Annons

Havet runt gasläckor spärras av: "Ovanligt"

Kustbevakningen har spärrat av området i Östersjön runt Nord Stream-läckorna.

Åklagarmyndigheten som fattat beslutet motiverar avspärrningen med att det ska gå att genomföra en brottsplatsundersökning.

Gasläckan i Österjön.
Gasläckan i Österjön.Foto:Danska Försvaret

”Utredningen fortsätter, vi är i ett intensivt skede. Vi har ett gott samarbete med ett flertal myndigheter i ärendet. Jag förstår det stora allmänintresset, men vi är i början av en förundersökning och jag kan därför inte gå in på detaljer om vilka utredningsåtgärder vi vidtar”, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Åklagarmyndigheten vill inte kommentera beslutet ytterligare. Säkerhetspolisen tog över utredningen från polisen i onsdags, men uppger för TT på måndagskvällen att den inte vill kommentera några åtgärder inom ramen för förundersökningen.

Kustbevakningen uppger att Åklagarmyndighetens beslut verkställdes under måndagseftermiddagen, och att avspärrningen innebär att Kustbevakningen med stöd av Försvarsmakten får hindra fartyg att ta sig in på området.

”Förbudet innebär förbud mot att framföra fartyg, ankra, dyka, fiska, framföra undervattensfarkost eller genomföra geofysiska karteringar”, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

”Det går inte att sätta upp avspärrningsband på havet men vi gör det tydligt för all sjöfart att här pågår en typ av arbete som behöver ske ostört just nu”, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen. 

Kustbevakningen kan inte svara på hur länge området ska vara avspärrat.

”När man arbetar ute till havs så blir allting mycket mer väderberoende än vad det blir på land. Därför blir det väldigt svårt att göra en prognos. Väderprognosen säger att det kommer bli sämre väder om några dagar och det skulle kunna förlänga processen så det är jättesvårt.”

Enligt Lindholm är det väldigt ovanligt att Kustbevakningen spärrar av ett område utanför svenskt territorialvatten.

”Jag kan inte svara på om det har hänt förut men det är väldigt ovanligt. Samtidigt, i ljuset av att situationen är ovanlig så är det kanske inte konstigt att det är ovanliga åtgärder”, säger han. 

Området där rörledningarna ligger har ett djup på 70–80 meter. Kustbevakningen är på platsen tillsammans med flera fartyg från marinen. Försvarsmakten har varit på plats sedan i lördags med fartyget Belos, enligt marinen.

”Försvarsmakten stödjer Kustbevakningen med arbetet vid gasutsläppen från Nordstreams rör i svensk ekonomisk zon”, skrev Försvarsmakten på Twitter vid 19-tiden i söndags.

Försvarsmakten deltar dock inte i skydd eller bevakning av det avspärrade området.

”Vi stödjer själva undersökningen. Kustbevakningen säger åt oss vad vi ska titta på och så bistår vi med materiell och kunskap”, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef på marinen.

Runt läckorna har Sjöfartsverket upprättat en säkerhetszon, där fartyg och båtar uppmanas att inte segla.

”Vi har på radio bett flera fartyg att ändra kurs. Det har handlat om fritidsbåtar, och handelsfartyg”, säger Mattias Lindholm. 

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, förvånas av beslutet att spärra av området.

”Den enda möjliga juridiska grunden är om det handlar om sabotage som har orsakat allvarliga miljöskador. Sverige har inte jurisdiktion för något annat”, säger han.

Han framhåller att han inte vet med säkerhet på vilka grunder åklagaren fattat beslutet. Den enda andra grunden han kan tänka sig är misstankar om att en svensk medborgare har orsakat explosionerna.

Bolaget Nord Stream skriver på sin hemsida att det har för avsikt att börja bedöma skadorna på rörledningen så snart det får nödvändiga officiella tillstånd. 

Tidigare under måndagen meddelade Kustbevakningen att den mindre läckan från Nord Stream 2 i svensk ekonomisk zon har ökat till ett område om cirka 30 meter på ytan.

”Vad det beror på vet vi inte. Men vi håller uppsikt”, säger Lindholm.

Det större utsläppet från Nord Stream 1 har däremot minskat och syns inte längre på ytan, enligt Kustbevakningen.

Den ryska gasjätten Gazprom, som äger 51 procent av det Schweizbaserade bolaget Nord Stream, uppger att man arbetar med att pumpa ut gas ur röret för att minska trycket i den förstörda rörledningen.

Nord Stream 1 och 2 består av två rör vardera och de två läckorna som upptäckts på Nord Stream 2 är i samma rör, skriver nyhetsbyrån AFP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera