Laddningsmöjligheter – eller bristen på såna – pekas ofta ut som ett centralt hinder för att skaffa el-bil. I Stockholms Stads budget för 2021 har man avsatt resurser för att förenkla just laddning i Stockholm. Bland annat ska hälften av alla parkeringsplatser i nybyggda garage ha laddmöjligheter, och samtliga platser ska förberedas för det.
För boende i enfamiljshus är det enkelt att installera en laddare och där finns också möjlighet att få ladda-hemma-stöd på 10.000 kronor.
Men för boende i flerfamiljshus, både hyres- och bostadsrätter, är just laddningen ett stort hinder. Har man inte en garage-plats utan står parkerad på gatan är en laddbar bil inget alternativ. Det vill staden ändra på.
”Tanken är att vi ska ta fram en handlingsplan för innovativ gatuladdning. Vi har i dag 35.000 p-platser i gatumiljö och 12.000 tillstånd för boendeparkering . Det är en stor del av hushållen i innerstan som i dag inte kan skaffa elbil på ett rimligt sätt. Det är det vi ska försöka komma åt med det här uppdraget”, säger Daniel Hellden.
I uppdraget som Trafiknämnden har fått på sitt bord kommer man bland annat titta på hur man kan jobba ihop med andra aktörer, göra en omvärldsbevakning och se hur man löst det i andra städer och förhoppningsvis kunna presentera en tydlig handlingsplan för när och hur arbetet kan läggas upp. Målsättningen är tydlig: att ha så många elbilar som möjligt i Stockholm för att klara de nationellt satta utsläppsmålen till 2030. Och det innebär att infrastrukturen måste komma på plats så snart som möjligt.
I Stockholm finns sedan tidigare så kallade laddgator. Staden har satt ett mål om 2.000 publika laddplatser till 2020 och 4.000 till 2022. I dag finns det 400 i gatumiljö. Och cirka 1.400 i Stockholms Stads garage. Men det går alldeles för långsamt, menar Helldén.
””Laddgatorna har varit ett viktigt första steg men det är fruktansvärt dyrt, omständligt och tar alldeles för lång tid. Det är svårt att se hur vi ska kunna matcha den enorma utveckling som sker på elbilsfronten. Nästan 50 procent av alla bilar som säljs i Stockholm är ju laddbara”, säger han.
Därför måste man se hur man kan nyttja redan befintlig infrastruktur.
”I närheten av varje parkering på gatan finns ju fastigheter till exempel. Kan vi utnyttja den infrastruktur som redan finns i fastigheterna? Kan vi samarbeta med fastighetsägarna och använda deras elsystem? För det här handlar ju inte om någon snabbladdning, utan snarare om att kunna ladda sin bil över natten”, säger Hellden.
Daniel Helldén hoppas att man ska kunna besvara frågor gällande tidsplan, betalningslösningar och mycket mer när man kommit en bit i utredningen.