ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Hård ton efter USA:s Rysslandssanktioner

  • Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och president Vladimir Putin. Foto: Sergei Karpukhin

Två dagar efter att USA fattade beslut om nya sanktioner mot Ryssland avvisas dessa i starka ordalag av Moskva.

Sanktionerna införs med anledning av nervgiftattacken mot en tidigare spion och hans dotter i Storbritannien tidigare i år.

"Den ryska sidan uttryckte ett kategoriskt avvisande av de nya sanktioner som Washington nyligen offentliggjort", hette det i ett uttalande från utrikesdepartementet i Moskva efter att utrikesminister Sergej Lavrov pratat i telefon med sin amerikanske kollega Mike Pompeo.

Men Washington DC anser att Kreml låg bakom angreppet mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury i mars och Pompeo själv ska ha godkänt beslutet att formellt peka ut Ryssland som ansvarigt.

På fredagen kom även Vita huset med ett uttalande, i vilket det heter att man "starkt fördömer" Rysslands bruk av kemiska vapen mot en tidigare rysk agent i Storbritannien. Attacken beskrivs som ett "hänsynslöst förakt" mot det internationella regelverket rörande kemvapen.

Men i samtalet med Pompeo hävdade Lavrov att varken USA, Storbritannien eller något annat land har kunnat lägga fram några fakta för att stödja anklagelserna mot Ryssland.

Tidigare på dagen meddelade premiärminister Dmitrij Medvedev att fler amerikanska sanktioner mot Ryssland skulle tolkas som en ekonomisk krigsföring.

”Jag vill inte gärna kommentera uppgifter om framtida sanktioner, men jag kan säga så här mycket: Om det blir tal om förbud mot bankverksamhet eller mot vissa valutor så skulle det kunna kallas en ekonomisk krigsförklaring”, sade han enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Det skulle i sådana fall bli nödvändigt för regeringen i Moskva att svara "ekonomiskt, politiskt, och om nödvändigt, med andra medel", enligt Medvedev.

Ryssland förbereder för närvarande motåtgärder som svar på de amerikanska sanktionerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer