Annons

Havet – en av få ljusglimtar i ett spöklikt New York

USA:s största stad är också den värst drabbade av coronasmittan. New York blir allt mer spöklik för varje dag som går med ransonering på fryspizza och hot om nedstängda parker. Men än finns några ljusglimtar. Havet är en.

Di:s korrespondent i New York Frida Wallnor.
Di:s korrespondent i New York Frida Wallnor.

Toppen:
Plötsligt dimper det ned mejl från grannar som erbjuder sig att hjälpa till med allt från spanska-lektioner och öl-leveranser till hårklippning. De vanligtvis så hårdhudade New York-borna tycks ha mjuknat lite i takt med att staden stängts ned. 

Botten:
Arbetslösheten väntas slå i taket som en följd av coronakrisen. På torsdagen kom statistik om att 3,3 miljoner nya amerikaner ansökt om arbetslöshetsersättning, bara den senaste veckan. Det är den högsta siffran någonsin.  

”På allas läppar”
Ur ett corona-perspektiv är New York för USA vad Italien blivit för Europa: epicentrum för smittan. Hittills har nästan hälften av de fall som rapporterats i USA kommit från delstaten, som är en av landets mest tätbefolkade. Man testar visserligen betydligt fler patienter här än på andra håll i landet. Men det är ändå inte konstigt att smittan verkar trivas här i New York, med sina överfulla tunnelbanevagnar, trånga dumplingsrestauranger och soldränkta parker – en stad som har svårt att sova. 

Andrew Coumo, guvernören i delstaten, gör sitt bästa för att tvinga staden att varva ned. Sedan förra veckan är alla skolor stängda. De flesta restauranger, barer och caféer har också stängt, trots att de fortsatt får ha öppet för takeaway och hemleverans. Den senaste veckan har alla arbetsplatser som inte anses samhällskritiska tvingats slå igen och nu diskuteras det även att stänga parker och lekplatser. 

Resultatet är en stad som inte är sig lik. En niomiljonersstad utan trafik och turister där de få som vågar sig ut antingen har hund, är klädda i tights eller levererar mat på elcyklar. Spöklikt är ordet. 

Matnyttigt”
Nedstängningen av New York har skapat ett akut läge för stadens krogscen. Men corona-effekten märktes redan innan förbudet för bordsservering infördes förra veckan. Det gällde särskilt kinesiska restauranger, som förlorade många gäster som en följd av ökad misstänksamhet mot produkter från Kina. Stadens största kinesiska restaurang, dim-sum-palatset Jing Fong i Chinatown, slog igen i mitten av mars. Betydligt bättre går det för bolag som specialiserar sig på mat för hemkörning. Domino’s Pizza har exempelvis stigit 10 procent på börsen sedan årsskiftet och meddelade i veckan att man anställer 10.000 nya medarbetare för att hantera uppsvinget.  

”Det köper alla”
Likt i Sverige har det sedan länge varit slut på toalett- och hushållspapper på butikshyllorna i New York. Men det börjar ändras. Betydligt svårare är att få tag på äggnudlar, för att inte tala om fryspizzor! Undertecknads lokala livsmedelsbutik har till och med tvingats införa ransonering.

 

”Händer i coronatider”
Det har rått en form av borgfred mellan Vita huset och New York under coronakrisen, vilket är ovanligt. President Donald Trump och New Yorks guvernör Andrew Coumo har plötsligt hörts hylla den andres insatser. Men det verkar vara slut på det nu. Coumo är missnöjd med Trumps kommentarer om att ”USA ska öppnas upp till påsk” och utformningen av det senaste stimulanspaketet. I veckan införde dessutom presidenten två veckors karantän för alla som lämnar New York.      

 ”Missa inte”
Central Park och Prospect Park i Brooklyn har varit ovanligt populära tillhåll den senaste tiden efter att alla gym stängt. Nu hotas även dessa av nedstängning. Men det finns ett fenomen som än så länge inte drabbats av viruset, som man når genom att åka en timme med båt från Wall Street-piren. Där ligger fantastiska Rockaway Beach. Och havet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera