Hemarbete ger skjuts åt deras digitala tjänster – ”kommer bara bli viktigare”

KARLSTAD. Plötsligt kom de digitala mötesrummen i fokus, och Special-Elektronik ser nu en fortsatt ljus framtid med snabbt utvecklingstempo.

För att växa ytterligare tar bolaget även lite annorlunda grepp till hjälp – som ett högteknologiskt växthus i trädgården.

Åke Larsson.
Åke Larsson.

Det är ett iögonfallande kontor, med stora ytor, den senaste tekniken överallt, ett imponerande hemmabiorum, squashhall, växthus och mycket annat.

”I dag kallar vi oss för en kunskapsdriven systemleverantör, och detta är navet i verksamheten. Vi fungerar som en kunskapsresurs som kan bolla olika lösningar med våra kunder och även visa olika möjligheter här på plats”, säger Åke Larsson, vd och en av två delägare.

Verksamheten är inne i en spännande fas, redan hittills under 2021 har orderboken fyllts på rejält.

”Generellt är det många företag och skolor som vill diskutera effektiva funktioner för sina möten och arbeten på distans”, säger Åke Larsson.

”Vi har också skrivit ett distributionsavtal för Sverige med Absen, världens största tillverkare av LED-display. Det är vi naturligtvis stolta över, och LED växer fram i många applikationer både inom- och utomhus.”

Special-Elektronik startades av Hans Gustafsson år 1970. Man installerade först tv-antenner, sedan kabel-tv. På 1990-talet tog grossistförsäljningen över mer och mer. Sex anställda fick möjligheten att köpa in sig i företaget. 2002 tog de över helt och hållet när grundaren gick i pension. I dag ägs företaget av Åke Larsson och Johan Larsson.

Affärsområdena är bland annat professionellt ljud och teknik för mötesrum, styrelserum och hörsalar. Försäljningen sker till återförsäljare, som installationsfirmor och it-bolag. Bland slutkunderna finns sedan universitet, kyrkor, sportarenor, skolor och konferensanläggningar, för att nämna en del.

”Vi erbjuder styrsystem som kopplar ihop allting och gör det lättanvänt”, säger Åke Larsson.

Special-Elektronik jobbar också med exempelvis hotell-tv, och belysningsstyrning och ljudintegration till privata hem. Coronapandemin har medfört att teknik för digitala möten har fått en rejäl skjuts.

”Mötesteknik kommer bara att bli viktigare och viktigare. Sitter du hemma och ska ha möte med din viktigaste kund så höjs kraven på ditt hemmakontor också, och det här börjar företagen inse”, säger Johan Larsson, delägare.

”Den digitala upplevelsen blir också ett viktigt signalvärde. Vill du framstå som ett professionellt, modernt företag så kan du inte ha ett digitalt möte med sjaskig teknik, oavsett om mötet hålls från ert konferensrum eller ett hemmakontor.”

I vanliga fall är lokalerna i Karlstad ofta fyllda av besökare. Det kan vara såväl återförsäljare som slutkunder som är på plats. Kanske handlar det om att visa upp ett nytt system för ett konferensrum, eller någon annan ny teknik.

”Våra lokaler ska vara en plats för inspiration och lärande”, säger Åke Larsson.

För att hålla en hög servicenivå och med vilja att både lära och lära ut bland personalen satsar Special-Elektronik mycket på trivsel för medarbetarna. Det är alltifrån träning till egen odling av grönsaker som serveras till frukostar och andra måltider.

”Vi har en holistisk syn på företagande, en helhetssyn som inte bara handlar om att göra affärer. I grunden handlar det om att det ska vara roligt att gå till jobbet. Vi tillbringar hela dagarna här, då måste vi trivas för att vilja göra ett bra jobb”, säger Åke Larsson.

”Företagskulturen är det viktigaste vi har. Det är som ett enda stort kollektiv som måste fungera tillsammans.”

 


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?