ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tema: Digitalisering

Norden attraktivt för hemliga hallar: ”Data har blivit den nya oljan ”

  • Datahallsföretaget Equinix Sveriges vd Maria Sundvall basar över ett växande datacenter i södra Stockholm, där nya hallar håller på att byggas. Foto: Emma-Sofia Olsson
  • Foto: Åserud, Lise

Den nordiska datacenterindustrin fortsätter att locka investeringar och Equinix är ett av bolagen som växlar upp i Sverige. Men sektorn har flera stora frågor att tampas med framöver. 

”Vi vill inte stå utan något att sälja”, säger Maria Sundvall, vd för Equinix Sverige. 

Söder om Stockholm ligger en anonym grå byggnad, utan vare sig skyltar med företagsnamn eller en tydlig entré. Med andra ord finns det inga tecken som tyder på att det innanför dessa väggar jobbar serverar som kan tillhöra några av de globala techjättarna, såsom Amazon, Google eller Microsoft. 

”Data har blivit den nya oljan och i och med att vi hanterar så känslig information kan vi av säkerhetsskäl inte annonsera ut var vi ligger. Av samma anledning är de flesta av bolagen som har en plats hos oss hemliga”, säger Maria Sundvall, som är vd för den svenska delen av det amerikanska datacenterbolaget Equinix. 

I varje hall blåser det kall luft från golvet för att kyla alla de dataservrar som står i långa rader bakom lås och bom i rackskåp. Equinix har tre svenska anläggningar, där totalt 200 kundföretag ryms.  

”Globalt sett har vi omkring 9.800 kunder. Där ingår allt ifrån börser och finansiella institutioner till molntjänstbolag, nätverksoperatörer och multinationella företag. När du tittar på en film på Netflix är det till exempel här som datan hanteras. Det är här inne som digitaliseringen händer på riktigt”, säger Maria Sundvall. 

Under 2018 omsatte koncernen globalt drygt 5 miljarder dollar, motsvarande cirka 47 miljarder kronor. Det går att jämföra med föregående år då motsvarande summa landade på cirka 40 miljarder kronor. Även för den svenska delen var fjolåret händelserikt, med bland annat lansering av en ny internetknutpunkt, en ”plats” där internetoperatörer utbyter trafik direkt med varandra. 

En annan viktig händelse för Equinix Sverige rörde investeringar i byggprojekt, en satsning som också fortskrider under 2019 och som innebär totalt fyra nya datahallar i anslutning till datacentret i södra Stockholm. Det är en investering på 90 miljoner dollar, motsvarande cirka 830 miljoner kronor. 

”Två av hallarna står i princip klara och till den ena har vi redan en kund som är redo att flytta in. De resterande två salarna ska vara färdiga till slutet av året”, säger Maria Sundvall. 

Hon berättar att Equinix Sverige också vill expandera genom att växla upp sin partnerverksamhet och att bolaget i dagsläget har inlett samtal som kan utmynna i nya samarbeten. 

”Vi har redan flera lyckade partnerskap, däribland ett med Ericsson. Men vi letar efter fler att samverka med eftersom detta är en komplex industri, där ingen själv sitter på all kompetens eller teknologi. Vi behöver hjälpas åt”, säger Maria Sundvall. 

Det är inte bara Equinix Sverige som känner av det blåser positiva vindar för branschen. Enligt en rapport från Nordiska Ministerrådet, beräknas det att den nordiska datacenterindustrin kommer att locka bygginvesteringar för ett värde av omkring 21 till 45 miljarder kronor årligen fram till 2025. Och enligt konsultföretaget BCG kan industrin direkt och indirekt bara i Sverige bidra med 52 miljarder kronor till landets BNP 2025.

”I en global kontext står Norden för en relativt liten andel av datacenterindustrin, men är ändå attraktivt. Det grundar sig i flera faktorer, såsom kostnadseffektiv drift tack vare relativt låga elpriser, långsiktig politisk och ekonomisk stabilitet, likväl som fördelaktigt klimat och goda förutsättningar till ett reducerat miljöavtryck”, säger Tomas Sokolnicki, investeringsrådgivare på Business Sweden som arbetar med att locka utländska aktörer till att investera i den svenska datacenterindustrin genom projektet Data Centers by Sweden.

Men Tomas Sokolnicki ser också att den växande datacenterindustrin står inför utmaningar där branschen bland annat kommer få tampas med den långa tidsramen som byggen av datahallar innebär och den elinfrastruktur och elförsörjning som varje center kräver. Han får medhåll av Maria Sundvall på Equinix.

”Det tar flera år innan elförsörjningen har dragits klart till en ny hall och det innebär att jag måste analysera vad företaget kommer att kunna sälja under de kommande tre till fem åren. Vi vill inte stå utan något att sälja, men inte heller hamna i en situation där vi har för stor kapacitet. Det är inte en helt lätt avvägning att göra”, säger Maria Sundvall och fortsätter:

”Datacenterindustrin förbrukar enorma mängder el. Därför är det otroligt viktigt att vi också försöker göra minsta möjliga klimatavtryck genom att exempelvis bygga energieffektivt, bruka förnybar el och återanvända värme. Datacentret där vi sitter nu är exempelvis ISO-certifierat både när det gäller miljöpåverkan och energianvändning”. 

Vad som är påtagligt hos Equinix datacenter är säkerheten med kontroller, lås och handscannrar. Maria Sundvall berättar att deras anläggningar är bemannade dygnet runt av säkerhetsvakter och att inte ens hon har behörighet till hela anläggningen. 

”Eftersom vi inte äger den utrustning som våra kunder förvarar här, så ansvarar vi främst för den fysiska säkerheten. Men vi hanterar också känslig information och jobbar självklart med digital säkerhet och har flera partner som är specialiserade inom detta område”, säger Maria Sundvall. 

Vilka aktörer som utgör hotbilden mot den svenska datacenterindustrin varierar, men sektorn är en attraktiv måltavla. Det berättar Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetssexpert på Internetstiftelsen i Sverige.

”Att ha goda skydd är en fråga som ingår i datacenterindustrins kärnverksamhet, men om man koncentrerar information på ett och samma ställe då är det klart att det blir ett högintressant mål. Därav bör företag som hyr in sig i en datahall ställa höga, långtgående krav på skydd, men också krav på att få göra granskningar genom att besöka och titta på serverhallen” säger Anne-Marie Eklund-Löwinder. 

Trots att den svenska datacenterindustrin har flera stora frågor att tampas med framöver, ser Maria Sundvall på Equinix att företaget går en ljus framtid till mötes. 

”Men det är klart att vi ständigt måste fundera på vart marknaden är på väg och försöka förutspå nya krav och behov. Samhället är mitt uppe i ett teknologisprång och då gäller det att vi ständigt ligger steget före”, säger hon. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer