Annons

Hedgefonder gör rekordår – men avkastningen halkar efter

Hedgefonder, som förknippas med högst förvaltningskostnader inom investerarvärlden, ser ut att gå mot ett nytt rekordår sedan 2013. Trots det halkar fondernas avkastning efter den bredare marknaden, skriver Financial Times

På den svenska marknaden har utvecklingen även varit svag.

Finansprofilen Max Mittereggers fond Gladiator stack dock ut under 2018 och levererade en positiv avkastning om 19 procent.
Finansprofilen Max Mittereggers fond Gladiator stack dock ut under 2018 och levererade en positiv avkastning om 19 procent.

Enligt data från HFR har hedgefonderna övergripande genererat en avkastning om 8,5 procent 2019. Trots att det innevarande året ser ut att bli det bästa sedan sju år tillbaka för hedgefonderna är vinsten betydligt lägre än det amerikanska S&P 500-indexet som stått för en avkastning om 29 procent. Den amerikanska obligationsmarknaden avkastade 14,5 procent. 

Underprestationen ifrågasätter hedgefond-förvaltarnas förmåga att generera god avkastning oavsett marknadsväder. Inte nog med att de missade årets uppgång, de missade även börsfallet som ägde rum i oktober fram till årsskiftet i fjol. I en fallande marknad förväntas hedgefonderna kunna nyttja marknadsläget med tanke på deras möjlighet att kunna satsa på fallande priser, något de flesta hedgefonderna misslyckats med, skriver Financial Times.

De största hedgefonderna sticker dock ut. Citadel och Point72 ser ut att avsluta året med tvåsiffrig avkastning. Fonderna har stigit 16,7 procent, respektive 13,3 procent i år. 

Av de hedgefonder som haft ett motigare år återfinns bland andra Londonbaserade Lansdowne Partners, vars utveckling varit knapp. Trögare gick det dock för Odey European som backat omkring 13 procent. 

Vid en närmare titt på Hedge Fund Research global index, jämfört med S&P 500, går det att utläsa att hedgefonderna inte lyckats pricka uppgångarna under årets börsrally. 

”Det har varit tufft för hedgefond-industrin de senaste åren. Om man går kort har tjurmarknaden agerat tufft motstånd”, säger Laurel FitzPatrick, hedgefondchef på advokatbyrån Ropes & Gray, till Financial Times. 

Utsikterna för hedgefonderna 2020 ser dock ut att kunna bli ljusa, enligt Ken Tropin som är grundare av Graham Capital. Han konstaterar att goda möjligheter finns i spåren av det amerikanska valet, brexit och handelskriget som kan stöka till det på börserna.

Bland nordiska hedgefonder har utvecklingen inte heller varit någon höjdare. I början av 2019 skrev Di att året innan, 2018, varit det sämsta året sedan 2011 för just svenska hedgefonder. 

Finansprofilen Max Mittereggers fond Gladiator stack dock ut under 2018 och levererade en positiv avkastning om 19 procent. I år har utvecklingen istället hamnat på minus knappt 20 procent. Prior Nilsson Yield har inte heller haft ett särskilt bra år då avkastningen landade på några procent över nollstrecket, för att nämna några större svenska hedgefonder.

Enligt Hedge Nordic-indexet, som mäter svenska hedgefonders utveckling har, noteras en uppgång på smärre 2,8 procent.

Det breda svenska OMXSPI-indexet har samtidigt i år stigit med över 30 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?