Annons

Hela havet stormar i Nordic Mines

Alla i ledningen och styrelsen för gruvbolaget Nordic Mines ställer sina platser till förfogande. Samtidigt väljer bolaget att tacka ja till det bud som man tidigare förkastat eftersom kassan snart är tom. Den hårt prövade aktien tog direkt ett glädjeskutt på börsen.

Nordic Mine passar att leverera en rejäl smällkaramell samtidigt med rapporten. Ordförande, styrelseledamöter, vd samt ekonomichef ställer samtliga sina platser till förfogande och avgår vid den extra bolagsstämma som hålls inom kort.

"Vi har arbetat väldigt, väldigt hårt för att hålla bolaget flytande. Problemet har varit den ständigt pågående striden mellan aktieägarna och Lau Su", säger den avgående vd:n Saradhi Rajan.

Detta sker veckan efter att styrelsen gjort helt om och beslutat sig för att acceptera storägaren Lau Sus erbjudande om en garanterad nyemission i stället för ett konkurrerande förslag från kanadensiska Firesteel som styrelsen tidigare förordat. Erbjudandet omfattar att Lau Su förser Nordic Mines med 69,1 Mkr i nyemissionen, nya investeringar på 26,5 Mkr och ett lån på 10,6 Mkr. Samtidigt får Lau Su tillsätta tre av de fyra platserna i styrelsen.

"Vi har haft ett läge där budet från Firesteel hade räddat bolaget. Men då krävs det 40 procent av rösterna i bolaget och vi hade endast 17 procent. Om det enda erbjudande som återstår räddar bolaget så måste vi acceptera det", säger Saradhi Rajan.

Lau Su, som kontrollerar en dryg femtedel av Nordic Mines stamaktier, tar därmed kontrollen över bolaget, som har cirka 13.800 aktieägare.

Saradhi Rajan försvarar beslutet att inte offentliggöra Lau Sus erbjudandet tidigare med hänvisning att detta initialt var mycket kortfattat och att det först signerades under natten mot tisdag då styrelsemötet avslutades vid 5.30 på morgonen.

Han levererar dock en rejäl känga till Lau Su och påpekar att flera aktieägare är på väg att stämma Lau Su för att ha lurat till sig deras aktier, något som satt ledningen i en mycket svår situation. Lau Su kritiseras även för att ha läckt information till marknaden under processen som varit för att påverka utfallet, något Rajan kallar "irrationellt och olyckligt".

Bolagets likvida medel uppgick vid slutet av mars till 1,3 miljoner kronor. Det är ett rejält dränage jämfört med de 2,9 miljoner kronor vid som fanns där vid årsskiftet.

"Således har bolaget för närvarande inte tillräckligt med likviditet för att täcka sitt behov under de kommande tremånaderna räknat från och med rapportdagen", skriver bolaget.

Det gångna kvartalets rörelseresultat uppgick till -11,3 miljoner kronor.

Nordic Mines-aktien, som har tappat närmare 40 procent under det senaste året, steg med närmare 20 procent under tisdagen. Men sammanlagt har börsvärdet raderats ut sedan toppen 2011 och sedan dess tappat 99,8 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera