ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hårig nyhet i skidspåret

  • Kristoffer Mola hyllar skins som det roligaste som hänt längdbranschen på många år. Foto: Håkan Wike
  • Den nya skinstekniken gör det enklare även för motionärerna i skidspåret. Foto: Håkan Wike

Vasaloppet är som vanligt fullbokat sedan länge, men nu kommer det att höras mindre av svordomar i uppförsluten. Det händer nämligen grejer i längdbranschen.

Vallningsfritt slår igenom i år, med luddiga remsor i fästzonen och bara tre burkar i vallaboden är bakhalt ett minne blott.

Vanligtvis kommer ny teknik i dyra produkter först för att senare implementeras i lägre prissatta segment. Längdbranschen har gjort tvärtom när det gäller skins – vallningsfria skidor med håriga remsor i fästzonen i stället för omöjliga vallor och eländiga fiskfjäll som varken fäster eller glider. Där man förut skulle lägga åtta till tio lager av olika vallor i utprovade kombinationer sitter nu ett par luddiga remsor.

”Tillverkarna insåg att elitåkarna aldrig skulle haka på det här för fem, sex år sedan, så man satsade på vardagsmotionärerna som inte har ett vallateam hemma i garaget”, berättar Kristoffer Mola på Intersports längdavdelning i Östersund.

”Nu har man förfinat tekniken och placerat den i tävlingsskidorna, så i år kommer det troligen vara någon som vinner en världscup med skins-skidor.

Skins har skapat en helt ny kategori i butiken nu när tekniken finns på skidor från nybörjare till elit. Varianter i terminologi och utformning finns förstås beroende på tillverkare, men i stort sett alla har skidor med syntet- eller mohairhudar i fästzonen. Tekniken har funnits länge för skidalpinister och turåkare, så nytt är det egentligen inte, men anpassningen till längdåkningen kommer nu att ta även många duktiga åkare med storm tror Kristoffer Mola:

”Det här är absolut det som säljer mest just nu. Det har också kommit några glidvallor som helt och hållet avskaffar behovet av strykjärn, vallabodar och en hel arsenal av olika vallor. Det har blivit riktigt enkelt och riktigt bra även för riktigt duktiga åkare.”

Den klassiska längdskidåkningen har utstått hårda prövningar med sämre vintrar som gett svåra vallaförhållanden. Bakhala träningspass har inte varit bra för den tidsoptimerade familjefriden, men en realitet för dem som tränat för klassiska lopp som Vasaloppet.

”Intresset för längdåkning som motionsform är väldigt stort, men många svär över vallaproblematiken och man åker därför inte lika mycket som man skulle vilja göra”, säger Kristoffer Mola.

”Med skins kan du inte göra fel. Det är bara när det är riktigt kallt som det inte är helt optimalt, men då vill de flesta inte vara ute ändå.”

Rätt spann och rätt hårdhet anpassad till vikt och åkkunskap behöver fortfarande provas ut. Numera har många skidor en individuellt dokumenterad profil. Somliga har till och med chip i skidan där du får upp skidans individuella profil i en app i telefonen.

”Även skins-skidors spann bör man kontrollera manuellt i butik”, menar Kristoffer Mola.

”Men med flyttbara bindningar går det att förskjuta tyngdpunkten och på så vis finjustera fäste och glid även på en skida med fasta skins.”

Företagen Fischer, Rossignol och bindningstillverkaren Rottefella har tagit fram teknik där man skjuter en bindning framåt eller bakåt på en fast skena på skidan. Ett nytt system men till stor del kompatibelt med gamla pjäxor (med NNN-sula)

Det låter lite för bra för att vara sant. Finns det någon hake?
”Nej. Men du behöver göra rent hudarna med en cleaner ibland och det går att byta hudar när de är slitna, efter ungefär 100 mil”, säger Kristoffer Mola.

”De vätskebaserade glidvallorna som nu finns tränger in i belaget och sitter kvar på ett betydligt bättre sätt än de klossar och pulver man höll på med förut.”

För den som gillar stunderna av hokuspokus och kontemplation i vallaboden finns tröst. Belagstrukturen har nu blivit en hanterbar vetenskap även för motionärerna. En liten väska med en handfull ’rillverktyg’ (rullar som präglar belaget med olika struktur beroende på temperaturer och snökaraktär) är ett måste för den som vill ha optimalt glid.

Lite enklare kanske, men billigt är det fortfarande inte. En utrustning för hyfsat ambitiösa åkare lägger sig lätt på 10.000 kronor för skidor, kolfiberstavar, skor och bindningar.

”De pengar man betalade på vallor kan man investera i andra, skönare saker,” säger Kristoffer Mola och plockar fram två små lådor med ett leende.

En med strumpor i och en med batterier i. Garanterat varma tår för 2.800 kronor. Givetvis med tillhörande app och bluetoothuppkopplad värmejustering i telefonen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies