Annons

Hedgefonder vinnare på hårdblankade finansbolagets börskollaps

Det hårdblankade Wirecards börskollaps kom till flera hedgefonders lättnad på torsdagen. Fallet har rönt stor uppmärksamhet efter att fintechbolaget i början på förra året drogs in i bedrägerimisstankar som nu till sist bekräftats. 

Foto:Krisztian Bocsi

Revisorernas dom lyder att 1,9 miljarder euro, 25 procent av Wirecards totala balansomslutning, inte finns. Transaktioner misstänks ha förfalskats med bedrägligt uppsåt och processens gång har kantats av misstänkliggöranden. 

Revisionsbyrån KPMG släppte först en rapport om att inga oegentligheter hittats för att kort därefter backa efter att ha ertappat bolaget med att inte ha släppt ifrån sig full dokumentation. Torsdagens klargöranden kommer från revisionskonkurrenten EY, som fått till uppdrag att granska just den asiatiska verksamhet som myndigheter och media pekat på efter att visselblåsaruppgifter satte fart på misstankarna.

Det totala blankade kapitalet utgör omkring 9 procent av Wirecards aktier och hedgefonderna Slate Path Capital, TCI Fund Management och Marshall Wace är, med sammanräknade positioner uppgående till omkring 5 procent, de hedgefonder som sitter på de största blankningspositionerna enligt offentlig blankningsdata. På torsdagen var kursen som mest ned med nära 70 procent.

En av dagens stora förlorare var i stället det japanska investmentbolaget Softbank, som i november i fjol investerade 1 miljard dollar i Wirecard. 

Tyska Wirecard har vid upprepade tillfällen attackerat hedgefonder och blankare, som investerar i tron om att aktiekursen är för hög och tjänar pengar när kursen sjunker. Hela granskningen av bolaget, som gjorts av välrenommerade medier som Financial Times och Reuters, har kritiserats för att vara en koordinerad attack för att sänka bolaget.

Vid 12-tiden hade Wirecardaktien hämtat sig något från lägstanivåerna och handlades mellan 40 och 50 procent ned. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?