1515
Annons

"Hela Sverige ska vara uppkopplat 2025"

Hela Sverige ska vara uppkopplat till 2025. Det är regeringens nya bredbandsstrategi som delas upp i tre steg. "Vi kan inte fortsätta ha en strategi där människor lämnas utanför", säger ministern Peter Eriksson (MP).

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.Bild:Izabell Nordfjell

Statsminister Stefan Löfven har lovat att över en halv miljon fler svenskar ska få tillgång till snabbt bredband inom fyra år. Det handlar om minst 100 Mbit/s senast 2020. Med satsningen hoppas regeringen att skapa bättre förutsättningar för människor att bo och verka i hela landet.

”Jag tycker att detta är en väldigt stor dag”, säger Peter Eriksson (MP) vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm där regeringens nya bredbandsstrategi presenteras.

Enligt honom har tre fjärdedelar av befolkningen i dag möjlighet att vara med på nätet med snabbt bredband.

”Det är inte acceptabelt att inte alla är med”, säger Eriksson.

Målet som regeringen nu lägger upp delas upp i tre olika steg:

  • År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 Mbit/s.
  • År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. Uppkopplingen ska enligt regeringen då vara så stabil att användaren inte ska uppleva begränsningar i användningen, som avbrott eller brist på kapacitet. Detta ska gälla vid platser där människor och företag normalt befinner sig, som fritidshus, i friluftsområden, längst vägar och räls.
  • År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

”Vi har sett över målet som vi har i dag och det nya målet är att hela Sverige ska vara helt uppkopplat 2025”, säger Eriksson.

Tidigare forskning har visat att förutom att underlätta vardagliga sysslor som att chatta, se på tv eller surfa på webben kan utbyggnaden av snabbt bredband leda till kostnadsbesparingar. Till exempel skulle den kommunala hemtjänsten att kunna spara många miljoner genom att bland annat kunna ersätta fysiska besök med videosamtal.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?