1515
Annons

Hemfosa miljardköper fastighetsportfölj

Fastighetsbolaget Hemfosa har förvärvat en fastighetsportfölj med kontor, lager och logistikfastigheter i Sverige till ett totalt värde om cirka 3,6 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Foto:Jack Mikrut

Förvärvet avser en portfölj av kommersiella fastigheter som kommer att ingå i dotterbolaget Nyfosa.

Fastighetsportföljen utgörs av 51 fastigheter om totalt cirka 460.000 kvadratmeter med bruttohyresintäkter (årliga hyresintäkter inklusive alla tillägg) om 318 miljoner kronor. Fastigheterna är belägna i 17 svenska städer i främst de mellersta och södra delarna av landet.


Lundbergsfären närmar sig budpliktsgränsen i Industrivärden

Fredrik Lundberg och hans döttrar har fortsatt att tanka aktier i Industrivärden under våren, och är nu en hårsmån från att tvingas lägga ett budpliktsbud på investmentbolaget – vars börsvärde överstiger 100 miljarder kronor.

En talesperson för dynastin säger dock till Di att familjemedlemmarna inte tänker gå över gränsen.

Fredrik Lundberg och hans döttrar Katarina Martinson och Louise Lindh.
Fredrik Lundberg och hans döttrar Katarina Martinson och Louise Lindh.Foto:Joey Abrait

Som en följd av ägarbilden brukar frågan om investmentbolagen Lundbergs och Industrivärden ska gå samman dyka upp med jämna mellanrum.

De båda bolagen delar nämligen huvudägare i familjen Lundberg, som kontrollerar över 90 procent av Lundbergs och nästan 30 procent av Industrivärden.

Klart är att Fredrik Lundberg, vd i Lundbergs och ordförande i Industrivärden, tillsammans med sina döttrar Katarina Martinson och Louise Lindh har stärkt sitt grepp om Industrivärden genom köp i både A- och C-aktien för närmare 400 miljoner kronor under den senaste månaden.

Räknas innehaven samman landar Lundbergsfären på 29,9 procent av rösterna, enligt ägardatatjänsten Holdings – 0,1 procentenheter under budpliktsnivån 30 procent, där storägaren måste erbjuda sig att köpa hela företaget.

Bara under maj har Lundbergssfären köpt A- och C-aktier som motsvarar 0,07 procent av rösterna. Fortsätter de köpa i samma takt passeras 30-procentsnivån för röstandelen redan i sommar. 

Frågan i fallet Industrivärden är om Katarina Martinsons och Louise Lindhs innehav ska räknas samman med Fredrik Lundbergs eftersom döttrarna sedan länge är myndiga. Advokat Björn Kristiansson, verkställande ledamot i Kollegiet för svensk bolagsstyrning, menar att det inte finns något givet svar.

”Det blir en närståendeprövning enligt 'takeover-reglerna' där man får göra en helhetsbedömning. Närstående uppstår om det finns en långsiktig överenskommelse om bestämmandeinflytande, eller om man samarbetar med någon för att förvärva kontroll”, säger han och påpekar att nummer två av dessa kriterier är mer diffust.

Advokat Björn Kristiansson, verkställande ledamot i Kollegiet för svensk bolagsstyrning.
Advokat Björn Kristiansson, verkställande ledamot i Kollegiet för svensk bolagsstyrning.Foto:Press

Något avtal om bestämmandeinflytande finns inte, bekräftar Lundbergs vice vd Claes Boustedt för Di, men tillägger att man trots det ser på familjens innehav som en enhet – åtminstone i nuläget.

”Frågan om Fredrik Lundberg, Katarina Martinson och Louise Lindh skall sammanräknas på det sätt du gjort och om budplikt uppstår när 30-procentgränsen passeras är inte rättsligt prövad. Vår bedömning är dock, för närvarande, att vi skall betrakta Fredrik Lundberg, Katarina Martinson och Louise Lindh som närstående och avsikten är därför att inte passera en röstandel om 30 procent sammantaget för nämnda parter”, uppger han till Di.

Innebörden av detta skulle kunna bli att det snart är slutköpt från Lundbergfamiljen i Industrivärden. Möjligheten att komma runt budplikt, men fortsätta öka i aktien, finns dock genom att konvertera röststarka A-aktier till C-aktier – där tio aktier krävs för en röst. 

”Vi kan tyvärr inte kommentera framtida investeringar”, svarar Claes Boustedt på frågan om detta ses som ett alternativ.

Lundbergs vice vd Claes Boustedt.
Lundbergs vice vd Claes Boustedt.Foto:Lundbergs

Skulle Lundbergsfären ändra sig i närståendefrågan och se innehaven som separata kan frågan prövas i Aktiemarknadsnämnden, exempelvis på börsens begäran.

”Om en aktör på finansmarknaden tycker att ett bolag gör fel kan de vända sig till nämnden, och det gör även vi emellanåt. Vi kan också uppmana bolag att vända sig till nämnden direkt när vi misstänker brott mot god sed, däremot fäller börsen inga avgöranden i det läget”, uppger Nasdaq Stockholms presschef David Augustsson. 

Om ett bolag visar sig ha brutit mot god sed kan det i så fall tas vidare till Nasdaqs disciplinnämnd, där vite kan utdömas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?