ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hedgefondveteranen rider på rabatten – ska krossa index

  • Torbjörn Olofsson Foto: Jonas Eng/AP

Fondbolaget Kvartil utökar sin fondpalett.

Genom att utnyttja skiftande rabatter i investmentbolagen hoppas fondveteranen Torbjörn Olofsson kunna förbättra avkastningen.

Det är med den nystartade fonden Investmentbolag Calculus som den tidigare hedgefondförvaltaren ska slå ett vanligt index baserat på de drygt tio svenska noterade investmentbolagen.

”Jag har tidigare i portföljförvaltning med viss framgång använt mig av investmentbolagsrabatten. Redan då kände jag att de borde gå att göra mer systematiskt”, säger Torbjörn Olofsson som bland annat har en bakgrund som förvaltare i hedgefonden Nektar.

I dag är han grundare och vd för fondbolaget Kvartil, där den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman är ordförande. I styrelsen sitter också Handelsbankens tidigare chefsekonom Jan Häggström.

Det är med hjälp av maskininlärning och andra statistiska metoder som Kvartil försöker skapa meravkastning i den nystartade fonden. Tanken är att strategin ska övervikta det som är billigt och undervikta det som är dyrt, vilket framgår av de så kallade rabatterna i investmentbolagen. Dessa bolag kan ofta köpas med rabatt i förhållande till substansvärdet i de underliggande tillgångarna. Rabatterna varierar stort över tiden, svängningar mellan 30 procent i rabatt och noll är inte ovanligt.

”På Kvartil drog vi igång ett projekt att systematiskt analysera investmentbolagen ur ett kvantitativt perspektiv. Efterhand stod det klart att vi kunde skapa en investmentbolagsfond med mycket attraktiva egenskaper”, säger han.

För att inte jätten Investor ska väga för mycket i fondblandningen har Kvartil skapat ett eget index som bland annat överviktar mindre investmentbolag för att förbättra diversifieringen. Bolag som har mindre än 25 procent i noterade tillgångar har en maxvikt på 4 procent. Dessutom finns en mindre andel av ett vanligt börsindex i portföljen för att hantera koncentrationsrisker.

Förvaltningsavgiften för fonden Calculus är 0,55 procent upp till 10 Mkr i investerat kapital. Därutöver sjunker avgiften. Fonden finns på fondtorg och kan handlas från 500 kronor och uppåt.

Kvartils första fond, en global blandfond, har precis fyllt ett år och har ett förvaltat kapital på cirka 400 Mkr. Fonden, som investerar i räntor och aktier enligt modern portföljteori, har i år avkastat drygt 16 procent.

”Fonden deltar i ett maratonlopp och inte i en sprint. De stora vinsterna med kombinationen av en väldiversifierad global portfölj och låga avgifter tror jag kommer visa sig på längre sikt”, säger Torbjörn Olofsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer