Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Helsingborgarna säger nej till att sälja Öresundskraft

Helsingborgarna säger nej till att sälja kommunens energibolag. Det blev resultatet i dagens folkomröstning, som betyder att den hemlige köparens, vilken är AMF enligt Helsingborgs Dagblad, tolvmiljarders bud på energibolaget är i fara. 

Foto:Johan Nilsson/TT
Valaffischer utanför en vallokal på Stadsbiblioteket i Helsingborg.
Valaffischer utanför en vallokal på Stadsbiblioteket i Helsingborg.Foto:Johan Nilsson/TT

I dag gick Helsingborgsborna till röstlokalerna för att svara på frågan om det kommunala energibolaget Öresundskraft ska säljas eller inte. När det rösterna har räknats visar det preliminära resultatet sig att hela 96,4 procent är emot en försäljning.

”Kontrollräkningen av alla röster kommer att vara klar på tisdag. Då har vi ett slutgiltigt resultat att rapportera in till valmyndigheten”, säger Cecilia Holm, valsamordnare och utredare vid stadsledningsförvaltningen i Helsingborg. 

Sedan valet hösten 2018 har Öresundskrafts framtid varit en infekterad stridsfråga i staden. Den moderata kommunledningen har velat sälja och fått med sig KD, SD och L. Tillsammans har de en stor majoritet i kommunfullmäktige. Men motståndet har varit högljutt från såväl oppositionspartierna som bland invånarna, vilka via namnlistor fick igenom folkomröstningen. 

Om valresultatet både var väntat och tydligt var siffrorna kring valdeltagandet desto mer spännande. Ett deltagande på 50,06 procent, enligt det preliminära resultatet, gav även det nej-sidan anledning att jubla. Folkomröstningen är egentligen endast rådgivande, inte beslutande. Men politikerna har sagt att valdeltagandet är en viktig faktor när de ska göra en helhetsbedömning av affären och ett deltagande på över 50 procent har setts som en viktig gräns. Inte minst eftersom att SD har sagt att om färre än 50 procent av de röstberättigade helsingborgarna röstar kommer partiet att bortse från resultatet för att istället gå på sin egen linje och säga ja till en försäljning.

Parallellt med valkampanjerna har kommunen under hösten inlett en säljprocess och även fått ett bud från en köpare som ”representerar svensk pensionskapital”.  Enligt tidningen HD är den hemlige köparen AMF och budet ligger på 12,2 miljarder kronor. 

Om de styrande går emot resultatet i dagens omröstning och säljer Öresundskraft är planen att placera köpeskillingen i en kommunal stiftelse. Den beräknas ge en årlig avkastning runt 300 miljoner kronor vilket motsvarar dagens årliga vinstnivå från Öresundskraft. 

Det moderata kommunalrådet Peter Danielssons huvudargument under valkampanjen har varit att en försäljning minskar risken för kommunen. 

Priset, som AMF ska ha bjudit, har Peter Danielsson kommenterat med ”mer än jag någonsin vågat drömma om.” Men alla är inte lika övertygade, tvärt om har just prislappen seglat upp som en huvudfråga inför folkomröstningen. 

Enligt HD visar Öresundskrafts egna prognoser att bolagets vinst kan öka de kommande åren, även om kommunen äger bolaget, vilket i så fall skulle få prislappen att framstå som sämre.  

Oppositionen och väljarna är också oroliga för att affären ska leda till höjda priser på el eller på andra produkter från Öresundskraft som bredband, fjärrvärme, fjärrkyla, fordonsgas.

”En köpare har som mål att få tillbaka sin investering med ränta och det går inte utan avgiftshöjningar. Det ser vi i samtliga fall där svenska kommuner valt att sälja ut sina energitillgångar”, har oppositionsrådet Jan Björklund (S) sagt.

Helsingborgs kommunfullmäktige kommer att ta slutlig ställning till affären senare, preliminärt den 26 februari.

 


Innehåll från eToroAnnons

Så investerar du i de nya högavkastarna

Pandemin har skakat om de allra flesta. Vissa branscher och företag har dock klarat krisen bättre än andra. Några har till och med tjänat på den. Men vilka är vinnare på lång sikt? Och hur kan du som är ny på marknaden få koll på vilka investeringar som kan ge en hållbar tillväxt? 

Läs mer om du kan köpa aktier utan att betala provision 

Coronautbrottet har haft stor inverkan på den globala ekonomin och finansmarknaderna. Ingen bransch har varit opåverkad. Men medan till exempel rese- och fritidssektorn drabbades hårt kunde andra sektorer, bland annat spel, strömningstjänster, matleveranser och e-handel, dra nytta av krisen. 

Men hur blir det sedan, när pandemin är över? Under hela krisen har privata investerare och finansinstitut studerat förhållandena på marknaden och försökt att identifiera de segment som gynnas – eller kommer att gynnas i framtiden. Nu är målet att förstå hur olika sektorer har förändrats och försöka hitta nästa investeringstrend.

Sektorer att ha koll på

Du ska alltid vara försiktig när du tar beslut om investeringar och tänka på att sprida riskerna. Om du är ny på marknaden kan du även ta rygg på andra investerare med större kunskap och erfarenhet. 

eToro är världens ledande sociala handelsnätverk för bland annat aktier, valutor och  kryptovaluta. Nätverket har miljontals användare och en rad innovativa verktyg som gör det enklare att börja investera. Hela grundidén med eToro är att göra handel tillgänglig för vem som helst, var som helst och minska beroendet av traditionella finansinstitut. 

eToro har identifierat några segment som är extra intressanta att hålla ögonen på: 

Spel. Branschen var på uppgång redan innan pandemin började. Nu har den etablerat sig som en av de mest lönsamma inom underhållning. I post-coronavärlden finns fler gamers än tidigare och många av dem kommer sannolikt att förbli konsumenter. Det är därför inte särskilt förvånande att spelsegmentet blivit populärt bland investerare. 

E-handeln. Coronaviruset har som bekant fått näthandeln att skjuta i höjden. 2020 blev det bästa året någonsin för svensk e-handel. E-handlarindex visar också att framtidstron bland e-handlarna är stark. Det finns all anledning att tro att konsumenternas beteende har förändrats permanent och att e-handeln har etablerat sig på en ny, högre nivå.  

Matleveranser. Under pandemin har människor runt om i världen utnyttjat online-plattformar för leverans av mat. Modern smartphone- och GPS-teknik har möjliggjort nya kurirtjänster i samarbete med restauranger. Detta syntes tydligt i flera av aktierna i sektorn. Matleveranser är i dag så teknikberoende att det blivit en del av den större foodtech-industrin och online-leverans ses som ett segment som kommer att driva konsumenters beteende inom livsmedelsindustrin.

Bioteknik. I samband med pandemin har intresset för bioteknikaktier ökat markant. Många företag har tävlat om att ta fram vaccin och annan behandling mot coronaviruset. Bland möjliga lösningar för coronaviruset finns CRISPR, genredigeringsmetoden som sägs vara ett potentiellt botemedel mot allt från HIV till ALS. Bioteknikindustrin ser också potentialen med VelociSuite-teknik för att spåra och registrera smitta.  

5G-teknik. Corona har för alltid förändrat hur vi arbetar och nästa generations trådlösa höghastighetskommunikation håller redan på att implementeras. Den kommer att förbättra nästan varje aspekt av digital kommunikation. Några tekniker som kommer att förbättras tillgången till internet via smartphone, sakernas internet (IoT), strömning av video, spel och förarlösa bilar. 

Kopiera stjärnhandlare  

Tanken med eToro är att göra finansmarknaden mer tillgänglig för alla. Förutom att vara en handelsplattform har eToro också introducerat många nya funktioner för social handel. Här kan traders och privatinvesterare diskutera, tipsa, utbyta erfarenheter och kopiera varandras strategier. Det finns också innovativa verktyg för handel och investeringar.   

eToros mest populära funktion, CopyTrader, låter dig se vad riktiga handlare gör i realtid och kopiera deras affärer. Och Editor’s Choice presenterar populära investerare som nyligen har handlat och som är värda att kolla upp. 

Men tänk på att det är lätt att ryckas med när avkastning är en portföljs prioritet. Se till att företaget har en stabil vinstbas och optimistiska prognoser. Det är nyckeln till att se till att dina surt förvärvade pengar inte går upp i rök.

eToros taktik för att enkelt komma igång 

 

Mer från eToro

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med eToro och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?