ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

I sex år har Game of Thrones varit Lineas liv: ”Hela resan har varit fantastisk”

  • Foto: Helen Sloan

Fem frågor Linea Stenfors, Head of couture effects, som i sex år skapat kostymer åt skådespelarna i tv-serien Game of Thrones.

Du har bott i Belfast i sex år och arbetat med det här decenniets kanske mest omtalade serie, Game of Thrones. Hur fick du jobbet?
”Jag hade studerat i Sverige och arbetat som kostymassistent innan jag kom in på en specialistutbildning inom kostymdesign på London College of Fashion. När jag hade min slututställning var det någon som såg den och tipsade produktionen om mig. De ringde mig på en tisdag och frågade om jag kunde börja på måndagen. Samtalet var klart inom loppet av fem minuter, jag sa ja på en gång, men fokuserade mest på att ta reda på var Belfast låg och försöka lösa allting, jag hade en lägenhet i London och hade inte ens tagit examen än.”

Hur mycket är förutbestämt och hur mycket konstnärlig frihet får du i din roll?
”Det är designern Michele Claptons idéer och hon som godkänner plaggen. Det som är unikt med mitt arbete och min avdelning, är att inget finns från början, utan oftast jobbar jag efter en brief som kan vara ett ord, en vision eller en idé. Mitt jobb handlar om att försöka visualisera något man kan ta på och ta fram ett material. I det finns det en enorm konstnärlig frihet.”

Vad har varit mest minnesvärt?
”Den kostymen som jag är mest stolt över och som jag tyckte mest om att jobba med, var Daenerys vita kappa från säsong sju. Den fick enorm uppmärksamhet i media, och jag är så himla glad för det. Det är kul när det är något som jag skapat med mina händer. Man kan se vilket enormt arbete som ligger bakom. För mig personligen har hela resan varit helt fantastisk, jag har utvecklats så mycket. Både kreativt och personligen, jag har fått se så många delar av världen där jag inte hade satt min fot annars.”

Det är svårt att toppa Game of Thrones. Har du något drömuppdrag nu?
”Det finns i dag en stor efterfrågan på exklusiva textileffekter. Jag driver även mitt eget företag, där skapar jag exklusiva textila effekter inom haute couture åt stora modehus i London och New York och jobbar internationellt med kunder inom film, tv och scenkonst. Mitt mål är att öppna norra Europas största textilstudio.”

Kollar du på serien?
”Inte när vi har haft produktionssäsong, då är det inte högsta drömmen att sätta igång ett avsnitt efter ett arbetspass på 12 timmar. Men nu när den sista säsongen släpptes har jag varit riktig sugen.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer