Annons

Hemester-effekten har räddat Gasellklimatet i syd

Gasellerna är färre. Men Skånes företagare gick ändå bättre än väntat 2019 – och i Blekinge har en fortsatt växande besöksnäring dämpat effekterna av coronapandemin. Fram tills nu.

Foto:Johan Nilsson/TT

Inför 2019 hade pessimismen hos Skånes företagare ökat.

”Man såg lite mindre ljust på framtiden i frågor om exempelvis investeringsviljan. Men utfallet blev bättre än vad företagen själva sagt i prognosen”, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.

Skånes Gaseller är i år 36 procent färre. Men en bred flora av nischer är fortsatt en av länets styrkor, menar hon, liksom den höga digitaliseringsgraden och innovationsförmågan.

”Genuina hantverksyrken, inte minst inom byggsektorn, har också gått starkt 2019.”

I Blekinge är minskningen aningen mindre, 28 procent. 

”Vid sidan av byggsektorn och techbolag, som har gått riktigt bra under 2019, är besöksnäringen på stark uppgång i hela länet”, säger Johan Dalén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Blekinge.

Just besöksnäringens uppgång visade sig också bli särskilt välkommet under coronaåret 2020. Hemester-effekten ledde till bra siffror för restauranger, hotell och turistföretag i länet. 

”Blekinge var en av de regioner som drabbades minst av coronapandemin i våras och somras. Dels hade vi en låg andel smittade jämfört med landet i övrigt, dels valde många fler än vanligt att turista i Blekinge. Vi drabbades hyfsat lindrigt av den första vågen, men nu slår den andra desto hårdare. Nu finns inte den dopade effekten av sommarens turism”, säger Johan Dalén.

Kollegan i Skåne, Carina Centrén, efterlyser nu stora samhällsinvesteringar från staten för att hålla hjulen rullande genom krisen.

”Tidigarelägg satsningar på allt från infrastruktur och klimatomställningar till digitalisering och AI. Företagen måste känna tilltro för att själva våga investera”, säger hon.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?