ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Aktietips

Heliga portföljen krossar index – här är kyrkans favoritaktier

  • Foto: TT; Jesper Frisk

Svenska kyrkans investeringar har levererat en klart bättre avkastning än index de senaste åren. När de svenska aktierna svek förra året, hjälpte placeringen i Al Gores fondbolag till med en avkastning på 140 miljoner kronor.

Svenska kyrkans förvaltade kapital fortsätter att växa, till närmare 8,3 miljarder kronor vid fjolårets slut. Trots att många börser visade minus, så kunde kyrkans investeringar ändå visa på en positiv avkastning på 1,8 procent. Resultatet för kapitalförvaltningen blev därmed 143 Mkr.

”I ljuset av hur marknaden gick så är vi nöjda med avkastningen”, säger Anders Thorendal, finanschef för Svenska kyrkan.

I detaljerna syns det att det var de globala aktierna som räddade det positiva resultatet. Från dem kunde Svenska kyrkan plocka ut 140 Mkr.

Det allra största innehavet, knappt 1,7 miljarder kronor, finns i förvaltaren Generations Investment Managements Global Equity-fond. Firman leds av USA:s tidigare vice-president Al Gore, och investeringarna genomsyras av klimat- och hållbarhetsfrågor.

”Vi tror att det långsiktigt lönar sig med hållbara investeringar, att hitta företag som är ansvarsfulla, har en stark och duktig ledning och som inte fokuserar allt för mycket på kvartalsrapporterna”, säger Anders Thorendal.

Under fjolåret valde organisationen att investera 20 miljoner dollar, motsvarande 190 miljoner kronor, i den nya fonden Sustainable Solutions Fund III, som även den förvaltas av Generations Investment Management.

Desto tyngre gick det för det svenska innehavet, som redovisade ett negativt resultat om 71 Mkr. Vid årsskiftet hade Svenska kyrkan sina största svenska aktieinnehav i fordonstillverkaren Volvo, som backade 25 procent på Stockholmsbörsen i fjol, och hygienbolaget Essity, som under fjolåret gick tillbaka 6 procent.

Hur ser ni på att vikta om portföljen med tanke på att börsklimatet ser tuffare ut nu igen?
”Vi är långsiktiga, ska du ha en större avkastning på sikt så måste du ha en stor andel aktier. Men det kan bli att vi viktar ned lite, men inga drastiska förändringar”, säger Anders Thorendal.

En investeringsstrategi som har visat sig vara positiv är det ökade fokuset på fastighetsfonder som kyrkan tog beslut om för ungefär fem år sedan. Förra året bidrog fastigheterna med en avkastning på 6,3 procent, och det årliga genomsnittet de senaste fem åren ligger på 9,4 procent.

”Det är fokus på svenska hyresfastigheter, genom SEB:s och Skandias fonder. Det har varit en bra utveckling på dem”, säger Anders Thorendal.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies