1515
Annons

HD-dom i USA begränsar klimatarbete – Biden: ”Förödande”

En dom i USA:s högsta domstol begränsar miljöskyddsmyndigheten EPA:s möjlighet att minska koldioxidutsläppen i landet.

Med röstsiffrorna 6–3 beslutade domstolen att landets miljölag Clean Air Act inte ger EPA befogenhet att reglera utsläpp från kraftverk som bidrar till den globala uppvärmningen.

Foto:Jacquelyn Martin

Beslutet kan sätta käppar i hjulet för president Joe Bidens planer på att halvera landets utsläpp av växthusgaser till slutet av decenniet och att skapa en utsläppsfri energisektor till 2035. Kraftverk står för omkring 30 procent av koldioxidutsläppen i USA.

Biden säger i ett uttalande att domen är ”ytterligare ett förödande beslut vars mål är att vrida tillbaka klockan i landet”. Han säger också att beslutet riskerar att skada landets möjligheter att hålla luften ren och bekämpa klimatförändringarna.

”Jag kommer inte att ge vika i att använda min lagenliga fullmakt att skydda folkhälsan och ta itu med klimatkrisen”, säger han i uttalandet.

Kraftverksbolag, kolproducenter och 19 huvudsakligen republikanstyrda delstater har drivit ärendet i Högsta domstolen. De har i sin tur fått uppbackning av flera techbolag, däribland Apple, Amazon, Google, Microsoft och Tesla.

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera