1515

Helena Helmersson årets Ruter Dam 2020

Hon hann knappt sitta en månad på chefsstolen innan en brinnande pandemi bröt ut.

 

Nu tilldelas Helena Helmersson, vd för H&M-gruppen, årets Ruter Dam – och hon tror att kommande år blir lugnare.

”Det värsta tror vi är bakom oss”, säger hon.

Foto:Jesper Frisk

”Jag är så tacksam och smickrad över en sådan här utmärkelse, det känns fantastiskt”, säger Helena Helmersson om utmärkelsen.

Ruter Dam tilldelas varje år den kvinnliga chef som befordrats och fått det största ledaransvaret, men vägen till vd-stolen på H&M HM B -0,6% Dagens utveckling -gruppen var inte självklar för Helmersson.

Trots över 20 år inom bolaget har hon aldrig haft något karriärmål, berättar hon.

”Jag har haft förmånen att erbjudas många olika roller och på något sätt ledde det ena till det andra”, säger hon och fortsätter:

”Men om jag ser tillbaka så har det som ledde mig hit varit ett driv och en passion att få människor runt omkring mig att växa och nå riktigt utmanande mål. Den delen av ledarskapet tycker jag är väldigt inspirerande.”

Ruter Dams syfte är att få in fler kvinnliga chefer på hög nivå i svenskt näringsliv – något Helena Helmersson tycker är viktigt.

Trots det gillar hon inte att tala i termer av kvinnligt och manligt ledarskap. Kanske kommer det sig av att hon jobbat i princip hela sitt yrkesliv på H&M-gruppen, där det arbetar fler kvinnor än män och jämställdhet är ett naturligt inslag, säger hon.

”Jag tenderar mer att tänka på det som personligt ledarskap, man får utgå från den person man är och se till att man är genuin i sitt ledarskap.”

”Men sett till samhället i stort så är det såklart jätteviktigt och man ser att en jämn fördelning mellan män och kvinnor medför att man som företag presterar bättre.”

Helena Helmersson fick minst sagt en hektisk start på sitt nya jobb. Knappt en månad efter att hon tillträtt bröt coronapandemin ut och H&M-gruppen tvingades stänga 80 procent av sina butiker världen över.

När hon nu blickar tillbaka säger hon att det var tufft. Allt gick i ett rasande tempo och ledningen tvingades vidta drastiska åtgärder.

”Vi jobbade stenhårt”, säger hon.

”Men jag har fantastiska kollegor runt omkring mig. Så nu, när vi tror att det värsta är bakom oss, tycker jag att vi går stärkta ur krisen.” 

I dag är omkring 160 butiker stängda, och trots larm om ökande smittspridning på flera håll i Europa är inte Helmersson orolig.

”Det har hänt hela tiden. Nu sprider det sig på vissa håll i världen, men för en månad sedan var det på andra håll. Vi har fått hantera det marknad för marknad allt eftersom, vissa har man öppnat upp och andra har man varit tvungen att stänga ner. Det får vi nog leva med, säger hon och tillägger:

”Men det värsta, det vill säga när vi hade 80 procent av butikerna stängda, det tror vi är bakom oss.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?