Annons

Hela Spanien sätts i karantän

Spaniens regering planerar kraftiga inskränkningar i rörelsefriheten för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset.

Foto:Joan Mateu

Invånarna ska hålla sig hemma så långt det är möjligt och får bara ge sig ut på allmän plats om de har särskilda skäl, framgår av ett utkast till de nya åtgärderna som bland andra tidningen El País tagit del av.

Undantagen som nämns i texten är bland annat inköp av mat och mediciner, sjukvårdsbesök, resor till och från arbetet, och besök hos äldre, barn eller andra sårbara personer som är i behov av vård eller omsorg.

Reglerna väntas träda i kraft från och med klockan 8 på måndag, skriver El País.

Kollektivtrafiken kommer att begränsas med inte helt stängas ner.

Åtgärderna är en del av det nationella nödläge som utlysts av premiärminister Pedro Sánchez. Det innebär även att inrikesdepartementet tar kontroll över samtliga polisstyrkor, inklusive regionernas.

Spanien är det andra värst drabbade landet i Europa efter Italien. På lördagen registrerades ytterligare 1 500 fall av virussmittan i landet och det totala antalet bekräftade fall är nu uppe på 5 753.

136 människor har mist livet i utbrottet.

Sánchez väntas hålla en presskonferens under eftermiddagen där han meddelar de nya åtgärderna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?