Hoppa till innehållet

Annons

Hemestrarna räddade företaget när pandemi följde på tragedi

KLAVRESTRÖM. Först gick mentorn, företagets grundare, bort. Sedan kom coronan.

Utmaningar har inte saknats under Peter Szabos första år som ny ägare av Little Rock Lake – med Europas längsta zipline-bana.

Peter Szabo fick ta över Little Rock Lake tidigare än väntat – och under tragiska omständigheter.
Peter Szabo fick ta över Little Rock Lake tidigare än väntat – och under tragiska omständigheter.Foto:Jack Mikrut

Under affärsresorna i Sydostasien upptäckte entreprenören Jonas Grahn charmen med zipline-banor – och ville ta idén till Sverige. Ett par år senare, 2014, stod en fyra kilometer lång bana färdig, belägen i den otillgängliga skogen mellan småländska Klavreström och Lindshammar.

”Då hade vi två militärtält här, ett kassaregister, elverk och en bajamaja”, berättar Peter Szabo, som tidigare i år tog över som ägare av Little Rock Lake.

”Men som vanligt med Jonas så eskalerade allting snabbt. I dag har vi en bra mycket större anläggning än vi kunnat drömma om.”

Två stora utkikstorn reser sig upp från Base Camp, och verksamheten har vuxit med allt ifrån boende och konferensmöjligheter till restaurang, badtunnor, camping och en underjordisk labyrint med kryptunnlar och fängelsehålor. Peter Szabo kom in som en av de allra första medarbetarna i verksamheten.

”Jag började egentligen som praktikant och gjorde en del snickeriarbeten, men ganska snart började det övergå till mer och mer driftansvar. Vi jobbade väldigt nära, Jonas och jag, och han blev min mentor under de här åren. Jonas hade hela tiden tankarna på att jag skulle ta över en dag, så på det viset var jag förberedd. Men det gick snabbare än tänkt.”

Sommaren 2019 berättade Jonas Grahn att han drabbats av en svår sjukdom.

”Vi brukade åka iväg på långa studieresor tillsammans varje år, för att besöka andra anläggningar och få inspiration till att förbättra vår egen. Även förra hösten åkte vi iväg, till Thailand och Indonesien. Men att det var vår sista resa, det var vi ganska införstådda med båda två när vi var där.”

I början av 2020 gick Jonas Grahn bort, och Peter Szabo blev ny ägare. Då kom nästa dråpslag. Coronakrisen.

”Ja, det var väldigt tufft. Två smockor på kort tid. Men det var bara att göra det bästa av situationen, och det har vi gjort också. Säsongen har blivit bättre än för många andra turistföretag, och vi har inte tappat så mycket som befarat.”

Med tanke på att 60–70 procent av besökarna reser hit från utlandet – med Tyskland, Holland, Belgien och Österrike särskilt representerade – blev effekten av restriktionerna påtagliga. Av samma skäl minskade antalet möhippor, svensexor och företagskonferenser under våren. Men Peter Szabo har också kunnat se positiva tendenser.

”Vi fick å andra sidan hit fler skolklasser än vanligt, som inte längre kunde åka till Prag eller Liseberg på skolresa. Och vi har haft fler svenskar här än vanligt.”

Även om omsättningen riskerar att sjunka i år är det ändå en positiv Peter Szabo som blickar vidare och framåt. Planen är klar.

”Både i år och nästa år håller vi nere investeringarna. Tidigare var vi väldigt snabba med att återinvestera allting, och investerade på lånade pengar många gånger. Nu vill jag få ihop ett större kapital i bolaget, så att vi sedan kan investera med egna pengar”, säger han.

Näst på tur står bland annat fler satsningar på boende, för att kunna locka ännu större grupper och företag. Och nedanför branten, i Ånghultasjön, ser han möjligheter att koppla på vattenburna äventyr och upplevelser. Men många förbättringsmöjligheter finns också bakom kulisserna, menar Peter Szabo.

”Vi slipar oss organisationsmässigt. Jag har åsidosatt mitt privatliv i sex år för att hålla på med det här, och det håller inte hur länge som helst. Jonas hade också ett jäkla krut i sig, och arbetade dygnet runt. Det blev väldigt tydligt när han försvann. Så nu strukturerar jag om verksamheten och fördelar arbetsuppgifter och positioner på ett bättre och mer effektivt sätt.”

Verksamheten förblir personalkrävande. Att två guider följer med varje sällskap runt banan handlar om så mycket mer än bara säkerhet.

”Vi vill inte bara att man ska ha kul när man är här. Man ska lära sig något också. Vi berättar om platsen vi är på, om företaget, om djurlivet, naturen. Många vet inte sina skyldigheter inom allemansrätten, till exempel. Det vill vi ändra på.”

Peter Szabo tar trapporna upp i utkikstornet och visar. Utsikten över det småländska höglandet är enorm.

”Med Jonas bortgång förlorade bolaget en stor entreprenör, och vi hade kunnat komma längre och utvecklat ännu mer redan i år om han varit med. Men han lärde mig samtidigt fruktansvärt mycket på kort tid, om företagande och affärer. Utan de kunskaperna hade jag nog inte rett ut det här året”, säger Peter Szabo.

Som tusentals gånger förr kastar han sig sedan ut i zipline-banan med ett vinande ljud.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera