1515

Hårt tryck för reformer i tilltufsat parti

Från Moderaterna i Karlstad är lusten stor att möta krisen – med fler reformer.

Samtidigt gör opinionskrisen att den interna kritiken är tuffare än på länge.

Anna Kinberg Batra mötte på fredagen kommunpolitiker på partiets Sverigedagar i Karlstad.
Anna Kinberg Batra mötte på fredagen kommunpolitiker på partiets Sverigedagar i Karlstad.Bild:Jesper Frisk

Det är ett stridslystet men tilltufsat parti som samlas i en kongressbyggnad vid Klarälvens strand i Karlstad för sitt årliga Sverigemöte.

Flera mätningar visar nu att partiet inte längre är Sveriges näst största parti, utan samlar blygsamma 17–18 procent av väljarkåren. Från partiets utkanter hörs även avgångskrav mot partiordförande Anna Kinberg Batra.

”Vi har en tuff tid för vårt parti just nu. Det är vid sådana här tillfällen när allt ställs på sin spets som man får bestämma sig. Jag tycker att det bara finns en sak att säga: Vi tänker inte vika ned oss”, säger partisekreterare Tomas Tobé till de 1.500 moderatpolitikerna.

Nyheten för dagen är att polislönerna ska höjas med 2.000 kronor och att antalet poliser ska öka med cirka 5.000 till år 2025 – en reform som fullt utbyggd kostar 5 miljarder kronor om året.

”Vi har väldigt stora problem med tryggheten”, säger Tomas Tobé.

Han varnar samtidigt sina blivande valarbetare för att det är en lång resa ur förtroenderaset.

”Det kommer att blåsa snålt ett bra tag till.”

Trycket på reformer är hårt.

”Partiledningen har misslyckats med att hålla fast vid arbetslinjen”, säger Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

Han håller med partiet om att det behövs 150.000 nya enkla jobb, men anser inte att man levererar.

”Vi måste återgå till arbetslinjen och lägga skarpa reformer som faktiskt kan lösa samhällsproblemen”, säger han och kräver halverade ingångslöner och att LAS reformeras.

Från kommun- och landstingspolitikerna är förslagen många på hur fler ska leva på arbete och färre på bidrag. Det handlar om allt ifrån att det i mötet med nyanlända vara tydligt med att ”i Sverige jobbar både män och kvinnor” till en glesbygdsrabatt på bensinskatten.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, välkomnar förslagen.

”Det handlar om hur vi ska utveckla vår politik med arbetslinjen i fokus”, säger hon.

Hon medger att läget är tufft.

”Jag tror att vi har varit för spretiga”, säger hon och pekar på att fredagens utspel om fler poliser hänger ihop med jobbfrågan.

”Jag träffade företagare i Husby som inte kan bedriva sitt företag därför att kriminella har tagit över. Man kan inte ha en stark arbetslinje om man inte är trygg i sitt område”, säger hon.

Riksdagsledamoten Niklas Wykman lindar inte in kritiken mot sitt parti.

”Politiken är inte nog bra. Den är inte genomarbetad. Det är inte tillräckligt tydligt hur den bryter den mycket stora klyftan mellan dem som är på arbetsmarknaden och dem som står utanför”, säger han.

”Vi behöver vara tuffare med försörjningsstödet, vi behöver förstärka jobbskatteavdraget, vi behöver bättre villkor för att starta företag, vi behöver ompröva hela vår inställning till omställning och vuxenutbildning som har varit alldeles för restriktiv”, säger Niklas Wykman.


Innehåll från Swedish Biomimetics 3000Annons

Biomimetisk plattformsteknologi optimerar läkemedelstillverkning och patientadministration

Idag förlitar sig många läkemedelstillverkare på långsamma, kostsamma, stora batchprocesser som står för en enorm miljöpåverkan och kräver stora investeringar i material, tid och pengar. Vid tillverkningen av respiratoriska läkemedel antas en one size fits all patients-approach vilket leder till ineffektiv medicinering. Kan naturen inspirera framtidens läkemedelstillverkning för att lösa utmaningar likt de som nämns ovan? 

I miljarder år har mikroorganismer, växter och djur utvecklats genom evolution för att överleva. Begreppet biomimetik introducerades av Otto Schmitt 1969 och definieras som processen att efterlikna de evolutionära lösningar som finns i naturen. Dess syfte är att efterlikna funktionen och strukturen hos naturfenomen och inspirera till utveckling av lösningar för mänsklig nytta. 

Stor potential med biomimetisk teknik 

Swedish Biomimetics 3000 är ett banbrytande biomimetiskt teknikföretag, som specialiserat sig på att hitta biomimetiska lösningar på de utmaningar mänskligheten står inför. Som ett resultat har de utvecklat patenterade biomimetiska teknikplattformar för en grön, kostnadseffektiv utveckling och tillverkning av läkemedel, såväl som effektiv läkemedelsadministrering via lungorna. Deras Continuous Batch Manufacturing-plattform (CBM) är en kemisk monteringslinjekedja, inspirerad av skapandet av mRNA från DNA, som flyttar solida fasmaterial, t.ex. hartspärlor, genom flera moduler. Genom nya nivåer av analyser och kvalitetshantering gör tekniken läkemedelsframställningen snabbare, mer ekonomisk och mycket mer miljövänlig. 

– Den kommersiella framgång som vi börjar uppnå bygger på den enorma potential som vår biomimetiska teknik innebär för människors hälsa, miljön och även i form av vinstförbättring. Idag investerar vi i att utveckla och kommersialisera biomimetisk teknik samtidigt som vi främjar värdet och implementering av biomimetik, säger Thomas Podkolinski, vd för Swedish Biomimetics 3000 AB. 

Sprayteknologi för personlig läkemedelsadministration 

Utöver CBMplattformen har Swedish Biomimetics också tagit fram plattformspraytekniken uMist®, som för närvarande utvecklas inom bil-, konsument- och läkemedelsindustrin. För det senare specifikt i utvecklingen av mer effektiv respiratorisk läkemedelsadministration. uMist® är inspirerad av bombardierbaggens unika sätt att spruta osmakliga kemikalier för att skrämma bort rovdjur när de attackeras. Sprayens unika mekanism möjliggör finjustering av droppstorleken, vilket gör att den kan rikta sig till olika delar av lungans fysiologi, samt justeras för varje patients unika lungfysiologi. 

– Kroppen absorberar läkemedel genom lungorna på ett effektivt sätt eftersom medicinen snabbt når blodomloppet. Det är lätt att administrera läkemedlet med en spray, men samtidigt finns det många utmaningar. En är att spraydropparna måste vara av rätt storlek för att medicinera rätt område i lungorna samtidigt som denna ”rätta storlek” är olika för varje patient. För första gången i branschen tillhandahåller vår teknik en spraylösning som kan justera droppstorleken för att rikta in sig på rätt område i lungorna, och för att göra detta för varje enskild patient, säger Thomas Podkolinski. 

Om Swedish Biomimetics 3000 kan replikera den kommersiella framgång som de redan haft inom bil- och konsumentbranschen genom kommersiella licensavtal och IP-försäljning, kommer företaget att ha stor inverkan inom läkemedelsbranschen och life science. 

Läs mer om Swedish Biomimetics 3000 här 

About SB3000
Swedish Biomimetics 3000 is a Biomimetic Engineering company, founded by award winning Swedish entrepreneur, Lars Uno Larson, with the mandate to develop and commercialize biomimetic technologies for the purpose of solving many of the challenges facing humankind, whilst improving human health, the environment, and business.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?