ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Helsingborgarna säger nej till att sälja Öresundskraft

  • Foto: Johan Nilsson/TT
  • Valaffischer utanför en vallokal på Stadsbiblioteket i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Helsingborgarna säger nej till att sälja kommunens energibolag. Det blev resultatet i dagens folkomröstning, som betyder att den hemlige köparens, vilken är AMF enligt Helsingborgs Dagblad, tolvmiljarders bud på energibolaget är i fara. 

I dag gick Helsingborgsborna till röstlokalerna för att svara på frågan om det kommunala energibolaget Öresundskraft ska säljas eller inte. När det rösterna har räknats visar det preliminära resultatet sig att hela 96,4 procent är emot en försäljning.

”Kontrollräkningen av alla röster kommer att vara klar på tisdag. Då har vi ett slutgiltigt resultat att rapportera in till valmyndigheten”, säger Cecilia Holm, valsamordnare och utredare vid stadsledningsförvaltningen i Helsingborg. 

Sedan valet hösten 2018 har Öresundskrafts framtid varit en infekterad stridsfråga i staden. Den moderata kommunledningen har velat sälja och fått med sig KD, SD och L. Tillsammans har de en stor majoritet i kommunfullmäktige. Men motståndet har varit högljutt från såväl oppositionspartierna som bland invånarna, vilka via namnlistor fick igenom folkomröstningen. 

Om valresultatet både var väntat och tydligt var siffrorna kring valdeltagandet desto mer spännande. Ett deltagande på 50,06 procent, enligt det preliminära resultatet, gav även det nej-sidan anledning att jubla. Folkomröstningen är egentligen endast rådgivande, inte beslutande. Men politikerna har sagt att valdeltagandet är en viktig faktor när de ska göra en helhetsbedömning av affären och ett deltagande på över 50 procent har setts som en viktig gräns. Inte minst eftersom att SD har sagt att om färre än 50 procent av de röstberättigade helsingborgarna röstar kommer partiet att bortse från resultatet för att istället gå på sin egen linje och säga ja till en försäljning.

Parallellt med valkampanjerna har kommunen under hösten inlett en säljprocess och även fått ett bud från en köpare som ”representerar svensk pensionskapital”.  Enligt tidningen HD är den hemlige köparen AMF och budet ligger på 12,2 miljarder kronor. 

Om de styrande går emot resultatet i dagens omröstning och säljer Öresundskraft är planen att placera köpeskillingen i en kommunal stiftelse. Den beräknas ge en årlig avkastning runt 300 miljoner kronor vilket motsvarar dagens årliga vinstnivå från Öresundskraft. 

Det moderata kommunalrådet Peter Danielssons huvudargument under valkampanjen har varit att en försäljning minskar risken för kommunen. 

Priset, som AMF ska ha bjudit, har Peter Danielsson kommenterat med ”mer än jag någonsin vågat drömma om.” Men alla är inte lika övertygade, tvärt om har just prislappen seglat upp som en huvudfråga inför folkomröstningen. 

Enligt HD visar Öresundskrafts egna prognoser att bolagets vinst kan öka de kommande åren, även om kommunen äger bolaget, vilket i så fall skulle få prislappen att framstå som sämre.  

Oppositionen och väljarna är också oroliga för att affären ska leda till höjda priser på el eller på andra produkter från Öresundskraft som bredband, fjärrvärme, fjärrkyla, fordonsgas.

”En köpare har som mål att få tillbaka sin investering med ränta och det går inte utan avgiftshöjningar. Det ser vi i samtliga fall där svenska kommuner valt att sälja ut sina energitillgångar”, har oppositionsrådet Jan Björklund (S) sagt.

Helsingborgs kommunfullmäktige kommer att ta slutlig ställning till affären senare, preliminärt den 26 februari.

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer