1515
Annons

Hedera Group försämrade omsättningen men stärkte resultatet

Hedera Group, som erbjuder bemanning och rekrytering inom nischade yrkeskategorier, hade en omsättning som sjönk till 55,9 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2020 (63,0). 

Rörelseresultatet förbättrades till 0,6 miljoner kronor (-3,5) och resultatet efter skatt steg till 0,4 miljoner kronor (-3,8).

Koncernen har haft kostnader av engångskaraktär uppgående till 0,5 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. En nedskrivning av innehav i dotterbolag har gjorts i moderbolaget om 3,0 miljoner kronor. Goodwillen i koncernen är oförändrad, framgår av rapporten. 

”Under fjärde kvartalet har vi fortsatt arbetet med att öka vår produktivitet och försäljning. Vi är färre anställda i koncernen än motsvarande period 2020 men vi har en högre leverans per person”, inleder Johan Sandström vd-ordet i rapporten.

Under kvartalet har pandemin fortsatt att påverka bolagets tillväxtmöjligheter negativt. Hedera har upplevt en generell avvaktan i marknaden och en högre frekvens av avbokningar än tidigare. 

”Efterfrågan på sjuksköterskor har varit hög samtidigt som konkurrensen om konsulterna är hård och pressade marginaler råder. Vi behöver öka vår närvaro i flera regioner genom att fortsätta att bygga långsiktiga relationer”, konstaterar vd:n.

Ett mål för Hedera Group är att skapa en mer effektiv organisation genom digitalisering. Bolaget har därför etablerat samarbeten kring matchning av uppdrag och konsult via AI och digital referenstagning, skriver Johan Sandström.

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera