Annons

Hela Spanien sätts i karantän

Spaniens regering planerar kraftiga inskränkningar i rörelsefriheten för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset.

Foto:Joan Mateu

Invånarna ska hålla sig hemma så långt det är möjligt och får bara ge sig ut på allmän plats om de har särskilda skäl, framgår av ett utkast till de nya åtgärderna som bland andra tidningen El País tagit del av.

Undantagen som nämns i texten är bland annat inköp av mat och mediciner, sjukvårdsbesök, resor till och från arbetet, och besök hos äldre, barn eller andra sårbara personer som är i behov av vård eller omsorg.

Reglerna väntas träda i kraft från och med klockan 8 på måndag, skriver El País.

Kollektivtrafiken kommer att begränsas med inte helt stängas ner.

Åtgärderna är en del av det nationella nödläge som utlysts av premiärminister Pedro Sánchez. Det innebär även att inrikesdepartementet tar kontroll över samtliga polisstyrkor, inklusive regionernas.

Spanien är det andra värst drabbade landet i Europa efter Italien. På lördagen registrerades ytterligare 1 500 fall av virussmittan i landet och det totala antalet bekräftade fall är nu uppe på 5 753.

136 människor har mist livet i utbrottet.

Sánchez väntas hålla en presskonferens under eftermiddagen där han meddelar de nya åtgärderna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera