Annons

Hemfosa höjer utdelningen

Fastighetsbolaget Hemfosas hyresintäkter för fastigheter uppgick till 792 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (684).

Bild:Jesper Frisk

Driftöverskottet blev 548 miljoner kronor (472) och förvaltningsresultatet uppgick till 525 miljoner (537).

De orealiserade värdeförändringarna på fastigheter summerade till 210 miljoner (292), medan de orealiserade värdeförändringarna på derivat var 18 miljoner kronor (23).

Efter skatt blev resultatet 528 miljoner kronor (837), vilket motsvarade 3:16 kronor per aktie (5:02).

Styrelsen föreslår en höjda utdelning från 4:40 kronor till 4:80 kronor per stamaktie med utbetalning kvartalsvis, samt en utdelning om 10:00 kronor per preferensaktie, också med utbetalning kvartalsvis.

Hemfosa meddelar samtidigt att processen med en fördjupad analys av möjligheterna och formerna för en uppdelning av koncernen i två noterade bolag fortgår enligt plan. Ett beslut har fattats att skapa ett dotterbolag av Hemfosas övriga fastigheter, vilket eventuellt kommer delas ut till Hemfosas stamaktieägare och noteras Stockholmsbörsen.

Utdelning och notering förväntas ske under andra halvåret 2018.

Bakgrunden är att Hemfosa bedömer att ett renodlat, specialiserat samhällsfastighetsbolag skulle öka konkurrenskraften och stärka förutsättningarna för tillväxt samt bättre tillvarata hyresgästernas intressen. En delning bedöms också skapa bättre möjligheter att tillvarata potentialen i Hemfosas övriga fastighetsportfölj genom att forma ett transaktionsinriktat, opportunistiskt bolag.

Därför överväger Hemfosa att dela bolaget i två delar och att eventuellt dela ut det nya bolaget till bolagets stamaktieägare.

Styrelsens ambition är att återkomma med information i samband med kommande årsstämma och delårsrapporten för det första kvartalet 2018.

Samhällsfastigheterna i Hemfosas portfölj hade per den 31 december 2017 ett värde om 26.377 miljoner kronor, vilket motsvarade cirka 64,1 procent av det totala fastighetsvärdet. De 321 samhällsfastigheterna hade vid samma datum hyresintäkter om 2.009 miljoner kronor och ett driftnetto om 1.485 miljoner kronor enligt intjäningsförmågan per 31 december 2017.

Hemfosas övriga fastighetsbestånd utgjordes per den 31 december 2017 av 151 kommersiella fastigheter med kontor, logistik- och lagerlokaler samt en mindre del andra fastigheter såsom handelsfastigheter. Fastighetsvärdet för dessa uppgick vid årsskiftet till 14.742 miljoner kronor och fastigheterna hade hyresintäkter om 1.182 miljoner kronor och ett driftnetto om 820 miljoner kronor enligt intjäningsförmågan per 31 december 2017.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?