick Born i Bromma är det en skön mix av loppisfynd och personliga designfavoriter som gäller - i kombination med djärva val från det egna företaget.

Foto:@JOEY ABRAIT, Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:@JOEY ABRAIT, Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait

Det är förmiddag när den första solstrimman strilar in genom de skira, vita gardinerna och lägger sig som en spotlight över det stora, kvadratiska glasbordet i vardagsrummet. Mitt på det står ett antal mindre föremål, bland dem en liten grön pyramid i malakit, en porslinsskål formad som en hand, ett doftljus från Fornasetti och en ärvd bronsstatyett skapad av Carl Milles.

“Det är roligt med saker som har en historia. Så fort jag skjutsar barnen på fotbollsträningar passar jag på att gå på loppisar. Mick brukar säga att jag har utvecklat falkögon för att upptäcka var det kan finnas second hand-butiker”, säger Monica Born och visar upp sitt senaste fynd, en handspegel signerad Svenskt Tenn som hon köpte för 35 kronor. 

I familjen Borns sällskapsrum har många föremål fått ett nytt hem. Allt från en Venini-spegel från Murano från 1930-talet, till industrilampan Triplex som är ledad åt alla håll och fäst på väggen, skapad av skiftnyckelns uppfinnare Johan Petter Johansson. Här finns många vackra saker att upptäcka och vila ögonen på, och med fönster i tre väderstreck dansar solen in i rummet och sätter ljuset på nya föremål.

“Har ni sett den här då?”, säger Mick Born, och pekar på något som ser ut som en avskalad variant av en afrikansk mask.

“Den är i böjträ skapad av Charles och Ray Eames, och har använts för att spjälka upp ben under andra världskriget. Den har till och med spår av blod kvar.”

Det amerikanska designerparet ä favoriter visar det sig, och i huset finns även ett dussintal glasfiberstolar, som fått nyproducerade ben, utplacerade lite varstans. Alla har Mick Born kommit över till vrakpris när han var “Ebay-beroende ett tag”, som han skämtsamt kallar det.

Men parets djupgående intresse för design sträcker sig inte bara bakåt i tiden, även modernare designfavoriter har fått ta plats i rummet. Sofforna i modellen Togo från Ligne Roset är det senaste tillskottet. Här finns också flera lampor av märket Flos och en byrå från parets egna bolag Superfront, med mönstret Delirium som specialdesignats av konstnären Klas Ernflo. 

“Att ha det som är “rätt” eller det senaste är inte det viktiga för oss, utan att vi omger oss av möbler och saker vi tycker om. Forskning visar att vi människor mår bättre av estetik och vackra ting, så att inreda snyggt handlar inte bara om yta - det påverkar även vårt välbefinnande”, säger Monica Born. 

Den vita trävillan i Bromma byggdes 1924 och hit flyttade familjen Born strax efter att deras andre son föddes för drygt tio år sedan. Under åren de bott här, har huset sakta genomgått en transformation, utan att förlora sin 1920-talscharm. 

“För oss har det varit viktigt att hela tiden ta hänsyn till vad som harmonierar med huset, och anpassa materialval och göra renoveringar som anammar husets stil”, säger Mick Born. 

Till exempel har entréns stengolv bytts ut mot ljus carraramarmor, ett populärt material när nyklassicismen fick ett uppsving under 1920-talet. På samma sätt har paret låtit vardagsrummets fiskbensparkett flytta ut även i den nedre hallen, där trappan till övervåningen går. Samtidigt har huset, som vetter mot gatan, byggts om så att den inglasade verandan åt trädgårdssidan till, inte längre separeras från vardagsrummet. Genom att riva väggarna mot verandan skapades en matrumsalkov med fint ljusinsläpp tack vare rummets många fönster.  

“Tanken var att rikta om huset från gatan till trädgården, och samtidigt få in mer trädgård i huset; och när vi rev väggarna som skilde vardagsrum från blomsterverandan kunde vi dessutom återanvända den dörr som använts mellan dem till att bli ytterligare en utgång mot vår altan”, säger Monica Born.

Nu sitter den dörren i stället närmare köket, som är det rum som tydligast präglats av familjeföretaget. Med Ikea-stommar som bas, har paret Born designat luckor, lådfronter, sidor, handtag och ben som ger inredning från den svenska möbeljätten en ny, och mer designmedveten, prägel. Idén till företaget fick de för över 15 år sedan, när de renoverade den vindslägenhet de då bodde i. Men först 2012 lämnade de sina framgångsrika karriärer i reklambranschen, för att satsa helhjärtat på företaget som i år väntas omsätta drygt 45 miljoner kronor. 

“Vi ser en jättepotential framåt eftersom Ikea finns överallt och dessutom blir mer och mer digitalt. Vi säljer redan nu ben och handtag över hela världen, och hela vårt sortiment i Europa, och där ser vi bland annat Frankrike och Storbritannien som starka tillväxtmarknader.” 

I det egna köket har paret satsat på en djärv kombination, med överskåp i mönstret Parallells och färgen Pale Lilac, och omönstrade underskåp i färgen Cloudy Grey, toppat med en bänkskiva i marmor. 

“Det är ovanligt att kombinera två färger, men om allt i köket är i samma färg kan det lätt uppfattas som ett stort schabrak, vilket man undviker på det här sättet”, säger Mick Born, och får medhåll av hustrun: 

“Det blir mer levande, en effekt som förstärks av våra handtag i solid, obehandlad mässing. När vi designar ska det vara äkta. Ser det ut som mässing, är det mässing, som också får en vacker patina med tiden.” 

Var hämtar ni inspiration? 

“Överallt. Naturen, sönernas teckningar, inredningsbutiker, resor. Är vi till exempel på Milanomässan, passar vi på att besöka olika järnhandlar. Att titta på italienska rörkopplingar från 1950-talet kan vara en dröm”, säger Mick Born. 

Mode är också ett starkt intresseområde, enligt Monica Born, som just den här dagen bär en Kleinblå kimono-inspirerad överdel från svenska Rodebjers senaste kollektion. 

Hur ser ni på att jobba ihop som par och dessutom vara omgivna av företagets produkter hemma? 

“Tidigare har jag alltid varit lite misstänksam mot par som arbetar ihop, det har verkat påfrestande. Men det är roligt, praktiskt och härligt att ha lunchdejt varje dag. Dessutom får man se andra sidor av sin partner på jobbet. Jag kan bli lite imponerad när jag ser hur duktig Mick är i professionella sammanhang till exempel”, säger Monica Born och maken fyller i:

“Men det är klart att jobb och fritid flyter ihop en del. Barnen tycker i bland att det blir för mycket jobb vid middagsbordet, men vi försöker ha regler för när vi pratar jobb och inte.”

På övervåningen har familjen sina sovrum och ett badrum som nyligen renoverats. Väggarna har helt klätts i gråmelerad marmor i fallande längder, det vill säga där stenplattornas skarvar inte möts på samma ställe. 

“Vi var ute efter en hotellkänsla, och då brukar kakelplattor ligga på det sättet. Det är snyggt för att det ger ett mjukare intryck när plattorna inte linjerar, men det är också mer ekonomiskt, eftersom man bättre tar tillvara på stenen så här”, säger Mick Born.

Marmorn går igen i bänkskivan på badrumsmöbeln, som givetvis är egen design, här med fronten Plus i färgen Cloudy Grey och toppat med ett vitt, runt emaljhandfat som tillverkas av Alape. I samband med renoveringen har paret Born även passat på att sätta in fiffiga lösningar. Duschens golvbrunn från Unidrain gör så att brunnen kamoufleras med en bit marmor, vilket ger golvet ett helkaklat intryck. I väggen mittemot fönstret har man också låtit golvvärmen klättra upp bakom kaklet, för att skapa en inbyggd handdukstork. 

I sin helhet ger hemmet ett enhetligt intryck, men både Mick och Monica Born erkänner att de också har egna preferenser när det kommer till inredning. Medan Mick Born drar åt det strama, avskalade, industriella hållet, drar Monica Born mer åt det färgstarka. Stilskillnaderna till trots, har de inga svårigheter att enas om vilket föremål som är favoriten i hemmet. Valet faller på en tavla som hänger strax under industrilampan i vardagsrummet och föreställer en avslappnad surfare och en jättevåg i svartvitt. 

“Fotot är från 1960-talet och det köpte vi när vi bodde två månader på Maui när barnen var 3 och 6 år. Det var där vi utarbetade konceptet till det som blev Superfront, så den har ett starkt symboliskt värde för oss”, säger Monica Born. 

 

Innehåll från SkandiaAnnons

Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa medarbetarna

Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.
Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.

Som chef eller arbetsgivare är det vitalt att kunna rekrytera de bästa medarbetarna – och att få dem att vilja stanna. Flexibilitet, frukost och pingisbord i all ära, men i tider som dessa är andra saker än viktigare att kunna lyfta fram för en attraktiv arbetsgivare.

Kampen om talangerna är stenhård och det finns många olika förmåner att locka med. Det gäller att du inte missar det kanske viktigaste av allt för att vara en attraktiv arbetsgivare, nämligen tjänstepensionen som tryggar ”lönen efter karriären”.

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet. Arbetsgivare som erbjuder det kan både locka och behålla duktiga medarbetare.

– En modern arbetsgivare med hållbar tillväxt i fokus behöver ta hand om sin viktigaste resurs – nämligen medarbetarna, säger Jonathan Unander-Scharin som är företagsrådgivare på Skandia.

Smart hälsoarbete

– När medarbetare mår bra ökar förutsättningarna för dem att göra bra ifrån sig. Att sätta hälsan i fokus på företaget är helt enkelt en lönsam investering. Många sjukskrivningar är helt onödiga och kan förhindras med förebyggande och smart hälsoarbete. Att vara utan nyckelmedarbetare en längre tid i väntan på vård kan vara förödande för både stora och små företag, säger han.

Generellt är företag som har helheten med tjänstepension, hälsoförsäkring, vårdförsäkring och sjukförsäkring också friskare.

– Och friskare företag är mer lönsamma företag, säger Jonathan Unander-Scharin.

Vill du också få ett friskare företag? Se hur du kan minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten här 

Tillgång till hälsoexperter

Skandia har i många år arbetat med hälsa för att kunderna ska må bra. Skandia Tjänstepension med Hälsa är ensam i sitt slag, då den inte bara skapar ekonomisk trygghet utan också förebygger sjukskrivning och hjälper till om någon på jobbet trots allt skulle bli sjuk.

Med den kostnadsfria hälsoförsäkringen har företagets medarbetare även tillgång till Skandias Hälsosluss, dit de kan vända sig för att tidigt få stöd och hjälp för att undvika sjukskrivning. Här jobbar psykologer, ergonomer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, yrkeslivsplanerare och hälso- och rehabvägledare med att ge hjälp och råd.

– Vi vet att förebyggande arbete lönar sig för alla. Därför har vi väldigt låga trösklar för att man enkelt ska få hjälp i tid. Åtta av tio personer som kontaktar Skandias Hälsosluss gör det i förebyggande syfte, innan det gått för långt. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra kostsamma sjukskrivningar, säger Jonathan Unander-Scharin.

Läs mer om Skandia Tjänstepension med Hälsa 

Lyft hela förmånspaketet – inte bara lönen

I kampen om att locka och behålla de bästa medarbetarna är det viktigt att kunna visa att man är en ansvarsfull och attraktiv medarbetare, konstaterar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

– Undvik därför den vanliga fällan att fastna i en lönediskussion​ – bredda istället till att berätta om hela ditt smarta förmånspaket. Både när du rekryterar och när du har lönesamtal med befintliga kollegor.

Här är hans och Skandias checklista, som visar vad du kan säga för att visa på bredden i vad du som arbetsgivare kan erbjuda – utöver lönen:

Tjänstepension – viktigt för din framtid

– Varje månad betalar vi in hela x antal kronor till din tjänstepension. Den är en viktig del av din totala pension, som för många utgör 25–50 procent av den totala pensionen.

Löneväxling – superknepet för att maxa pensionen

– Vi erbjuder dig möjlighet att löneväxla till mer tjänstepension. Självklart guidar vi dig till hur det fungerar och ser över att det passar just din situation.

Kostnadsfri pensionsrådgivning – så att du kan fatta rätt beslut

– Du kan välja hur tjänstepensionspengarna ska placeras, så att det passar hur aktiv du vill vara. För att kunna fatta rätt beslut och påverka din trygghet och pension ger vi dig tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning.

Hälsoförsäkring – för att vårda ditt mående

– Vi månar om våra medarbetares hälsa och därför har vi en hälsoförsäkring som gör att du kan ta hjälp tidigt om du inte mår bra för att slippa sjukskrivning (ex samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi).

Sjukförsäkring – för att öka din trygghet

– Vi vill inte att du ska behöva tänka på ekonomin om du blir långvarigt sjuk. Därför har vi en sjukförsäkring som börjar gälla efter 3 månaders sjukskrivning som kan ge dig upp till 90% av lönen.

Vårdförsäkring – för snabb vård

– För att du ska få snabb vård om du blir skadad eller sjuk har du tillgång till en vårdförsäkring. Det innebär bl. a. att du kan få sjukvårdsrådgivning dygnet runt och är garanterad operation inom 20 dagar.

Alla de här delarna kan du som företag erbjuda via en tjänstepensionslösning i Skandia, där ingår även en bolånerabatt, en hälsoapp, tillgång till en hälsosluss med råd och stöd från Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Behöver du se över företagets tjänstepension? Få hjälp direkt här  

Läs mer om hur du kan få starka förmåner och ett friskare företag här 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera