ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hårda kritiken mot Trump: ”Det är vit makt-agenda”

  • Foto: J. Scott Applewhite/Evan Vucci
  • Från vänster: Rep. Rashida Tlaib, D-Mich., Rep. Ilhan Omar, D-Minn., Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, D-N.Y., and Rep. Ayanna Pressley, D-Mass. Foto: J. Scott Applewhite
  • Tweeten som kritiseras publicerades 14 juli.

Donald Trumps uppmärksammade tweet där han uppmanar fyra icke-namngivna kvinnliga kongressledamöter från Demokraterna att ”åka tillbaka dit de kom ifrån” möts av protester och fördömanden från hela världen.

”Det är en vit makt-agenda”, säger Ilhan Omar, en av de fyra kvinnorna tweeten riktats mot.

Tweeten publicerades 14 juli och innehåller uttalanden som fått ledande medlemmar inom Demokraterna att stämpla presidenten som ”rasist” och ”främlingsfientlig”.

”Detta är ett rasistiskt Twittermeddelande. Det här är amerikanska medborgare som har blivit valda i USA”, säger Ben Ray Lujan, framträdande demokratisk ledamot i Representanthuset.

Kvinnornas exakta ursprung nämns inte uttalat i tweeten utan Donald Trump skriver att de ”ursprungligen kommer från länder vars regeringar kort och gott är katastrofer, de värsta, de mest korrupta och mest inkompetenta i världen”.

Vidare fortsätter USA:s president kommentera sin tweet med: ”Varför åker de inte tillbaka och fixar deras helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från”.

Trump namnger heller inte kvinnorna utan riktar tweeten till ”Progressiva kongresskvinnor från Demokraterna” rapporterade bland annat CNN. En syftning som fått amerikanska medier och demokratiska politiker att utgå från att presidenten syftar på Alexandria Ocasio-Cortez som representerar delstaten New York i representanthuset, Ilhan Omar som företräder Minnesota och Rashida Tlaib som företräder Michigan.

Uttalandet möter nu massiv kritik inte bara från kvinnorna utan även från ledare över världen.

”Mångfalden är en av vårt lands största tillgångar”, slog Kanadas premiärminister Justin Trudeau fast i en kommentar om uttalandet från USA:s president under helgen som gått.

”Jag tror att kanadensarna, och faktiskt alla människor jorden runt, vet exakt vad jag tycket om de där kommentarerna. Det är inte så vi gör i Kanada”, sade Trudeau i en tv-sänd presskonferens.

Kanadas premiärminister fick medhåll från flera håll.

”Jag lägger mig normalt inte i andras politik, men det måste stå klart för de flesta att jag på intet sätt håller med honom”, sade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern i nyzeeländsk radio.

”Om man är ledare för ett stort multikulturellt samhälle kan man helt enkelt inte använda ett sådant språk”, sade Boris Johnson, som försöker nu ställer upp för att bli nästa ledare för brittiska Konservativa partiet med målet att bli Storbritanniens nästa premiärminister.

Kritiken riktas både mot helgens tweet men också mot den efterföljande pressträffen under måndagen där Trump fortsatte att attackera kongresskvinnorna.

”Det här är människor som hatar vårt land”, sade Trump på pressträffen om de fyra kongresskvinnorna han allmänt anses syfta på i sina tirader.

På frågan om han är orolig över att många kan se honom som rasist efter kommentarerna svarade Trump:

”Det rör mig inte i ryggen, för många människor håller med mig.”

Timmarna efter uttalandet kom repliken från de fyra kvinnorna – Alexandria Ocasio-Cortez som representerar delstaten New York i representanthuset, Ilhan Omar som företräder Minnesota, Rashida Tlaib som företräder Michigan och Massachusetts-ledamoten Ayanna Pressley.

Ocasio-Cortez är född i New York, men har påbrå från Puerto Rico, som är ett amerikanskt territorium. Rashida Tlaib är född i Detroit och har palestinskt ursprung. Ilhan Omar har flytt krigets Somalia och kom till USA som barn.

”Det var en öppen rasistisk attack på fyra färgade kongressledamöter”, sade Ilhan Omar som företräder Minnesota.

”Det är en vit makt-agenda.”

”Vi kommer inte låta oss tystas”, sade Massachusetts-ledamoten Ayanna Pressley, och fortsatte med en hänvisning till Trumps twittrande om de fyras "gäng":

”Vårt gäng är stort. Vårt gäng inkluderar alla som bidrar till att bygga en mer jämlik och rättvis värld och det är det arbetet vi vill fortsätta med”, sade hon.

Tidigare under dagen hade en lång rad av de fyra kvinnornas partikamrater redan fördömt presidentens uttalanden, men från Trumps republikanska parti var det till stor del tyst. Två senatorer som tidigare haft motsättningar med Trump var även nu bland de vassaste högerkritikerna.

”Min åsikt är att det som sades och det som twittrades var destruktivt, nedsättande, splittrande och helt ärligt väldigt fel”, sade till slut Utah-senatorn Mitt Romney.

Alaska-senatorn Lisa Murkowski fyllde i:

”Det finns ingen ursäkt för presidentens ondskefulla kommentarer, de var helt oacceptabla och det här uppträdandet måste få ett slut. Vi måste kräva en högre standard på uppträdande och anständighet.”

Republikanernas ledare i representanthuset, Kevin McCarthy, nöjde sig med att konstatera att hans fyra kollegor hör hemma i USA och att "det här är deras hemland". De hårdaste orden från partiet kom från dess enda mörkhyade representant i kammaren, Will Hurd från Texas, som i tv-kanalen CNN kallade attackerna rasistiska.

Och Trump själv? Han vet att han har många väljare med sig när det gäller misstron mot de för USA mycket vänsterinriktade fyra demokraterna, och hoppas att deras parti mobiliserar kring dem.

”Om (Demokraterna) samlas runt de här fyra tror jag att de kommer få det svårt i valet, för jag tror inte att det amerikanska folket kommer att vara med dem”, sade han.

”Väljarna avgör.”

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, skriver på Twitter att hon anser att Trumps kommentarer är ”främlingsfientliga och syftar till att splittra vårt land”.

Trumps ”plan att 'göra Amerika stort igen' alltid har handlat om att göra Amerika vitt igen”, tillägger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer