
1. Magdalena Andersson - finansminister
När stora delar av det svenska näringslivet förlamades har hon med lyhördhet, men med kamrersgrepp om statens kassa, stöttat företag, stora som små med hundratals miljarder kronor i krisåtgärder. Coronapandemin har ställt mycket på ända och sällan har samarbetet mellan regering och näringsliv varit så viktigt. Som finansminister är Magdalena Andersson en av Sveriges allra viktigaste beslutsfattare, inte bara för landets finanser utan även för näringslivets välstånd och överlevnad.

2. Helena Helmersson – vd för H&M
Med utmaningar så det räckte till hade hon bara axlat ansvaret för ett av världens största klädföretag i några månader när pandemin slog till och med den havererade leverantörskedjor, e-handelsexplosion, lockdowns och snabbt förändrade konsumtionsbeteenden som ytterligare tuffa prövningar. H&M-chefens eldprov blir nu att anpassa bolaget till en mindre, smartare kostym.

3. Allison Kirkby – vd för Telia
Efter bara några veckor på vd-posten lyckades hon städa ur de sista resterna av företrädarnas förvärvsäventyr på fjärran geografiska marknader. Hon har också varit med och invigt 5G-nätet, möblerat om ordentligt i koncernledningen. Med sin gedigna telekombakgrund fortsätter hon att renodla Sveriges största teleoperatör.

4. Carina Åkerström – vd för Handelsbanken
Året som Näringslivets mäktigaste kvinna 2020 har hon ägnat åt att riva av plåstret och lägga ner hälften av bankens kontor, länge koncernens oantastliga guldklimpar. Hon har också ytterligare vässat bankens hållbarhetsprofil vilket resulterat i topprankning på börsen.

5. Annica Bresky – vd för Stora Enso
Vd för Sveriges äldsta företag, tillika världens äldsta aktiebolag - men också Stockholmsbörsens mest hållbara bolag i materialsektorn. Med Nordens största skogsindustribolag sitter hon på stora framtidsmöjligheter med den allt mer värdefulla träråvaran, men också med utmaningar i det allt mer papperslösa samhället.

6. Cristina Stenbeck
Efter över 20 år som ledaren för en anrik institution i svenskt näringsliv har hon trots sin stora ägarmakt checkat ut från de officiella uppdragen i Kinnevik. I stället bygger hon sin egen sfär och maktbas med investeringar i innovativa bolag och människor som bryter ny mark med hållbarhet och jämställdhet som viktiga ledstjärnor.

7. Caroline Berg – styrelseordförande, Axel Johnson
Befäster allt mer sin ställning som Ax:son Johnsonsfärens överhuvud. Svensk detaljhandels mäktigaste klan har fått uppleva ordentligt skilda världar det det senaste året med kris för detaljisterna men rekordefterfrågan för dagligvaruhandlarna. Hon har kalendern späckad med styrelseuppdrag både i och utanför sfären, toppad med ordförandeposten i stiftelsen The Global Village, som bland annat står bakom Järvaveckan.

8. Anna Borg – vd för Vattenfall
Har återvänt till var hon en gång började sin karriär, men nu som vd för statens största företag och Sveriges största producent av fossilfri el. Har därmed ett av de allra viktigaste och mest ansvarsfulla framtidsuppdragen i svenskt näringsliv. Och hon har fortfarande företrädarnas feltajmade storinvesteringar i tysk kolkraft att tampas med.

9. Helena Stjernholm – vd för Industrivärden
Svensk basindustris mäktigaste har genom pandemin hållit ställningarna i sfären med bolag som Ericsson, Sandvik, SCA, Skanska och Handelsbanken. Och har inte minst stärkt greppet om Sveriges största företag, AB Volvo, där hennes investmentbolag nu är största ägare.

10. Helena Saxon – finansdirektör, Investor
Wallenbergarnas tyngsta kamrer kan dra en lättnadens suck efter det kriskantade året som passerat där börsbolagen i portföljen stått pall bra och dessutom där investmentbolaget med det onoterade innehavet i Mölnlycke är en av vinnarna på den explosiva efterfrågan på skyddsutrustning det senaste året.
11. Helena Hedblom – vd, Epiroc
Som nybakad bas för Wallenbergarnas nya verkstadsjuvel har hon utklassat börsen det senaste året i spåren av råvarurallyt. Men så är hon inte heller någon nykomling i gruv- och bergbrytningsindustrin, hon har tillbringat hela sin karriär inom Atlas Copco och sedermera i det avknoppade Epiroc.
12. Katarina Ageborg – Sverigechef, Astra Zeneca
Sällan eller aldrig har life science-sektorn och big pharma stått så mycket i rampljuset som under 2020, och kring just Astra Zeneca har det såväl vurmats som stormat. Som vd för svensk-brittiska läkemedeksjättens svenska verksamhet har hon som Chief Compliance Officer det övergripande ansvaret för leverans, utformning och genomförande av bolagets program för Compliance, men också ansvaret för Safety, Health & Environment samt för bolagets hållbarhetsarbete.
13. Marika Fredriksson – finansdirektör, Vestas. Sitter i styrelsen i Sandvik, SSAB och Industrivärden
Med en gedigen industribakgrund från Gambro, Autoliv och Volvokoncernen rattar hon finanserna hos europeiska ESG-investerares favoritbolag just nu, danska vindkraftjätten Vestas. Men hon är också en bra bit på väg i styrelsekarriären med plats i industriklenoder som Sandvik och SSAB som nu också toppats med en styrelsestol hos Industrivärden.

14. Kristin Magnusson Bernard – vd, Första AP-fonden
Efter en karriär som en av Sveriges vassaste internationella förhandlare på bland annat Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden driver hon som färsk vd pensionsfonden mot nya hållbara mål. Hon utnämndes också nyligen till en av Sveriges hållbarhetsmäktigaste.
15. Kerstin af Jochnick – ledamot av tillsynsnämnden, ECB
När marken det gångna året gungat under näringslivet har hon i egenskap av ledamot i ECB:s tillsynsnämnd, även kallad styrelsen för Banktillsyn vakat över de större, systemkritiska bankerna i Europa och vidmakthållit stabila finansiella marknader i Europa – och världen.
16. Carolina Dybeck Happe – finansdirektör, General Electric
Mäktigaste svensken i amerikanskt näringsliv fick ett utmanande första år på posten som CFO på ett av världens största industrikonglomerat. Efter en framgångsrik finanschefskarriär i Assa Abloy och i danska A.P. Møller-Mærsk lockades hon av större utmaningar, och redan problemtyngda General Electric hade varit en riktigt tuff sådan även utan en coronakris.
17-18. Katarina Martinson och Louise Lindh – Lundbergsfären
”Systrarna Lundberg” fortsätter att sakta men säkert göra sig redo att ta över familjeimperiet vilket så småningom kommer att göra dem till några av Sveriges allra mäktigaste industrialister. De sitter i dag i styrelsen i ett tiotal av bolagen Lundbergsfären men går också delvis sina egna vägar i affärslivet via bland annat investmentbolagen Fidelio och J2L.
19. Mia Brunell Livfors – vd för Axel Johnson-koncernen
En av svensk detaljhandels allra mäktigaste fortsätter att städa och byta ut chefer i butiksimperiets många bolag, och det behövs nog, Även om detaljhandeln inte är den bransch som drabbats allra hårdast av coronakrisen kommer effekterna av den snabbt växande e-handelsacceptansen att sätta sina spår långsiktigt.

20. Pernilla Ramslöv – vd och grundare, Nox
Svensk gigekonomis konsultdrottning arbetar hårt för att skapa världens bästa arbetsplats. När hon inte själv jagar de tuffaste utmaningar söker de upp henne, som för precis ett år sedan när hennes bolag och konsulter fick ett nytt storavtal - med Folkhälsomyndigheten.
21. Cecilia Skingsley – förste vice riksbankschef
Förutom att under det senaste årets kristider vaka över den svenska penningpolitiken basar hon också över utvecklingen av e-kronan. Den svenska centralbanksstödda digitala valutan närmar sig nu med stormsteg samtidigt som Riksbanken också förbereder en egen Swishliknande tjänst.
22. Ingrid Bonde – styrelseordförande i Hoist Finance, Alecta, Apoteket. Vice ordförande Telia Company
En av Sveriges mest välmeriterade direktörer med erfarenhet från tunga poster på Vattenfall, Finansinspektionen och AMF, tillika en av de tyngsta styrelseproffsen. Styrelsekarriären fortsätter med bland annat Husqvarna som ny utmaning.
23. Hanna Stjärne – vd Sveriges Television
Public service-uppdrag och att nå ut med rätt och uppdaterad information till Sveriges befolkning har blivit livsviktigt under pandemin. Det har gjort en av Sveriges mäktigaste mediedirektörers jobb än mer ansvarsfullt. Samtidigt har hon allt mer fått klä skott för att SVT än slinker åt vänster och än åt höger.
24. Åsa Bergman – vd, Sweco
Uppdraget blir viktigare för var dag, att bokstavligen bygga ett mer hållbart samhälle. Hon basar nämligen för det sjätte största arkitektbolaget i världen och Europas största konsultbolag inom arkitektur, teknik och miljö. Nyligen fick hon också IVA:s utmärkelse Guldmedaljen för gott ledarskap och utveckling inom sitt område.
25. Lotta Lyrå – vd Södra Skogsägarna
In i skogen igen. Hon började visserligen som McKinsey-konsult, men sedan var det Södra, Sveriges största skogsägarförening, som hon nu återvänt till som vd. Däremellan har hon hunnit med tunga detaljhandelsbefattningar på Ikea och varit framgångsrik Clas Ohlson-vd.

26. Susanna Campbell – i styrelsen i Kinnevik, Norhvolt, Indutrade med flera
Har en lång bakgrund som investeringsansvarig och vd i förvaltningsbolaget Ratos. Investerar numer också tillsammans med bland andra Cristina Stenbeck i det gemensamma investeringsbolaget Camsten. Susanna Campbell var också med och satte upp fonden på socialaentreprenörshubben Norrsken och är rådgivare till stiftelsen.
27. Cecilia Qvist – senior advisor Spotify, styrelseledamot Trustly
Sveriges just nu mest framgångsrika export- och varumärkessuccé har erövrat 93 marknader med henne bakom expansionsrodret. Nu när hon har lämnat som Spotifys Global Head of Markets ska hon också hjälpa andra lovande svenska techbyggen, som börsaktuella betalbolaget Trustly, ut i världen.
28. Gun Nilsson – vd, Melker Schörling
Förvaltar fortsatt miljardimperiet som bär skaparens namn. Lite lugnare tillvaro dock sedan investmentbolaget lämnade börsen häromåret. Styrelsearbetet ger dock fullt upp i egenskap av ledamot av styrelserna för AAK AB, Hexpol AB och Bonnier Group AB samt ledamot av Kollegiet för svensk bolagsstyrning.
29. Jenny Larsson – vd, ABB Power Grids Sweden
Nu har hon gjort sig hemmastadd som chef för den numer japanskägda kraftjätten som tidigare hette ABB men som nu också fått tillägget Hitachi. Nyligen också utnämnd till ledamot i Elektrifieringskommissionen vars arbete syftar till att påskynda elektrifiering av tunga vägtransporterna och transportsektorn som helhet
30. Caroline af Ugglas – vice vd Svenskt Näringsliv
Ansvarig för den samhällspolitiska verksamheten på Svenskt Näringsliv. Sluta vara onödigt duktiga, var ett av råden hon gav kvinnor i en Di-intervju nyligen. ”Många bra hjärnor sitter och putsar på att det man gör ska bli perfekt. Men gör man till exempel för glänsande rapporter riskerar man att få de arbetsuppgifterna hela tiden och då kommer man inte vidare.”
31. Ebba Ljungerud – vd, Paradox Interactive
Bossen på börsnoterade dataspelsjätten har ett starkt år bakom sig där aktien utklassat index. Coronakrisens isolering har lockat mängder med nya spelare till bolagets produkter. Tidigt under pandemin fick hon lov att rekrytera ett par hundra nya medarbetare.
32. Anna Westerberg – vd Volvo bussar
Pinfärsk som en av högsta cheferna i Sveriges största företag, AB Volvo, där bussbolaget är en av världens största busstillverkare. Kommer närmast från Volvo Group Connected Solutions och får den delikata utmaningen att vända koncernens enda förlustbringande affärsområde till vinst.

33. Lena Olving – i styrelsen i Assa Abloy, Stena Metall, Latour med flera
Efter en lång direktörskarriär i tekniktunga bolag arbetar hon i dag i många styrelser, däribland Assa Abloy, Investment Latour AB , Munters AB och NXP Semiconductors N.V, ett av världens största halvledarföretag, baserat i Holland. Agerar dessutom som Baas ” Bollplank-as-a-Service”. ”Jag samtalar med VD/vVD och stöttar, utmanar, ger råd.”
34. Heléne Mellquist – vd Volvo Penta
I höstas stegade hon in som första kvinnliga affärsområdeschef i Sveriges största företag. Långvägare i Volvo sedan 1988 och var senast på Volvo Lastvagnars Europadivision. Fick också lite välbehövlig sjövana med en avstickare till vd-posten på rederikoncernen Transatlantic 2012 till 2015.
35. Anna Ohlsson-Leijon – Europa-vd, Electrolux
Europachefen för en av världens största vitvarutillverkare har gedigen rutin från koncernen där hon dessförinnan var finansdirektör. Kanske närmar sig vd-posten nu när nuvarande innehavaren trätt in i Volvo Cars styrelse och nämns som tänkbar vd-kandidat i personbilstillverkaren.
36. Ylva Wessén – vd, Folksamgruppen
”Det händer inte av sig själv”, förklarade hon i en Di-intervju nyligen angående jämställdheten i näringslivet. Genom att föregå med gott exempel kan man också ställa krav på andra säger hon om strategin bakom försäkringsjättens jämställdhetsarbete.
37. Antonia Ax:son Johnson – ägare, Axel Johnson
Som en av Sveriges rikaste kvinnor börjar hon trappa ned. Men helt utan nya projekt klarar hon sig inte. Ett av de senaste är att tillsammans med bland andra Mats Paulsson och familjen Anderssons Mellby Gård investera i en ny cancerklinik i Lund.
38 Cilla Benkö – vd, Sveriges Radio
Leder landets, enligt befolkningen, mest trovärdiga mediekanal. Under den senaste tiden har hon dock även fått bearbeta en häftigt uppblossande konflikt efter ett internt upprop om diskriminering och rasism på public service-bolaget.

39. Carla De Geyseleer – finansdirektör, Volvo cars
Börsplanerna gick om intet för den svensk-kinesiska biltillverkaren. Och det blev ett turbulent 2020 med stängda bilfabriker följt av snabb återhämtning av efterfrågan. Andra halvåret kunde hon därmed räkna hem rekordstark såväl försäljning som vinst.
40. Johanna Norberg – Sverigechef, Danske Bank
Väl inarbetad som Sverigechef för danska storbanken tog hon också nyligen över som chef för affärsområdet företagskunder Danmark & Norden. Hon brinner också för att få fler kvinnor att satsa på skalbara affärsidéer.
41. Kerstin Hessius – vd, Tredje AP-fonden
Tidigt under coronapandemin höjde hon ett varningens finger för massarbetslöshet och svår depression och efterlyste en tidsplan för när samhället skulle kunna återgå till det normala. Som en av de högst ansvariga för allas våra pensioner vet hon vikten av långsiktighet.
42. Lena Herder – Sverigechef, Ikea
Under 2020 hade hennes möbelvaruhus i Sverige det största antalet besök någonsin, pandemin till trots. Men precis som för all övrig handel var detta året när e-handeln verkligen slog igenom. Ikea växte online med hela 40 procent.
43. Liza Jonson – vd, Swedbank Robur
Rankad som en av Sveriges hållbarhetsmäktigaste samtidigt som hennes Swedbank Robur utsetts till årets fondbolag. Ett hektiskt år har också kompletterats med en ordförandepost i Fondbolagens förening och inte minst har hon uppdaterat bolagets policy för ansvarsfulla investeringar genom att inte bara välja bort investeringar i kol utan även olja, gas och kraftproduktion från fossila bränslen.
44. Magdalena Gerger – vd, Systembolaget
Har fått se en förändrad pandemiefterfrågan i butikerna hon basar för med mindre mousserande och alkoholfritt, men mer öl och sprit. ”Gränserna har varit stängda, och vi har inte konsumerat alkohol utomlands, och inte heller köpt med hem” kommenterade hon utvecklingen.

45. Anna Breman – vice riksbankschef
Varnar för att klimatförändringarna innebär risker som kommer allt närmare och som kommer påverka den ekonomiska utvecklingen och leda till nya kriser. Och det är bråttom att agera nu, slår hon fast.
46. Elisabeth Douglas – ägare, Latour och Wasatornet
Ohotad som en av Sveriges rikaste med familjeimperiet kring investmentbolagen Latour och Wasatornet tillsammans med maken Gustaf, och på senare år också tillsammans med sönerna Carl och Eric. Hon är bland annat styrelseledamot i Investment AB Latour, Boxholms skogar och i Wasatornet.
47. Eva Halvarsson – vd, Andra AP-fonden
Inser de långsiktiga riskerna med klimatförändringarna som hotar allas våra pensioner och bestämde nyligen att ställa om innehavet i fonden i linje med Parisavtalet. Det betyder att 250 bolag ryker från fondens portfölj.
48. Stina Ehrensvärd – vd och medgrundare, Yubico
I dag använder 19 av världens 20 största teknikbolag hennes it-säkerhetsnyckel. Cyberattackerna har ökat i takt med distansarbetet vilket fått rejält fart på Yubicos försäljning. Bolaget har ökat produktionen i Sverige och har tagit in nya pengar.
49. Stina Lindh Hök – vd, Nyfosa
Alltsedan grunden lades till den relativt nybakade fastighetsskapelsen Nyfosa/Hemfosa har hon haft ett finger med i spelet. Nu har hon tagit sig hela vägen till vd-posten. Dessutom gör hon snart intåg i Fabeges styrelse, ett bolag där hon en gång var fastighetschef.
50. Mia Arnhult – vd, M2 Asset Management
Har tillsammans med maken Rutger byggt upp ett eget fastighetsimperium. Dessutom sitter hon i en rad styrelser som Devyser Holding AB, Odd Molly International, Footway Group AB och Bactiguard Holding AB

51. Sara Mazur – ordförande, Wasp
”Jag tror att vår konkurrenskraft inom AI finns i industriella sammanhang och inom life science”, förklarade hon i en Di-intervju i fjol. Och det är hon som ska hjälpa till att bygga Sverige till en AI-nation i egenskap av ordförande i Wallenbergarnas miljardsatsning i forskningsprogrammet Wasp.
52. Madeleine Olsson-Eriksson – ägare, Stenagruppen
”Jag fick business i modersmjölken”, förklarade Göteborgs rikaste kvinna i en intervju förra året. Hon är en av tungviktarna i Stenafamiljen, dotter till skeppsredaren Sten A Olsson samt syster till Dan Sten Olsson. Men hon är också gynekolog och filantrop.
53. Karin Bodin – vd, Polarbrödsgruppen
En förödande brand ödelade Polarbröds fabrik i Älvsbyn, vilket innebar att hon tvingades varsla ett drygt hundratal anställda. Men nu har hon satt spaden i marken och påbörjat bygget av en ny brödfabrik i Norrbotten.
54. Biljana Pehrsson – vd, Kungsleden
Har stöpt om och renodlat Kungsleden som nu är en av Sveriges största kontorsägare. I en Di-intervjuavfärdar hon talet om kontorsdöd i spåren av coronakrisen. ”Ingen ser det som en långsiktig lösning att jobba hemma, alla ser det som något tillfälligt.”
55. Camilla Giesecke – expansionschef, Klarna
Pluggade tillsammans med Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski på Handelshögskolan och har rattat bolagets finanser sedan 2017. Nu har hon styrt om till att bli dess nya expansionschef, för att till exempel arbeta med framtida företagsförvärv.
56. Annica Ånäs – vd, Atrium Ljungberg
Ett svettigt år att styra ett av börsens mest kontors- och handelsfokuserade fastighetsbolag. Detaljhandelsexponeringen är dock på väg att minska till förmån för bostadsfastigheter vilket kan ge henne lite bättre nattro framöver.
57. Märta Schörling Andreen & Sofia Schörling Högberg – ägare bland annat Hexagon, Securitas, Schörling
Pappa Melker, 73 år är fortfarande svårslagen som framgångsrik investerare. Securitas, Assa Abloy, Hexagon och AAK, är bara några av bolagen de har i sin familjesfär och som de sakta men säkert flyttar fram sina maktpositioner i.

59. Sarah McPhee – i styrelsen i Fjärde AP-fonden, Houdini med flera
Tungt styrelseproffs med lika tung finansbakgrund som dock gallrar en del i sina uppdrag. Hon lämnar styrelseplatsen i Klarna. Men hon sitter fortsatt som mäktig styrelseordförande i Fjärde AP-fonden, Houdini Sportswear AB och SNS och i styrelserna för Bure Equity AB, och Axel Johnson Inc.
60. Lisa Åberg – senior Partner, McKinsey
Har nu över 20 år bakom sig på tyngsta managementkonsultfirman där hon idag är senior partner. Inte bara verksam i Norden utan arbetar också med firmans industrikunder ute i Europa, Mellanöstern och Afrika. Har en stark drivkraft för att sporra kvinnliga chefer.
61. Jenny Lindén Urnes – ägare, Lindéngruppen
Det var hennes far Ulf G Lindén som byggde upp Lindéngruppen som hon idag kontrollerar. Där ingår en rad betydande industriföretag som färgtillverkaren Beckers och metallpulvertillverkaren Höganäs.
62. Marianne Nilsson – ägarstyrningsansvarig, Swedbank Robur
En av de mest inflytelserika i det svenska näringslivet. I dag sitter hon i hela 14 valberedningar och därmed på delad andraplats bland Stockholmsbörsens tungviktare på området. Electrolux, Assa Abloy och Getinge är några av hennes bolag.
63. Helene Svahn – vd, Haldex
Fordonsunderleverantörens vd har en bakgrund som såväl entreprenör som forskare. Redan vid 34 års ålder utsågs hon till professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, med inriktning på nanobioteknik.
64. Jessica Span – vd, Volvo cars Sverige
Sedan 2005 har hon haft en rad tunga uppdrag i den svenska delen av Volvo Cars, bland annat som försäljningsdirektör med svenskt försäljningsrekord tre år i rad. Nu har hon tagit över vd-ratten och styr mot nya mål med nya elmodeller.

65. Elisabeth Beskow – Sverige-vd, DNB
Tungviktare i den svenska och nordiska bankvärlden efter nio år på SEB i olika roller, sju år på Swedbank, senast som chef för Stora företag och institutioner och nu Nordeuropa- och Sverigechef för norska DNB.
66. Ulla Litzén – i styrelsen i Electrolux, Ratos med flera
Är fortsatt Wallenbergarna trogen och likaså ett av Sveriges hårdast arbetande styrelseproffs. Bland bolagen som hon har ett tungt inflytande i via styrelserummen finns Electrolux, Epiroc, Husqvarna, Ratos och NCC.
67. Sophia Bendz – partner, Cherry Ventures och investerare
Lämnade rollen som nordisk partner på riskkapitalbolaget Atomico för att istället blir rådgivare. Samt bli partner på Berlin-baserade Cherry Ventures med fokus på bolag i startfasen. Mycket aktiv i jämställdhetsdebatten i riskkapital– och techbranschen.
68. Linda Samlin Höglund – operativ chef, Klarna
Teknikprofilen har återvänt till sin tidigare arbetsgivare från riskkapitalbolaget Luminar Ventures. Hon har också hunnit med att vara finanschef på spelutvecklare som Dice och EA i Europa, Klarna och den asiatiska taxitjänstappen Grab.
69. Gunilla von Platen – grundare och ägare, Xzakt Kundrelation
Superentreprenören tog bladet från munnen i sitt Sommarprat i fjol och vittnade om utbredda sexuella trakasserier i näringslivets toppskikt. ”Män, sex och makt är inte helt olikt den patriarkala kultur jag växte upp i”, förklarade hon bland annat i radion.
70. Caroline Cederblad – styrelseordförande, Sabis
71. Madeleine Brehmer – vd, Sabis
Redan i slutet av 1800-talet lades grunden till Stockholms slakteriaktiebolag som senare blev Sabis där de nu är såväl huvudägare som vd respektive vice vd. I dag har dock bolaget fokus på mat och möten och driver framför allt en rad restauranger och hotell samt en omfattande cateringsverksamhet.

72. Sophie Stenbeck – ägare, Max Ventures
Har gått från att främst ägna sig åt välgörenhet och ideellt arbete till att styra in på övriga familjens spår med investeringar i nya, banbrytande bolag. Driver nu investmentbolaget som grundades av hennes framlidne bror.
73. Jane Walerud – grundare, Walerud & Partners
Sveriges okrönta riskkapitaldrottning driver i dag egen investeringslåda tillsammans med dottern Caroline. Under de senaste 15 åren har hon varit involverad i starten av 11 nya företag, bland annat Klarna, Satcube, Bluetail, Teclo Networks och Graphmatech.
74. Karin Lindahl – vd, Indiska
Som hela detaljhandelns språkrör i coronakrisen har hon flitigt debatterat konsekvenserna av pandemin. Det gångna året har inte minst varit tufft för Indiska som tvingades lägga ner samtliga norska butiker i höstas.
75. Malin Persson – i styrelsen i Getinge, Peab med flera
Västkustens tyngsta styrelseproffs har inflytande över ett imponerande spektra bolag som Getinge Group, EVRY, Hexatronic, Peab, Ricardo, Becker Industrial Coatings, Universeum AB och Hexpol AB. Totalt tio uppdrag i fyra länder.
76. Anette Frumerie – vd, Rikshem
Har gjort spikrak karriär i en rad av Sveriges tyngsta bygg- och fastighetsbolag. Efter att ha nått koncernledningen på JM gick hon via Skanska till börs-vd på Besqab. I dag rattar hon ett bostadsbolag med över 30 000 lägenheter.
77. Ulla Parkkinen – grundare och vd, ALM Education
Har byggt en koncern med förskolor, skola och catering där hon äger 45 procent. Utnämndes 2020 till Näringslivets mäktigaste kvinna i kategorin Entreprenör.

78. Liv Forhaug – vd, Martin & Servera
Isolering, karantän, distansering, hemarbete… det senaste året har inte varit några sötebrödsdagar för restaurangbranschen. Och således inte heller för Antonia Ax:son Johnsons storköksgrossist där hon är vd.
79. Katarina Levin – vd, Setra
Jägmästaren som tillbringat hela sin karriär i skogen. På SCA var hon sågverkschef på såväl Tunadal som Bollsta, därefter marknadsdirektör för SCA Wood. Idag basar hon för ett av Sveriges största träindustriföretag.
80. Ane Uggla – ägare AP Möller-Maersk
Styr över Danmarks största företag, är en av Sveriges allra rikaste och har en av landets högsta inkomster. Familjeimperiet AP Möller-Maersk som är världsledande inom fraktfartyg, har gått starkt på Köpenhamnsbörsen.
81. Maria-Pia Hope – vd och managing Partner, Advokatfirman Vinge
Med mer än 20 års erfarenhet av bank och finans och rankad bland Sveriges ledande advokater på området av IFLR och Chambers Global leder hon landets största affärsjuristbyå.
82. Katarina Staaf – vd, Sjätte AP-fonden
Västkustens pensionsdrottning i egenskap av Göteborgsbaserade Sjätte AP-fondens vd med lång investeringserfarenhet från bland annat Skandia, SEB och Evli fonder. I portföljen med onoterade innehav, som är AP-fondens profil, har hon bland andra Visma och Anticimex.
83. Victoria Svanberg – ägare, NWT-koncernen
Tungviktare i Mediesverige - och Norge. Hon är delägare i NWT-koncernen, ordförande för mediehusens branschorganisation TU – Medier i Sverige, ledamot i Anderstiftelsen samt styrelseledamot i flera av Sveriges och Norges största mediehus, till exempel Schibsted och Polaris Media.

84. Charlotte Strömberg – i styrelsen i Kinnevik, Skanska med flera
Var länge en av Sveriges tyngsta investmentbankers och har med den erfarenheten stärkt mången börsföretags styrelse under senare år. Sitter idag i styrelserna för bland andra Kinnevik, Clas Ohlson och Skanska.
85. Cecilia Daun Wennborg – i styrelsen i Getinge, Ica-Gruppen med flera
Efter att ha gjort karriär i försäkringsbolaget Skandia på 1990-talet lämnade hon för en ny vd-sväng på vårdbolaget Carema. Sedan dess styrelseproffs på heltid och sitter i bland andra Bravida, Getinge, Ica-Gruppen och Loomis.
86. Sara Börsvik – vd, Bonnierförlagen
Bokbranschen hör till coronakrisens vinnare. Därför betalade hon också tillbaka de statliga stödpengar som förlaget fick under vårens korttidsarbete.
87. Azita Shariati – vd, Anicura
Pandemi har också betytt husdjursboom med boom för coronavalpar och andra små sällskap. Det har också betytt högkonjunktur för veterinärer som Anicura där hon är vd sedan ett par år efter sitt segertåg på Sodexo.
88. Eva Hamilton – i styrelsen i LKAB, Bonnier News med flera
Växlar mellan flitig panelgäst i TV4:s morgonsoffa och statliga gruvjätten LKAB:s styrelserum. Som Film- och tv-producenternas ordförande har hon också fått krishantera ordentligt i kulturskymningen under pandemin. Nyligen gick hon också in i styrelsen för Bonnier News där bland andra Dagens industri ingår.
89. Åsa Söderström Winberg – i styrelsen i Vattenfall, Skanska med flera
Med en bred erfarenhet av ledande befattningar i samhällsbyggnadssektorn är hon idag en värdefull kraft i en rad styrelser. Vattenfall, Skanska och OEM är några av alla styrelseuppdrag just nu.

90. Maria Redin – vd, MTG
En långvägare i de Stenbeckska korridorerna under de många år Kinnevik var storägare i MTG. Nu styr hon bolaget som, sedan Kinnevik klivit ur och man gjort sig av med gamla tv- och medieaffären 2018, satsar på gaming och esport. Gamingen har gynnats i pandemitider och MTG-aktien har utklassat index under det senaste året.
91. Kristina Schauman – i styrelsen i Billerud Korsnäs, Afry med flera
Efter en imponerande chefskarriär där hon rattat finanserna för bolag som OMX, Carnegie, Apoteket AB och Investor är hon en eftertraktad styrelsekraft som bidrar med kompetens i bolag som Diaverum, Nordic Entertainment Group, Coor, Billerud Korsnäs och Afry.
92. Petra Hedengran – chefsjurist, Investor, och ansvarig för bolagsstyrning, EQT
En av de viktigaste makthavarna i Wallenbergarnas maktbolag Investor i egenskap av chefsjurist och ansvarig för bolagsstyrning, samt för investeringar i EQT. Ledde tidigare många av sfärens valberedningar.
93. Hellen Wohlin Lidgard – investerare, Partner Ceres Advisors
Affärsängeln och serieentreprenören som framgångsrikt har byggt flera it-bolag bland annat flerfaldiga Gasellvinnaren Pointer, som såldes till Bisnode och dataanalysföretaget Yellow Elk. Bara under de senaste månaderna har hon sålt sitt delägarskap i fem bolag.
94. Anna Wikland – Sverigechef, Google
Även Sverigechefen på Google ser utmaningar i den snabba digitaliseringen. Frågor som ”Hur leder man på bästa sätt ett stort team utan att kunna ses i fysisk miljö?” ser hon som sina egna främsta utmaningar just nu förklarade hon nyligen för Di:s systertidning Dagens Media.
95. Gunilla Fransson – i styrelsen i Trelleborg, Enea med flera
Hennes gedigna teknikerfarenhet från ledande positioner i Ericsson och Saab är ett värdefullt tillskott i styrelser i bolag som Trelleborg, Eltel, Nederman, Enea och Permobil. Snart kliver hon också in i Securitas.

96. Monica Lingegård – vd, SJ
Tog i somras över vd-stolen på SJ. Otacksam tajming kan man lugnt säga. Häromveckan tvingades hon redovisa ett bokslut med nära 2 miljarder i förlust och ett intäktstapp på nära 3 miljarder i spåren av coronakrisens resestiltje.
97. Ashley Lundström – partner, EQT Ventures
Partner på Wallenbergarnas VC-låda EQT Ventures. Hon kommer ursprungligen från USA och har en examen i kemi från Zurich Schweiz och en master från Handels i Stockholm.
98. Charlotte Söderström – ägare, H&M
Arbetar med sponsring inom H&M och sitter i styrelserna för flera fastighetsbolag som pappa Stefan Persson äger.
99. Anna Ryott – i styrelsen i Löfbergs, Axel Johnson, Summa, Norrsken med flera
McKinsey, SOS Barnbyar, Swedfund, Norrsken… Karriären har hon mer och mer styrt mot att lösa samhällsutmaningar. Arbetande styrelseordförande för riskkapitalbolaget Summa Equity.
100. Anna Svanberg – vd, Ernst & Young Sverige
Har nu suttit ett år som vd för revisions- och konsultjättens svenska verksamhet. Hon är auktoriserad revisor och arbetar främst med noterade och Private Equity-ägda bolag.
101. Sofia Götmar-Blomstedt – vd, PwC
Malmöit som började revisorskarriären på Skatteverket, men sedan hann det bli 25 år på PwC innan hon i somras tog över som vd. Sedan 2008 är hon dessutom partner i företaget.

102. Hélène Barnekow – Sverige-vd, Microsoft
Utsågs till Årets Förebild 2020 av jämställdhetsbyrån Klara K med motiveringen: ”Varje arbetsplats hon lämnat har varit mer jämställd än när hon började. Hon personifierar framtidens hållbara ledarskap.”
103. Johanna Ingelsson – vd, Equestrian Stockholm
I stallet fann hon envishet och gemenskap. Nu genomsyrar det också hennes bolagsbygge, ridsportmärket Equestrian som delvis tack vare stark närvaro i sociala medier blev Gasellvinnare i Stockholm 2020.
104. Fabienne Gustafsson – ägare, JCE-Gruppen
Tillsammans med brodern Hampus Ericsson äger hon Göteborgsbaserade familjeföretaget som grundades av pappa Christer Ericsson. JCE Group har en portfölj med bolag med allt från svenska it-konsultbolag till amerikansk skog.
105. Gunnel Duveblad – i styrelsen i Sweco, HiQ med flera
Med erfarenhet från it-branschen med ledande befattningar inom EDS och IBM har hon tagit plats i en lång rad teknikinriktade bolagsstyrelser som HiQ, Dustin Group, Sweco och Kindred Group.
106. Nina Linander – i styrelsen i Telia, Swedavia med flera
Tidigare bland annat grundare och partner i Stanton Chase International AB och chef koncernstab Finans på Electrolux. I dag riktigt tungt styrelseproffs som sitter i bland annat Telia Company, Castellum och Swedavia.
107. Amanda Lundeteg – vd, Allbright
Som vd på stiftelsen Allbright agerar hon som den allra starkaste rösten i Sverige för jämställdhets- och mångfaldsfrågan i näringslivet. Sitter även i Kungliga Dramatiska Teaterns styrelse och är ambassadör i regeringens delegation för främjande av äldre arbetskraft.

108. Indra Sharma – Head of Early Stage Investments, Novax
Lämnade Wallenbergarnas VC-bolag EQT Ventures för Ax:son Johnsons dito Novax. I höstas släppte hon boken Förebilderna: Kvinnorna som formar vår framtid tillsammans med medförfattaren Tatiana Shalalvand.
109. Eva Redhe – investerare. I styrelsen i Första AP-fonden med flera
Med en bakgrund från Investor och Erik Penser Bank har hon arbetat i över 20 bolagsstyrelser och som affärsängel investerat på egen hand under många år och mer eller mindre på heltid de senaste 12 åren.
110. Mengmeng Du – i styrelsen i Clas Ohlson, Netonnet med flera
Långvägare i den svenska techbolagsvärlden som haft ett flertal ledande roller på Spotify, COO på Acast, produktutvecklingschef på Stardoll. Idag styrelseproffs som sitter i bolag som Clas Ohlson, Finnair, Netonnet och Saminvest.
111. Filippa Wallestam – innehållschef, Nent
Som chief content officer på Nent Group har hon makten över stora delar av vår underhållning. Hon har en bakgrund från Boston Consulting Group som strategikonsult i London och New York.
112. Sara Wimmercranz – grundare och vd, Backing Minds
Tillsammans med Susanne Najafi har hon startat riskkapitalbolaget Backing Minds som strävar efter att hitta underrepresenterade företag och branscher på tillväxt att investera i utanför homogena nätverk av traditionellt riskkapital.
113. Anita Sjölander – vd, Nordic Paper
Börs-vd sedan hennes tidigare kinesiskägda skogsindustribolag i höstas gick in på Stockholmsbörsen. Just nu är det lite valutamotvind, men långsiktigt rider bolaget på plastersättningstrenden.

114. Susanne Najafi – grundare och ordförande, Backing Minds
Medgrundare av tre techbolag, men driver nu tillsammans med Sara Wimmercranz riskkapitalbolaget Backing Minds, som har målet att hitta startupinvesteringar som andra investerare missar.
115. Viveka Hirdman-Ryrberg – kommunikationsdirektör & chef Hållbarhet, Investor
En av Wallenbergsfärens verkliga trotjänare som efter nästan 30 år hos husbanken SEB avancerade till maktbolaget Investor.
116. Lovisa Hamrin – ägare, Herenco
Det småländska tidningsimperiet som blev en mäktig industrikoncern och ett inflytelserikt investmentbolag är i dag i hennes ägo. Maken Carl-Mikael Lindholm agerar affärsutvecklare i Herencokoncernen.
117. Margareta Wallenius-Kleberg – ägare, Walleniusrederierna
Svensk rederinärings allra tyngsta markthavare i egenskap av huvudägare i Soya Group som i sin tur äger Walleniusrederierna. Hon är likaså ordförande för Stockholms travsällskap.
118. Anna Hallberg – utrikeshandelsminister
Må vara en av regeringens mer anonyma ministrar men likafullt med ett ansenligt inflytande över framtiden för det svenska näringslivet. Utrikeshandelsfrågorna har sällan varit knivigare.
119. Gudrun Sjödén – grundare, Gudrun Sjoden Group
Nu satsar det svenska modeundrets urmoder fullt ut online, planen är att e-handeln ska stå för 90 procent av omsättningen på fem års sikt. Nyligen lämnade hon över vd-posten för att istället bli vice vd och creative director, vid fyllda 79.
120. Bodil Sonesson – vd, Fagerhult
Långvägaren från snillebolaget Axis, där hon bland annat var global försäljningsdirektör, är den som ny vd ska tända den tidigare så lysande stjärnan Fagerhult igen.

121. Bianca Ingrosso – grundare och ägare, Bianca Ingrosso AB
Vid nyss 26 fyllda har hon hunnit med mer än de flesta gör innan 65, framför allt i egenskap av flitig och framgångsrik entreprenör och en av Sveriges bäst betalda influencers. Nyligen slog hon sig ihop med klocksuccén Daniel Wellingtons grundare för sin Kinaexpansion.
122. Liselott Tham – ägare H&M
En av H&M:s huvudägare tillsammans med storebror Stefan Persson. Även ledamot och delägare i andra stora svenska företag samt ägare till Jacobsbergs säteri i Södermanland.
123. Eva Lindqvist – i styrelsen i Sweco, Tele 2 med flera
Efter tung telekomkarriär som bland annat vd för Telia Sonera International Carrier och Xelerated AB samt med ledande befattningar inom Ericsson drar hon nu tunga lass i en rad styrelser som Sweco AB, Tele 2, Acast, Keller Group och Nordlo Group.
124. Katarina Berg – HR-chef, Spotify
Har länge suttit i en av Sveriges gynnsammaste rekryteringssitsar. Nyligen annonserade hon också streamingjättens framtida jobbpolicy post corona, WFA, work from anywhere, där de 6500 anställda i hela världen skriver ett kontrakt på ”Hemmamix” eller ”Kontorsmix”, beroende på vad de vill och vad som fungerar för deras tjänst.

125. Caroline Arehult – fastighetsprofil
Efter att ha haft ledande positioner inom Skanska som bland annat uthyrnings- och marknadschef, fastighetschef och fastighetsutvecklare blev hon vd för Skanska Fastigheter Stockholm. Var vd för börsnoterade Hemfosa som köptes upp av SBB 2019.